Σπιτικό χατσαπούρι στο τηγάνι ( Γεωργιανή τυρόπιτα )
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 31/10/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: για όλες τις πίτες: 50 λεπτά ) ( Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά ) ( Μερίδες: 5 πίτες ) |
Υλικά ( για την ζύμη ) 1 κιλό αλεύρι ( 8 κούπες ) 1 κουτ. γλ. αλάτι 6 κουτ. σουπ. ηλιέλαιο 1 κουτ. γλ. ζάχαρη 8 γραμ. ξερή μαγιά 400 ml ( 2 κούπες ) νερό + λίγο ακόμη για το πλάσιμο ) Υλικά ( για τα χατσαπούρια ) 700 γραμ. ζύμη 700 γραμ. τυρί σουλγούνι ( ρώσικο τυρί ) ή μείγμα τυριών ( κασέρι, γραβιέρα ) τριμμένα Αλεύρι για το άνοιγμα και το πλάσιμο Λίγο βούτυρο για το τηγάνι |
Εκτέλεση ( για την ζύμη ) |
1) Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε ένα κόσκινο. 2) Μέσα στο κόσκινο ρίχνετε το αλεύρι το αλάτι, τη ζάχαρη και την μαγιά. 3) Ανακατεύετε πολύ καλά τα υλικά σας μέσα στο αλεύρι. 4) Κοσκινίζετε καλά τα υλικά σας μέσα στην λεκάνη με το κόσκινο. 5) Κάνετε μία λακούβα στο κέντρο του κοσκινισμένου αλευριού. 6) Προσθέτετε το ηλιέλαιο μέσα στο κέντρο του κοσκινισμένου αλευριού. 7) Σιγά-σιγά προσθέτετε το νερό κατά 1/4 την φορά. 8) Ενσωματώνετε τα υλικά σας με τα χέρια σας πολύ καλά μέχρι να προκύψει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια κατά το ζύμωμα. ( η ζύμη θέλει επιπλέον υγρασία για να γίνει τραγανή ). 9) Ζυμώνετε τα υλικά σας για περίπου 8-10 λεπτά συνολικά βουτώντας ταχτικά τα χέρια σας στο νερό και ενσωματώνοντας την υγρασία στη ζύμη. 10) Όταν προκύψει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σταματάτε το ζύμωμα. ( για να καταλάβετε ότι το ζυμάρι σας είναι έτοιμο βρέχεται τη γροθιά σας και την τοποθετείτε στο κέντρο της ζύμης πιέζοντας ελαφρώς μέχρι τον πάτο της λεκάνης σας, όταν βγάλετε το χέρι σας το βυθισμένο τμήμα θα πρέπει να επανέρχεται στην επιφάνεια ). 11) Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη την σκεπάζετε με μία καθαρή πετσέτα. 12) Αφήνετε την ζύμη σας σκεπασμένη να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. 13) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά και φουσκώσει η ζύμη σας φτιάχνετε και τελειώνετε τα χατσαπούρια σας. |
Εκτέλεση ( για το φτιάξιμο και το τελείωμα των πιτών σας ) |
1) Χωρίζετε την ζύμη σας σε 5 κομμάτια περίπου 140 γραμ. το καθένα ( την υπόλοιπη ζύμη που θα περισσέψει την σκεπάζετε με μία μεμβράνη και την χρησιμοποιείτε για μία άλλη φορά τοποθετώντας την στο ψυγείο ). 2) Αλευρώνετε έναν πάγκο εργασίας. 3) Τοποθετείτε επάνω στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας τα ζυμαράκια σας. 4) Ρολάρετε το κάθε ζυμαράκι σας στον αλευρωμένο πάγκο για να είναι εύκολο να το ανοίξετε. 5) Με τα δάχτυλα σας ανοίγετε ελαφρώς κάθε μπαλάκι ζύμης από το κέντρο προς τα έξω σαν να φτιάχνετε πίτσα. 6) Σχηματίζετε μεγάλους δίσκους διαμέτρου περίπου 20 εκ. και πάχους 3-4 χιλιοστών. 7) Όταν σχηματίσετε όλους τους δίσκους τους γεμίζετε στην επιφάνεια με τυρί αρκετό. 8) Ενώνετε τις άκρες τις ζύμης στο κέντρο σαν πουγκί ( η ελαστικότητα της ζύμης είναι μεγάλη και σας επιτρέπει να το κλείσετε χωρίς να τρυπήσει ). ( το ζυμαράκι που περισσεύει στην ένωση του πουγκιού μπορείτε να το αφαιρέσετε ). 9) Γυρίζετε το γεμισμένο φύλλο προς τα κάτω. ( το κλείσιμο του πουγκιού να ακουμπά στην επιφάνεια του τραπεζιού ). 10) Κρατάτε το χατσαπούρι σας στην άκρη σκεπασμένο με μία πετσέτα μέχρι να ετοιμάσετε και τα υπόλοιπα. 11) Ετοιμάζετε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα χατσαπούρια σας. 12) Μόλις ετοιμάσετε όλα τα χατσαπούρια σας ζεσταίνετε πολύ καλά ένα τηγάνι διαμέτρου περίπου 24 εκ. 13) Όταν ζεσταθεί το τηγάνι σας ρίχνετε μέσα σε αυτό μία μικρή ποσότητα βουτύρου. 14) Αφήνετε το βούτυρο σας να λιώσει. 15) Σκουπίζετε την περιττή λιπαρή ουσία με ένα χαρτί ίσα-ίσα να γλιστράει ελαφρώς το σκεύος. 16) Τοποθετείτε μέσα στο τηγάνι σας το χατσαπούρι σας. 17) Πατάτε ελαφρώς στην μέση και στις άκρες με το χέρι το χατσαπούρι σας να απλωθεί αρκετά και να φτάσει περίπου τα 18 εκ. διαμέτρου. 18) Μόλις φτάσει τα 18 εκ. διαμέτρου το χατσαπούρι σας κλείνετε το τηγάνι με ένα καπάκι. 19) Χαμηλώνετε την φωτιά σε μέτρια και ψήνετε το χατσαπούρι σας για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά με κλειστό καπάκι. 20) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά ψηθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το χατσαπούρι σας το γυρίζετε και από την άλλη πλευρά. 21) Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα χατσαπούρια σας. 22) Μόλις τελειώσετε με όλα τα χατσαπούρια σας τα σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλες. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Όσο ζυγίζει κάθε ζυμαράκι σας τόσο πρέπει να ζυγίζει και το τυρί που θα βάλετε μέσα. 2) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε πριν ψήσετε τα χατσαπούρια σας με σουσάμι άσπρο ή μαύρο ή πολύσπορο. 3) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί σουλγούνι με τυρί φέτα ή τυρί ανθότυρο ή μυζήθρα. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε αλλαντικά της αρεσκείας σας μέσα στην ζύμη ( π.χ πάριζα, ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι αέρος, μορταδέλα, γαλοπούλα καπνιστή κ.α.λ ). 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας ή πελτέ. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λαχανικά της αρεσκείας σας ( π.χ πιπεριές, ντομάτες, μανιτάρια κ.α.λ ). 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πιπεριά ή τσίλι ή μπούκοβο μέσα στην γέμιση σας για να την κάνετε πικάντικη. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας ένα αυγό για να γίνει πιο σφιχτή η πίτα σας. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το χατσαπούρι σας και στον φούρνο στους 160-170 βαθμούς. |
Καλή απολαύση