Σπιτικό μαύρο πιλάφι με σουπιές
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 10/02/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά ) ( Μερίδες: 7-8 ) |
500 γραμ. ρύζι 809 γραμ. μικρές μαύρες σουπιές 1 μικρό ξερό κρεμμύδι 3 σκελίδες σκόρδο 2 πιπεριές 100 ml ελαιόλαδο 200 ml λευκό κρασί Αλάτι & πιπέρι Ελαιόλαδο ( επιπλέον για το τέλος ) Μαϊντανός |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά τις σουπιές σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 2) Καθαρίζετε τις σουπιές αφαιρώντας προσεχτικά το κόκκαλο, τα εντόσθια αλλά και τις θήκες με το μελάνι. 3) Πλένετε καλά τις θήκες σε άφθονο τρεχούμενο νερό και αφαιρείτε το μελάνι τους. 4) Κόβετε τις καθαρισμένες σουπιές σε φιλετάκια. 5) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τα σκόρδα. 6) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε το κρεμμύδι σας και το ψιλοκόβετε. 7) Πλένετε καλά τις πιπεριές σας από τα σπόρια τους. 8) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας. 9) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι. 10) Αφήνετε τα υλικά σας να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 11) Μόλις πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα υλικά σας προσθέτετε τις σουπιές μέσα στην κατσαρόλα. 12) Συνεχίζετε προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. 13) Σβήνετε με το κρασί σας. 14) Αφήνετε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. 15) Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε το μελάνι που είχατε κρατήσει στην αρχή. 16) Χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς. 17) Σκεπάζετε τις σουπιές σας με ένα καπάκι. 18) Σιγομαγειρεύετε τις σουπιές σας για περίπου μισή ώρα. ( Ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα υγρά σας ). ( Εάν εξατμιστούν τα υγρά και δεν έχει μαλακώσει το ρύζι προσθέτετε λίγο ακόμη νερό ). 19) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με τη βοήθεια ενός κουταλιού μέχρι να απορροφηθεί η σάλτσα. 20) Παράλληλα ρίχνετε όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να μην χαλάσει ο βρασμός τους. 21) Αφήνετε το ρύζι επάνω στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει. 22) Μόλις μαλακώσει το ρύζι σβήνετε την φωτιά και αφήνετε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι για 4-5 λεπτά. 23) Τέλος προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. 24) Ανακατεύετε καλά τα υλικά με την βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. 25) Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 26) Πλένετε τον μαϊντανό σας. 27) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα και γαρνίρετε κάθε πιάτο με φυλλαράκια μαϊντανού. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τις σουπιές με άλλο θαλασσινό της αρεσκείας σας ( π.χ χταπόδι, καλαμάρι κ.α.λ. ) χρησιμοποιώντας το μελάνι της σουπιάς. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο τσίλι ή λίγο μπούκοβο ή λίγη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδεύσετε το πιλάφι σας με μία σαλάτα. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το πιλάφι με πατάτες τηγανητές. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λίγο ζωμό λαχανικών. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού ή λίγο χυμό πορτοκαλιού. |
Καλή απόλαυση