Σπιτικό μοσχαράκι φρικασέ με μαρούλια
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 07/10/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( Μερίδες: 5-6 ) |
1200 γραμ. μοσχάρι, κομμένο σε μερίδες 100 ml λευκό κρασί 100 ml ελαιόλαδο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο 3 μεγάλες ρίζες μαρουλιού, χοντροκομμένες 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος Αλάτι & πιπέρι Υλικά ( για το αυγολέμονο ) 2 αυγά Χυμός από 1 λεμόνι Λίγο νερό 5 κουτ. σουπ. κοφτές κορν φλάουρ |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα μαρούλια σας. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε τα μαρούλια σας σε χοντρά κομμάτια. 3) Καθαρίζετε, πλένετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια σας. 4) Καθαρίζετε και τρίβετε σε έναν τρίφτη το κρεμμύδι σας. 5) Πλένετε καλά το κρέας σας και το κόβετε σε μικρές λωρίδες. 6) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον άνηθο. 7) Σε ένα μπολ σπάτε τα αυγά σας. 8) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το λάδι. 9) Αφήνετε λίγο το λάδι σας να κάψει και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 10) Μόλις σοταριστεί το κρεμμύδι σας, μαραθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα προσθέτετε το κρέας. 11) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας και αφήνετε το κρέας να ροδίσει και από τις 2 πλευρές. 12) Όταν ροδίσει και από τις 2 πλευρές το κρέας σας σβήνετε με το κρασί. 13) Αφήνετε το αλκοόλ σας να εξατμιστεί. 14) Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ σας προσθέσετε το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. 15) Τέλος προσθέτετε το ζεστό νερό να καλύπτει καλά το κρέας. 16) Κλείνετε την κατσαρόλα σας με ένα καπάκι. 17) Αφήνετε το φαγητό σας να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. 18) Όταν βράσει το κρέας και μαλακώσουν τα λαχανικά σβήνετε την φωτιά και αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε το αυγολέμονο. |
Εκτέλεση ( για το αυγολέμονο και το τελείωμα του φαγητού ) |
1) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού χτυπάτε καλά τα σπασμένα αυγά σας. 2) Ρίχνετε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού μέσα στα αυγά σας ανακατεύοντας τα καλά με ένα σύρμα χειρός. 3) Συνεχίζετε καλά το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί το λεμόνι με τα σπασμένα αυγά. 4) Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το κορν φλάουρ. 5) Μέσα στο κορν φλάουρ ρίχνετε λίγο νερό. 6) Ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθεί το κορν φλάουρ με το νερό. 7) Μόλις ενσωματωθεί το κορν φλαόυρ με το νερό το προσθέτετε μέσα σιγά-σιγά στα σπασμένα αυγά. 8) Ανακατεύετε ξανά καλά τα υλικά σας μέχρι να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ και να ενσωματωθούν τα υλικά σας. 9) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά σας και διαλυθεί το κορν φλάουρ προσθέτετε σιγά-σιγά το ζουμί από το φρικασέ. 10) Ανακατεύετε ξανά καλά τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. 11) Μόλις ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά σας σταματάτε το χτύπημα και ρίχνετε το αυγολέμονο σας μέσα στο μείγμα με το κρέας. 12) Ανακατεύετε καλά το αυγολέμονο μέχρι να πάει παντού σε όλη την κατσαρόλα. 13) Μόλις πάει παντού το αυγολέμονο σε όλη την κατσαρόλα το αφήνετε στην άκρη ή το σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το μοσχάρι με αρνί ή χοιρινό ή κοτόπουλο. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα είδη λαχανικών ( π.χ καρότα, πατάτες κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαρούλι με λάχανο ή χόρτα της αρεσκείας σας ή σαλάτα baby κ.α.λ. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε εάν δεν έχετε λεμόνια έτοιμο χυμό λεμονιού. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα για να κάνετε το φρικασέ σας πικάντικο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να θέλετε να προσθέσετε μέσα στο φρικασέ σας ρύζι. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό. |
Καλή απόλαυση