Σπιτικό Νηστίσιμο λαδοραβανί

Written by on 26/03/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα & 20 λεπτά περίπου )
( Βαθμοί ψησίματος: 180 )
( Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα περίπου )
( Μερίδες: 6-8 )
Υλικά ( για το σιρόπι )
Νερό
Ζάχαρη κρυσταλλική
Βανίλια
Χυμό πορτοκαλιού

Υλικά ( για το λαδοραβανί )
500 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
500 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ( νερού ) ηλιέλαιο
2-3 κάψουλες βανίλιας
1 πορτοκάλι ( χυμός & ξύσμα )
1 λεμόνι ( χυμός & ξύσμα )
Κανέλα ή σουσάμι ( για το πασπάλισμα )
1 γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι ( προαιρετικά για την διακόσμηση )
Εκτέλεση ( για το σιρόπι )
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό την ζάχαρη την βανίλια και τον
χυμό πορτοκαλιού.

2) Βράζετε τα υλικά σας για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού του.

3) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά από το σημείο βρασμού του κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά
και αφήνετε στην άκρη.

4) Ετοιμάζετε το λαδοραβανί σας.
Εκτέλεση ( για το λαδοραβανί σας )
1) Πλένετε καλά σε άφθονο τρεχούμενο νερό το πορτοκάλι και το λεμόνι σας.

2) Σε έναν τρίφτη τρίβετε το λεμόνι και το πορτοκάλι σας και κρατάτε τα ξύσματα.

3) Σε έναν λεμονοστύφτη στύβετε το λεμόνι και το πορτοκάλι σας.

4) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό
πορτοκαλιού, το ξύσμα από το λεμόνι & το πορτοκάλι και τις βανίλιες.

5) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να λιώσει καλά ή ζάχαρη.

6) Ζεσταίνετε το μείγμα σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση.

7) Όταν ζεσταθεί το μείγμα σας και πάρει μία βράση ρίχνετε σιγά -σιγά το σιμιγδάλι σας ( σαν βροχή ).

8) Ανακατεύετε συνεχώς δυνατά με μία ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα σας να
δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

9) Λαδώνετε με ένα πινέλο βουτηγμένο στο λάδι ένα ταψί ( 30 χ 40 ).

10) Πασπαλίζετε το ταψί σας με λίγο σιμιγδάλι.

11) Ρίχνετε και απλώνετε το μείγμα στο ταψί σας με μία σπάτουλα σιλικόνης.

12) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού το χαράζετε μέχρι να φτάσει ή λεπίδα του μαχαιριού στον πάτο του
ταψιού σας.
( Χαράζετε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας λωρίδες και έπειτα ράβδους ).

13) Πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου σε κάθε κομμάτι.

14) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

15) Ψήνετε το λαδοραβανί σας για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο σας
μέχρι να ψηθεί και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

16) Μόλις περάσουν 1 ώρα περίπου, ψηθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το γλυκό σας ανοίγετε
την πόρτα του φούρνου και κάνετε την δοκιμή με την λεπίδα του μαχαιριού βυθίζοντας την έως
τον πάτο του ταψιού.
( Εάν η λεπίδα του μαχαιριού που την βυθίσατε έως τον πάτο του ταψιού και την βγάλατε βγει
καθαρή τότε το γλυκό σας είναι έτοιμο ).
( Εάν όχι το ξαναβάζετε για 5-10 λεπτά ακόμη ).

17) Όταν είναι έτοιμο το γλυκό σας το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι που
είχατε φτιάξει.

18) Αφήνετε το σιρόπι σας να απορροφηθεί από το ραβανί σας, πασπαλίζετε με σουσάμι ή κανέλα
και μπίγετε ένα γαρίφαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.

19) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το ραβανί σας με τριμμένο Ινδοκάρυδο ή ζάχαρη άχνη.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το πορτοκάλι σας με μανταρίνια.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα αφαιρώντας την κανέλα ή το σουσάμι και
να την περιχύσετε επάνω στο γλυκό σας.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας ( π.χ φράουλα, καραμέλα,
βύσσινο κ.α.λ ).

5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με άλλους ξηρούς καρπούς ( π.χ φιστίκια Αιγίνης, καρύδια,
φουντούκια κ.α.λ ).

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας φρουί γλασέ ή αποξηραμένα φρούτα της
αρεσκείας σας.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show











Current show