Σπιτικό Μιλιάτσιο ( MIGLIACCIO ) Ιταλικό γλυκό με σιμιγδάλι και ρικότα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 03/04/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά περίπου ) ( Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 10 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά ) ( Μερίδες: 6-8 ) ( Σκεύος: ταψί 22-24 εκ ) |
200 γραμ. τυρί ρικότα ή γλυκιά μυζήθρα Κρήτης. 180 γραμ. η ( 1 κούπα ) σιμιγδάλι ψιλό 500 ml ( 1 1/2 κούπες φρέσκο γάλα 300 ml ( 1 1/2 κούπα ) νερό 30 γραμ. βούτυρο αγελαδινό + επιπλέον για το ταψί 3 αυγά 250 γραμ. ( 1 + 1/4 κούπας ) ζάχαρη Φλούδες από 2 λεμόνια 2 καψάκια βανιλίνη 1 κουτ. σουπ. λιμοντσέλο Ξύσμα από 1 λεμόνι Ξύσμα από 1 πορτοκάλι Λίγο αλεύρι για το ταψί |
Εκτέλεση |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τις βανίλιες και 40 γραμ. από τη ζάχαρη. 2) Πλένετε καλά το λεμόνι σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε τις φλούδες από το λεμόνι σας. 4) Προσθέτετε τις φλούδες του λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και τα υπόλοιπα υλικά σας. 5) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν. 6) Όταν αρχίσει το βράσιμο με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας αφαιρείτε τις φλούδες του λεμονιού σας. 7) Προσθέτετε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι. 8) Ανακατεύετε συνεχώς τα υλικά σας με την βοήθεια μίας κουτάλας. 9) Σβήνετε την φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. 10) Μόλις απορροφηθούν τα υγρά αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνετε το μείγμα σας να κρυώσει καλά. 11) Σε ένα άλλο σκεύος σπάτε τα αυγά σας. 12) Πλένετε καλά τα λεμόνια και τα πορτοκάλια σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 13) Με την βοήθεια ενός τρίφτη, τρίβετε το λεμόνι και τα πορτοκάλι σας. 14) Μέσα στο σκεύος με το μείγμα σας ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη, το το ξύσμα του λεμονιού το ξύσμα του πορτοκαλιού και το λιμοντσέλο. 15) Περνάτε το τυρί σας από ένα ψιλό σουρωτό. 16) Τέλος προσθέτετε το σουρωμένο τυρί. 17) Με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε τα υλικά σας πολύ καλά. 18) Όταν κρυώσει καλά το μείγμα με το σιμιγδάλι, τα ενώνετε με το μείγμα του τυριού. 19) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας ή μίας ξύλινης κουτάλας τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν. 20) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα σκεύος 22-24 εκ. 21) Αδειάζετε το μείγμα που φτιάξατε στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί σας. 22) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 23) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με το μείγμα σας. 24) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το μείγμα σας για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 25) Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το μείγμα σας, ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 26) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζετε το γλυκό σας σε κομμάτια. 27) Αφήνετε να κρυώσουν. 28) Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη το γλυκό σας. 29) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία…. |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με κανέλα. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε το γλυκό σας με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας πριν το ψήσετε ξηρούς καρπούς. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε το γλυκό σας με φρέσκα φρούτα. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε το γλυκό σας με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. 6) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε το γλυκό σας με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 7) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με τριμμένο Ινδοκάρυδο. 8) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με γραμμές σοκολάτας. 9) Μπορείτε εάν θέλετε να αφαιρέσετε την ζάχαρη άχνη και να αλείψετε το γλυκό σας με λιωμένη μαρμελάδα της αρεσκείας σας. |
Καλή απόλαυση