Σπιτικό τιμπάλ μελιτζάνας με σάλτσα μπεσαμέλ

Written by on 07/10/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα )
( Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 180 )
( Μερίδες: 14+ )
5-6 μεγάλες μελιτζάνες μακρόστενες
Ελαιόλαδο ( για το τηγάνισμα )
1 λίτρο γάλα
1 κουτ. σουπ. βούτυρο
1 κούπα γεμάτη αλεύρι
2 κρόκοι αυγών
Αλάτι & πιπέρι
Κίτρινο τυρί ( όχι πολύ αλμυρό ), τριμμένο
Κεφαλοτύρι, τριμμένο
Φιλαράκια μαϊντανού ( για την διακόσμηση )
Πιπεριές Φλωρίνης
Εκτέλεση ( για τις μελιτζάνες )
1) Πλένετε και καθαρίζετε τις μελιτζάνες.

2) Κόβετε σε λεπτές φέτες τις μελιτζάνες σας κατά μήκος.

3) Πασπαλίζετε τις μελιτζάνες σας με αλάτι.

4) Αφήνετε τις μελιτζάνες στο σουρωτήρι να στεγνώσουν.

5) Μόλις στεγνώσουν οι μελιτζάνες σας από τα υγρά τους τις ξεπλένετε σε άφθονο τρεχούμενο νερό.

6) Σε μία πιατέλα στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί και ακουμπάτε τις πλυμένες μελιτζάνες σας.

7) Αφήνετε τις μελιτζάνες σας στο απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.

8) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο.

9) Αφήνετε το ελαιόλαδο στην φωτιά να κάψει.

10) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο προσθέτετε τις μελιτζάνες.

11) Τηγανίζετε τις μελιτζάνες σας και από τις 2 πλευρές.

12) Μόλις τελειώσετε με το τηγάνισμα με όλες τις μελιτζάνες σας στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε έναν
δίσκο.

13) Με την βοήθεια μίας τσιμπίδας αφαιρείτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες από το τηγάνι και τις ακουμπάτε στον
δίσκο με το απορροφητικό χαρτί.

14) Αφήνετε να στραγγίσουν καλά και κρατάτε τις μελιτζάνες στην άκρη.

15) Φτιάχνετε την μπεσαμέλ.
Εκτέλεση ( για την μπεσαμέλ )
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά με βαθύ πάτο ρίχνετε το γάλα και το βούτυρο.

2) Ανακατεύετε καλά μέχρι να ζεσταθεί το γάλα και να λιώσει το βούτυρο.

3) Μόλις ζεσταθεί το γάλα και λιώσει το βούτυρο προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι.

4) Ανακατεύετε καλά να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

5) Αφήνετε μέχρι να πήξει η κρέμα.

6) Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρετε την κατσαρόλα ή το μάτι κουζίνας από την φωτιά.

7) Αφήνετε για 1 λεπτό την κρέμα να κρυώσει.

8) Μόλις περάσει το 1 λεπτό και κρυώσει η κρέμα σας ρίχνετε τα αυγά.

9) Ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν τα αυγά σας.

10) Τέλος μόλις διαλυθούν τα αυγά σας προσθέτετε τα τριμμένα κίτρινα τυριά.

11) Αλατοπιπερώνετε με προσοχή.

12) Ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας.

13) Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και στρώνετε το
τιμπάλ.
Εκτέλεση ( για το στρώσιμο του τιμπάλ σας )
1) Σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ στρώνετε τις μελιτζάνες σας φροντίζοντας να εξέχουν οι μισές
στα άκρα της φόρμας.

2) Μόλις τελειώσετε με το στρώσιμο με τις μελιτζάνες σας συνεχίζετε αδειάζοντας το μείγμα από την μπεσαμέλ.

3) Στρώνετε καλά την μπεσαμέλ με μία μαρίζ.

4) Σκεπάζετε την μπεσαμέλ με τα κομμάτια από τις μελιτζάνες που εξέχουν.

5) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

6) Βάζετε την φόρμα στον φούρνο και ψήνετε το τιμπάλ σας για περίπου 40 λεπτά.

7) Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά βγάζετε το τιμπάλ σας από τον φούρνο.

8) Αφήνετε το τιμπάλ σας να κρυώσει.

9) Όταν κρυώσει εντελώς το τιμπάλ σας το αναποδογυρίζετε με προσοχή σε μία πιατέλα.

10) Πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι και διακοσμείτε με φυλλαράκια μαϊντανού.

11) Κόβετε σε κομμάτια.

12) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε και άλλα είδη τυριών ( π.χ φέτα, έμενταλ, μυζήθρα κ.α.λ ).

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε με φέτες ντομάτας και φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να βράσετε ζυμαρικά της αρεσκείας σας και να τα προσθέσετε μέσα στην μπεσαμέλ.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show









 



Current show