Σπιτικό στρούντελ αχλαδιού με σταφίδες

Written by on 29/08/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά περίπου + 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει )
( Βαθμοί ψησίματος: 180 )
1 πακέτο φύλλο κρούστας
6 μεγάλα αχλάδια, κομμένα σε κύβους
2 κουτ. σουπ. σταφίδες ξανθές
2 κουτ. σουπ. σταφίδες μαύρες, χωρίς κουκούτσια
1 κρασοπότηρο κονιάκ
150 γραμ. καρυδόψιχα
2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
10 βερίκοκα ξερά, κομμένα στη μέση
2 κουτ. σουπ. βούτυρο φρέσκο
1 κουτ. γλ. κανέλα
Ελαιόλαδο ( για τα φύλλα )
Ζάχαρη άχνη ( για το πασπάλισμα )
Κανέλα ( για το πασπάλισμα )
Εκτέλεση
1) Πλένετε και καθαρίζετε τα αχλάδια σας.

2) Κόβετε τα αχλάδια σας σε κύβους.

3) Πλένετε και καθαρίζετε τα βερίκοκα βγάζοντας το κουκούτσι.

4) Σε ένα βαθύ τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το βούτυρο και το αφήνετε να κάψει για λίγο.

5) Μόλις κάψει το βούτυρο προσθέτετε τα αχλάδια.

6) Αφήνετε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.

7) Συνεχίζετε προσθέτοντας τα βερίκοκα και τις σταφίδες.

8) Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη.

9) Ανακατεύετε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ).

10) Σβήνετε με το κονιάκ.

11) Αφήνετε την γέμιση να πάρει μία βράση.

12) Τέλος πασπαλίζετε με την κανέλα.

13) Μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.

14) Μόλις απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά και όταν το μείγμα στεγνώσει προσθέτετε την καρυδόψιχα.

15) Ανακατεύετε καλά με μία σπάτουλα ( μαρίζ ).

16) Αποσύρετε το μείγμα από την φωτιά και τελειώνετε το γλυκό σας.
Εκτέλεση ( για το τελείωμα του γλυκού )
1) Σε έναν πάγκο εργασίας απλώνετε 1 φύλλο κρούστας.

2) Λαδώνετε το φύλλο κρούστας καλά με ένα πινέλο με λάδι.

3) Πάνω στο φύλλο κρούστας που έχετε λαδώσει βάζετε διαδοχικά άλλα τέσσερα φύλλα λαδώνοντας τα και
αυτά ένα-ένα.

4) Μόλις τελειώσετε με το λάδωμα των φύλλων προσθέτετε και απλώνετε την μισή γέμιση αφήνοντας 3 πόντους
περίπου κενό αριστερά και 3 πόντους δεξιά.

5) Τυλίγετε το στρούντελ σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες.

6) Λαδώνετε πολύ καλά το στρούντελ σας και το τοποθετείτε σε ένα ταψί με την άκρη του φύλλου προς τα
κάτω.

7) Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο στρούντελ.

8) Μόλις τελειώσετε και με το δεύτερο στρούντελ το σκεπάζετε με μία λαδόκολλα.

9) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

10) Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος τον ανοίγετε και τοποθετείτε το ταψί με τα στρούντελ σας.

11) Ψήνετε για περίπου 40 λεπτά.

12) Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά ανοίγετε τον φούρνο, αφαιρείτε την λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για
άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να ροδίσει το φύλλο.

13) Μόλις αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και ροδίσει το φύλλο σας το βγάζετε από τον φούρνο και όσο
είναι ακόμα ζεστό το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

14) Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα στρούντελ σας με σουσάμι.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα ή άλλη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο
μικροκυμάτων για 30 δεύτερα και να περιχύσετε τα στρούντελ σας.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς
( π.χ φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, φουντούκια κ.α.λ ).

4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τα αχλάδια με άλλα φρούτα εποχής ( π.χ μήλα, γερμάδες κ.α.λ ).

5) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε το γλυκό σας με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας
( π.χ φράουλα, κεράσι, βύσσινο κ.α.λ ) ή γλυκό του κουταλιού.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένο Ινδοκάρυδο.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε τα στρούντελ σας με 2 μπάλες παγωτού.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε έτοιμη μαρμελάδα της αρεσκείας σας ( π.χ φράουλα, κεράσι, πορτοκάλι κ.α.λ )
και να την αλείψετε με 1 πινέλο στα στρούντελ σας.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

[There are no radio stations in the database]