Σπιτικό ρολό λεμονιού ή πορτοκαλιού
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 28/01/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά ) ( Μερίδες: 16+) |
Υλικά ( για το παντεσπάνι ) 2 αυγά 1/2 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 1 ποτήρι αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις ) Υλικά ( για την γέμιση ) 1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 1 συσκευασία τον 250 ml κρέμα γάλακτος ( χτυπημένη σε σαντιγί ) Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα |
Εκτέλεση ( για την σαντιγί ) |
1) Σε ένα κάδο του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα ανοίγετε και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος. 2) Ξεκινάτε το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να προκύψει μία σαντιγί. 3) Μόλις προκύψει μία σαντιγί σταματάτε το μίξερ και βγάζετε το σύρμα και τον κάδο του μίξερ. 4) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας ( μαρίζ ) αδειάζετε την σαντιγί σας σε ένα άλλο μπολ-λεκάνη. 5) Πλένετε καλά τον κάδο του μίξερ σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 6) Κόβετε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σκουπίζετε καλά τον κάδο σας. 7) Τοποθετείτε τον κάδο και το σύρμα στο μίξερ. 8) Ετοιμάζετε το παντεσπάνι. |
Εκτέλεση ( για το παντεσπάνι ) |
1) Σε ένα μπολ σπάτε τα αυγά σας. 2) Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τα αυγά σας. 3) Ξεκινάτε το μίξερ σε σιγανή ταχύτητα. 3) Ανοίγετε από την συσκευασία του το ζαχαρούχο γάλα και το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ. 4) Προσθέτετε μέσα στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά σας την σόδα. 5) Συνεχίζετε το χτύπημα. 6) Ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι. 7) Μόλις προσθέσετε όλο το αλεύρι, και ενωθούν καλά όλα τα υλικά σας αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ. 8) Στρώνετε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα. 9) Αδειάζετε μέσα στο ταψί με την λαδόκολλα την ζύμη που φτιάξατε. 10) Απλώνετε καλά την ζύμη σας με μια σπάτουλα σε όλο το ταψί. ( πάχος περίπου 4-5 εκ. για να μπορέσει να γίνει εύκολα ρολό και να μην κινδυνεύει να ανοίξει ή να σπάσει ). 11) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 12) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με το παντεσπάνι σας. 13) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το παντεσπάνι σας για 15 λεπτά περίπου. 14) Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί με το παντεσπάνι σας. 15) Τυλίγετε την ψημένη ζύμη σας σε ρολό μαζί με την λαδόκολλα και την αφήνετε να πάρει το συγκεκριμένο σχήμα για 3-4 λεπτά. 16) Όταν περάσουν τα 3-4 λεπτά και πάρει η ζύμη σας το συγκεκριμένο σχήμα την αφαιρείτε από την λαδόκολλα προσεκτικά να μην σπάσει. 17) Ρίχνετε και απλώνετε με την βοήθεια μίας σπάτουλας την σαντιγί σας. 18) Ετοιμάζετε την γέμιση-κρέμα λεμονιού. |
Εκτέλεση ( για την κρέμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ) |
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά το λεμόνι ή το πορτοκάλι σας. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε στα τέσσερα το λεμόνι ή το πορτοκάλι σας. 3) Αφαιρείτε τα κουκούτσια. 4) Σε ένα μπλέντερ χειρός ρίχνετε τα λεμόνια σας ή τα πορτοκάλια σας. 5) Ξεκινάτε το μπλέντερ σας και πολτοποιήτε τα λεμόνια ή τα πορτοκάλια σας. 6) Μόλις πολτοποιήσετε τα λεμόνια ή τα πορτοκάλια σας σταματάτε το μπλέντερ. 7) Ρίχνετε το μείγμα από τα πολτοποιημένα λεμόνια ή πορτοκάλια σας σε ένα μπολ. 8) Μέσα στο μπολ με τα πολτοποιημένα λεμόνια και τα πορτοκάλια σας προσθέτετε την ζάχαρη. 9) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας ανακατεύετε την ζάχαρη με το λεμόνια ή τα πορτοκάλια σας να ενσωματωθούν. 10) Όταν ενσωματωθεί η ζάχαρη με το λεμόνια η τα πορτοκάλια σας σταματάτε το ανακάτεμα. 11) Ανοίγετε προσεκτικά τον ρολά σας επάνω σε ένα πάγκο εργασίας προσεχτικά μην σπάσει και τον απλώνετε στον πάγκο. 11) Ρίχνετε την κρέμα σας στο απλωμένο παντεσπάνι σας με την στρωμένη σαντιγί. 12) Απλώνετε την κρέμα σας πάνω στο παντεσπάνι με την στρωμένη σαντιγί με την βοήθεια μίας σπάτουλας. 13) Τυλίγετε πάλι το παντεσπάνι σας σε ρολό. 14) Πασπαλίζετε εξωτερικά το ρολό σας με ζάχαρη άχνη. 15) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε το γλυκό σας. 16) Αφήνετε το γλυκό σας να σφίξει για 30 λεπτά. 17) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά και σφίξει το γλυκό σας ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και αφαιρείτε το γλυκό σας. 18) Κόβετε σε κομμάτια και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. 19) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλες. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγί σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε κουβερτούρα ή άλλη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων για 30 δεύτερα και να αλείψετε εξωτερικά το παντεσπάνι σας με λιωμένη σοκολάτα σας 2) Εάν θέλετε μπορείτε να αλείψετε εξωτερικά το ρολό σας με μαρμελάδα λιωμένη. 3) Μπορείτε να πασπαλίσετε το ρολό σας με τριμμένους ξυρούς καρπούς ή να τους προσθέσετε μέσα στην γέμιση. 4) Μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες ή Ινδοκάρυδο τριμμένο. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αλείψετε τον ρολό σας εξωτερικά με σαντιγί. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε γραμμές σοκολάτας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. 8) Μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό σας με μία μπάλα παγωτού ή με γλυκό του κουταλιού. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας φρούτα εποχής ή αποξηραμένα φρούτα. |
Καλή απόλαυση