Σπιτικό νηστίσιμο κέικ μήλου
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 12/03/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά ) ( Μερίδες: 10 ) |
280 γραμ. αλεύρι τύπου φαρίνα ( που φουσκώνει μόνο του ) 2 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ 130 γραμ. ρόφημα αμυγδάλου ( γάλα ) 2 μήλα κομμένα σε φέτες ( για την επικάλυψη ) 120 γραμ ζάχαρη κρυσταλλική 50 γραμ σταφίδες μαύρες 1/3 κουτ. γλ. αλάτι 1 κουτ. γλ. κανέλα 1 κουτ. σουπ. ξίδι 180 γραμ. μήλα, τριμμένα 60 ml ηλιέλαιο 60 ml ελαιόλαδο ή ( ηλιέλαιο ) Ζάχαρη άχνη ( για το πασπάλισμα ) |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε και καθαρίζετε τα μήλα σας. 2) Με την βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε τα μήλα σας ( στην χοντρή πλευρά ) και αφήνετε 2 μήλα για το τελείωμα και στήσιμο του κέικ. 3) Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. 4) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός τα ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 5) Συνεχίζετε προσθέτοντας το ρόφημα ( γάλα ), την κανέλα, το αλάτι και το ξίδι. 6) Ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας. 7) Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας αλευρώνετε τις σταφίδες και τις προσθέτετε στο μείγμα σας. 8) Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα κόσκινο και το προσθέτετε σιγά-σιγά στο μείγμα σας. 9) Ανακατεύετε καλά το μείγμα σας μέχρι να ενσωματωθούν το αλεύρι και το μπέικιν με τα υπόλοιπα υλικά σας έως ότου προκύψει μία ομοιόμορφη ζύμη. 10) Μόλις προκύψει μία ομοιόμορφη ζύμη ντύνετε μία μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί ( λαδόκολλα ). 11) Ρίχνετε μέσα στην φόρμα το μείγμα σας. 12) Απλώνετε και ισιώνετε το μείγμα σας με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης ( μαρίζ ). 13) Κόβετε τα μήλα που είχατε κρατήσει σε λεπτές φέτες. 14) Βυθίζετε τα μήλα σας στην επιφάνεια της ζύμης με απόσταση το ένα από το άλλο. 15) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 16) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνο και τοποθετείτε την φόρμα σας. 17) Κλείνετε την πόρτα του φούρνο και ψήνετε το κέικ σας για 50 λεπτά. 18) Μόλις περάσουν τα 50 λεπτά ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και κάνετε την δοκιμή με το μαχαίρι. ( Βυθίζετε την λεπίδα του μαχαιριού στον πάτο της φόρμας ). ( Εάν η λεπίδα του μαχαιριού που βυθίσατε και τραβήξατε βγει καθαρή τότε το κέικ σας είναι έτοιμο ). ( Εάν όχι τότε ξαναβάζετε την φόρμα σας στον φούρνο για άλλα 5-10 λεπτά ). 19) Όταν ψηθεί καλά βγάζετε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. 20) Μόλις κρυώσει καλά το κέικ σας το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. 21) Σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων σοκολάτα κουβερτούρα ή λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα φράουλα και να την περιχύσετε επάνω στο κέικ σας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε άλλους τριμμένους ξηρούς καρπούς ( π.χ καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε φρουί γλασέ έτοιμα ή άλλα φρέσκα φρούτα στην ζύμη σας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το κέικ σας με Ινδοκάρυδο. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας ρούμι ή άλλο ποτό της αρεσκείας σας. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε τρούφες σοκολάτας ή ψηφίδες σοκολάτας μέσα στην ζύμη σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι τύπου φαρίνα με αλεύρι ολικής. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε το κέικ σας με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το κέικ σας με μπάλες παγωτού ή γλυκό του κουταλιού. |
Καλή απόλαυση