Σπιτικό ρεβανί με παπαρουνόσπορο
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 07/03/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 170 σε προθερμασμένο φούρνο ) ( Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά στις αντιστάσεις ) ( Μερίδες: 6-8 ) ( Σκεύος: ταψί 28χ20 εκ. ) |
Υλικά ( για το ρεβανί ) 3 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι γάλα 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο 1/2 κουτ. γλ. σόδα 1 βανίλια 1 πρέζα αλάτι Μισό ποτήρι παπαρουνόσπορος 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ 2 ποτήρια αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο ) Υλικά ( για το σιρόπι ) 600 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική 700 ml νερό 1 βανίλια 1 κουτ. σουπ. χυμός λεμονιού |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι ) |
1) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό και την ζάχαρη. 2) Ανακατεύετε τα υλικά σας με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης ή ξύλινης κουτάλας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να λιώσει. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το λεμόνι σας στην μέση. 4) Στύβετε το λεμόνι σας σε ένα λεμονοστύφτη. 5) Μόλις λιώσει και διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. 6) Αφήνετε τα υλικά σας επάνω στην φωτιά να βράσουν για άλλα 5 λεπτά από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο κοχλασμός να δέσει το σιρόπι. 7) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο κοχλασμός και δέσει το σιρόπι κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 8) Συνεχίζετε ρίχνοντας την βανίλια. 9) Ανακατεύετε τα υλικά σας με μία ξύλινη κουτάλα. 10) Αφήνετε το σιρόπι σας στην άκρη να κρυώσει. 11) Ετοιμάζετε το ραβανί. |
Εκτέλεση ( για το ραβανί και το τελείωμα του γλυκού ) |
1) Σπάτε τα αυγά σας σε ένα μπολ. 2) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα η με ένα σύρμα χειρός με μία λεκάνη ρίχνετε τα αυγά με την ζάχαρη. 3) Ξεκινάτε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να γίνουν αφρός. 4) όταν γίνουν αφρός τα αυγά σας προσθέτετε όλα τα υγρά σας. 5) Συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμη και προσθέτετε τα στερεά υλικά σας. 6) Αφήνετε τα υλικά σας να ενσωματωθούν. 7) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας σταματάτε το μίξερ και βγάζετε το σύρμα. 8) Με την βοήθεια ενός πινέλου βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. 9) Αδειάζετε την ζύμη σας στο βουτυρωμένο ταψί. 10) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις. 11) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 12) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το ρεβανί σας για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 13) Όταν ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το ρεβανί σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και κάνετε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα ή την λεπίδα του μαχαιριού βυθίζοντας την στον πάτο του ταψιού. ( Εάν η λεπίδα ή οδοντογλυφίδα βγει καθαρή τότε το ρεβανί σας είναι έτοιμο ). ( εάν ή λεπίδα ή οδοντογλυφίδα δεν βγει καθαρή τότε ξαναβάζετε το ταψί σας στον φούρνο για άλλα 5-6 λεπτά ) 14) Όταν ψηθεί το ρεβανί σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 15) Ακουμπάτε το ρεβανί σας σε ένα πάγκο εργασίας και το σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. 16) Αφήνετε το ρεβανί σας να κρυώσει. 17) Μόλις κρυώσει το ρεβανί σας με την βοήθεια μίας κουτάλας το σιροπιάζετε καλά. 18) Αφήνετε το ρεβανί σας να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι. 19) Όταν κρυώσει και απορροφήσει το σιρόπι το ρεβανί σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού το κόβετε σε κομμάτια. 20) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να σερβίρετε το ρεβανί σας με μία μπάλα παγωτού. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το ρεβανί σας με ινδοκάρυδο. 3) Μπορείτε να πασπαλίσετε το ρεβανί σας με τριμμένους ξυρούς καρπούς. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα ή γάλακτος ή λευκή σοκολάτα και να την περιχύσετε στο ρεβανί σας. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με αποξηραμένα φρούτα. 6) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο ραβανί σας λικέρ τις αρεσκείας σας. 7) Μπορείτε να γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα εποχής. |
Καλή απόλαυση