Σπιτικό μπιάνκο Κέρκυρας ( παραδοσιακή συνταγή )

Written by on 30/08/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά )
( Μερίδες: 3 )
1 φρέσκος μεσαίος μπακαλιάρος σε φέτες ( 3 φέτες )
1/2 ποτηράκι κρασιού χυμός λεμονιού
5 πατάτες σε ροδέλες
5 σκελίδες σκόρδου
2 ποτήρια νερό
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλ. πιπέρι μαύρο & ( επιπλέον για το σερβίρισμα )
Αλάτι ( προαιρετικά )
Λίγο ελαιόλαδο ( για το σερβίρισμα )
Εκτέλεση
1) Πλένετε και βάζετε τον μπακαλιάρο σας σε μία μεγάλη λεκάνη με νερό.

2) Αφήνετε τον μπακαλιάρο σας μέσα στο νερό για περίπου 1 βράδυ.

3) Το επόμενο πρωί βγάζετε τον μπακαλιάρο από το νερό και τον ξεπλένετε καλά σε άφθονο
τρεχούμενο νερό.

4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τον μπακαλιάρο σε 3 μεγάλες μεγάλες μερίδες.

5) Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε σε ροδέλες τις πατάτες σας.

6) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας.

7) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας.

8) Πλένετε, κόβετε το λεμόνι σας στην μέση και το στύβετε στον λεμονοστύφτη.

9) Σε μία μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο μαζί με τα 2 ποτήρια νερό.

10) Συνεχίζετε προσθέτοντας τον ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 κουτ. γλ. πιπέρι, το ψάρι και τις πατάτες
κομμένες σε ροδέλες ( φροντίζοντας να είναι ίσα-ίσα σκεπασμένα τα υλικά σας από το νερό ).
( Εάν χρειαστεί συμπληρώνετε λίγο ακόμη νερό και προσθέτετε λίγο αλάτι αν το προτιμάτε
πολύ αλατισμένο γιατί έχει αλάτι και ο μπακαλιάρος σας ).

11) Δυναμώνετε την φωτιά και αφήνετε για περίπου 35 λεπτά τα υλικά σας να μαγειρευτούν μέχρι να
μελώσει η σάλτσα του και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά του.

12) Λίγο πριν περάσουν τα 35 λεπτά προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και τον 1/2 ψιλοκομμένο μαϊντανό.

13) Κουνάτε την κατσαρόλα να πάει παντού το λεμόνι.

14) Αφήνετε 2-3 λεπτά το φαγητό σας επάνω στην φωτιά να χυλώσει.

15) Μόλις περάσουν τα 2-3 λεπτά και χυλώσει το φαγητό σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την
φωτιά.

16) Σερβίρετε σε πιάτα και πασπαλίζετε κάθε πιάτο σας με φρέσκο πιπέρι, λίγο ακόμα ψιλοκομμένο
μαϊντανό και με έξτρα ελαιόλαδο.

17) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον μπακαλιάρο με άλλο ψάρι της αρεσκείας σας
( π.χ πέρκα κ.α.λ ).

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καρότα κομμένα σε ροδέλες.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα εάν
θέλετε να κάνετε καυτερό το φαγητό σας.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το πιάτο σας με πάπρικα γλυκιά.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε αγκινάρες.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε το ψάρι σας κοκκινιστό προσθέτοντας ντομάτες ψιλοκομμένες ή
πελτέ ντομάτας ή ντοματάκια του κουτιού αποφλοιωμένα.

9) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με τέταρτα λεμονιού.

10) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον χυμό λεμονιού με χυμό πορτοκαλιού.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

M for Mike

21:00 22:59









 



Current show

M for Mike

21:00 22:59