Σπιτικό μερεντόψωμο
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 11/12/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις ) ( Μερίδες: 16+) |
500 γραμ. αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις ) 60 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική 2 αυγά 1/2 κουταλάκι μαχλέπι 180 ml χλιαρό γάλα 80 γραμ. λιωμένο βούτυρο 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 1 1/2 κουταλάκι αλάτι 1 κουτί πραλίνα φουντουκιού ( τύπου μερέντα ) Λίγος κρόκος αυγού |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα μπολ ή μία μεγάλη λεκάνη ρίχνετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι. 2) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το γάλα. 3) Αφήνετε το γάλα να ζεσταθεί. 4) Μόλις ζεσταθεί το γάλα προσθέτετε το βούτυρο. 5) Αφήνετε το βούτυρο να λιώσει μέσα στο γάλα. 6) Σε ένα μικρό μπολ σπάτε και χτυπάτε με ένα σύρμα χειρός τα αυγά σας. 7) Κατεβάζετε το κατσαρολάκι με το γάλα και το βούτυρο από την φωτιά. 8) Στην λεκάνη με το αλεύρι την ζάχαρη και την μαγιά κάνετε μία λακούβιτσα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού. 9) Προσθέτετε τα αυγά και το αλάτι. 10) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να ενσωματωθούν. 11) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας προσθέτετε το μαχλέπι. 12) Ξεκινάτε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη ζύμη. 13) Όταν δημιουργηθεί μία αφράτη ζύμη σταματάτε το ζύμωμα. 14) Σκεπάζετε το ζυμάρι σας με μία πετσέτα και το αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει. 15) Μόλις φουσκώσει ή ζύμη σας βγάζετε την ζύμη σας από την λεκάνη και την ακουμπάτε σε ένα πάγκο εργασίας. 16) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χωρίζετε την ζύμη σας σε τέσσερα ίσου μεγέθους κομμάτια ( ζυμαράκια ). 17) Ακουμπάτε τα ζυμαράκια σας σε ένα πάγκο εργασίας. 18) Παίρνετε ένα κομμάτι και με την βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο. 19) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια σας. 20) Στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί. 21) Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε το αντικολλητικό χαρτί με βούτυρο 22) Επάνω στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ακουμπάτε το πρώτο φύλλο σας. 23) Αλείφετε το φύλλο σας με πραλίνα φουντουκιού. 24) Συνεχίζετε με το δεύτερο φύλλο αλείφοντας το και αυτό με πραλίνα φουντουκιού. 25) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα. 26) Σπάτε και χωρίζετε σε δύο μπολ μικρά τον κρόκο από το ασπράδι. 27) Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε με τον κρόκο τα φύλλα σας. 28) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τα φύλλα σας σε λωρίδες διαστάσεων 3-4 εκ. από το κέντρο προς τα έξω διατηρώντας ανέγγιχτο τον πυρήνα του ψωμιού. 29) Συνεχίζετε στρίβοντας κάθε λωρίδα σε αντίθετη πλευρά από την προηγούμενη. 30) Αφήνετε πάλι το γλυκό στην άκρη να φουσκώσει. 31) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 32) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 33) Ψήνετε το μερεντόψωμό σας για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 34) Όταν ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το ψωμί σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 35) Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία….. |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε σοκολάτα της αρεσκείας σας και να την περιχύσετε επάνω στο γλυκό σας. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με χοντροσπασμένους ξυρούς καρπούς ( π.χ καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.α.λ.) 3) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την πραλίνα φουντουκιού με μαρμελάδα της αρεσκεία σας. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε γραμμές με λιωμένη σοκολάτα. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να διακοσμήσετε το γλυκό σας με σαντιγί. 6) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με ζάχαρη άχνη ή κανέλα. 7) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το γλυκό σας πριν το ψήσετε με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες ή ψηφίδες σοκολάτας. 8) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με τριμμένο Ινδοκάρυδο. |
Καλή απόλαυση