Σπιτικό Χαλκά τάτλισι
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 09/02/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά ) ( Χρόνος τηγανίσματος: 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ) ( Μερίδες: 35 κομμάτια ) |
Υλικά ( για το σιρόπι ) 2 κούπες νερό 2 + 1/2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική 1 κουτ. σουπ. χυμός λεμονιού Υλικά ( για το χαλκά ) 2 αυγά μεγάλα 1 βανίλια 4 φλιτζ. καφέ ( 100 γραμ. ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλιτζ. καφέ γιαούρτι 1 φλιτζ. καφέ γάλα 1 φλιτζ. καφέ αραβοσιτέλαιο 2 κουτ. σουπ. νισεστέ 2 κουτ. σουπ. σιμιγδάλι ψιλό 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κουτ. γλ. χυμός λεμονιού Αραβοσιτέλαιο ( για το τηγάνισμα ) |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. 2) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν για 5 λεπτά μέχρι να έρθει το νερό στο σημείο βρασμού του. 3) Μόλις έρθει το νερό στο σημείο βρασμού του κατεβάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνετε στην άκρη. 4) Ετοιμάζετε τα Χαλκά τάτλισι. |
Εκτέλεση ( για τα Χαλκά τάτλισι ) |
1) Σε ένα μίξερ τοποθετείτε τον γάντζο. 2) Στον κάδο του μίξερ σπάτε τα αυγά σας. 3) Συνεχίζετε προσθέτοντας το γάλα, το γιαούρτι, το λάδι και το σιμιγδάλι. 4) Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και τον χυμό λεμονιού. 5) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας με τον γάντζο μέχρι να ενσωματωθούν. 6) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά σας προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι. 7) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να ομογενοποιηθούν και να προκύψει μία ζύμη. ( Η ζύμη σας πρέπει να έχει παχύρρευστη υφή που μπορεί να στέκεται ελαφρά όχι πολύ αραιή ). 8) Όταν προκύψει μία ζύμη σταματάτε το μίξερ. 9) Αδειάζετε την ζύμη σας σε μία άλλη λεκάνη. 10) Τοποθετείτε την ζύμη σας σε έναν κορνέ ή σακούλα ζαχαροπλαστικής με τελείωμα έναν στρογγυλό κώνο. 11) Βάζετε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά. 12) Ρίχνετε στο τηγάνι σας αραβοσιτέλαιο. 13) Αφήνετε το αραβοσιτέλαιο σας να κάψει σε χαμηλή φωτιά. 14) Μόλις κάψει το αραβοσιτέλαιο σας σε χαμηλή φωτιά σχηματίζετε με την βοήθεια του κορνέ μέσα στο τηγάνι στρογγυλά Χαλκά. 15) Αφήνετε τα Χαλκά σας να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα από την μία πλευρά. 16) Όταν πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα από την μία πλευρά με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας γυρνάτε τα Χαλκά σας και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και από αυτήν την μεριά. 17) Βουτάτε τα Χαλκά στο κρύο σιρόπι που είχατε φτιάξει. 18) Με μία τρυπητή κουτάλα γυρίζετε τα Χαλκά σας 2-3 φορές μέσα στο σιρόπι. 19) Σε ένα ταψί βάζετε μία σχάρα. 20) Τοποθετείτε τα Χαλκά σας επάνω στην σχάρα να στραγγίξουν. 21) Μόλις στραγγίξουν τα Χαλκά σας τα σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να τρίψετε ξηρούς καρπούς ( π.χ φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.α.λ ) και να πασπαλίσετε τα Χαλκά σας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας ( π.χ φράουλα, σοκολάτα, κεράσι, καραμέλα κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με σκόνη κανέλας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δεύτερα και να γαρνίρετε τους λουκουμάδες σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να σχηματίσετε γραμμές σοκολάτας επάνω στα Χαλκά σας. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε μαρμελάδα της αρεσκείας σας και να αλείψετε τα Χαλκά σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε μέλι της αρεσκείας σας και να γαρνίρετε τα Χαλκά σας. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα Χαλκά σας με ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη κρυσταλλική ή ζάχαρη καστανή. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα Χαλκά σας με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. |
Καλή απόλαυση