Σπιτικό μπουγιουρντί με λουκάνικο και κριθαράκι
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 01/03/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50 λεπτά ) ( Μερίδες: 3-4 ) |
2 μεγάλες ντομάτες 200 ml χυμός ντομάτας 2 μεγάλα πικάντικα, χωριάτικα λουκάνικα 6 φέτες κασέρι 1 μεγάλο κομμάτι φέτα 1 κουπ. τσαγ. κριθαράκι 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο Αλάτι, πιπέρι & ρίγανη Φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού 1 πιπεριά Φλωρίνης 1 πιπεριά πράσινη ή ( καυτερή ) |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε και κόβετε σε ροδέλες τα λουκάνικα. 2) Καθαρίζετε το κρεμμύδι. 3) Πλένετε, καθαρίζετε από τα σπόρια και κόβετε τις πιπεριές & τις ντομάτες σε ροδέλες ή κυβάκια. 4) Σε ένα βαθύ τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε τα κομμένα λουκάνικα και λίγο ελαιόλαδο και τα σοτάρετε ελαφρώς. 5) Όταν σοταριστούν ελαφρώς προσθέτετε το κρεμμύδι και τις κομμένες πιπεριές. 6) Σοτάρετε ελαφρώς ξανά μέχρι να μαραθούν. 7) Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε μία κουπ. τσαγ. κριθαράκι και μία κουπ. τσαγ. νερό. 8) Τα αφήνετε να πάρουν μία βράση και προς το τέλος προσθέτετε τον χυμό ντομάτας. 9) Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε την ρίγανη. 10) Αφήνετε να βράσουν ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα να μην κολλήσουν. 11) Όταν το κριθαράκι απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα υγρά του αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 12) Μεταφέρετε το φαγητό σας σε ένα πιρέξ ή πήλινο σκεύος. 13) Στρώνετε καλά το φαγητό σας με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ). 14) Θρυμματίζετε την φέτα και τρίβετε το κασέρι. 15) Προσθέτετε από επάνω την μισή θρυμματισμένη φέτα και το μισό κασέρι. 16) Συνεχίζετε προσθέτοντας τα λουκάνικα. 17) Τέλος προσθέτετε τα υπόλοιπα τυριά ( φέτα & κασέρι ). 18) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. 19) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με το φαγητό σας. 20) Ψήνετε το φαγητό μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα. 21) Μόλις πάρουν ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο. 22) Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και κρατάτε 2-3 φυλλαράκια από αυτόν. 23) Σερβίρετε σε πιάτα και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και γαρνίρετε με μία φλούδα τυριού. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον μαϊντανό με δυόσμο ή βασιλικό. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την φέτα με μυζήθρα ή ανθότυρο. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα ή τσίλι ή μπούκοβο και να κάνετε το φαγητό σας πιο πικάντικο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο φαγητό σας άλλα αλλαντικά της αρεσκείας σας ( π.χ μπέικον, σαλάμι αέρος, πάριζα κ.α.λ ). 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το κριθαράκι με κοφτό μακαρονάκι. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τα λουκάνικα με άλλο είδος κρέας ( π.χ κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι κ.α.λ ). |
Καλή απόλαυση