Σπιτικό λικέρ μαστίχας
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 17/05/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά ) ( Μερίδες: 1+ λίτρο ) |
750 ml βότκα ή κάποιο άλλο ποτό ( π.χ τσικουδιά ρακί ) 500 γραμ. ζάχαρη λευκή 1 λίτρο νερό 7-8 δάκρυα μαστίχας |
Εκτέλεση ( για την προετοιμασία ) |
1) Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι ρίχνετε την βότκα σας. 2) Μέσα στο μεγάλο μπουκάλι προσθέτετε τα δάκρυα μαστίχας. 3) Κλείνετε καλά το μπουκάλι με το καπάκι και το διατηρείτε σε δροσερό μέρος για 3-4 εβδομάδες. ( Ανακινείτε κάθε 3-4 ημέρες έτσι ώστε να ανακατεύετε η μαστίχα ). 4) Μόλις περάσουν οι 3-4 εβδομάδες ετοιμάζετε το σιρόπι. |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι και το τελείωμα του λικέρ σας ) |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε 1 λίτρο νερό και 500 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική. 2) Βράζετε το σιρόπι σας για 10 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός του. 3) Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά και βράσει το σιρόπι σας το αποσύρετε από την φωτιά. 4) Σε ένα σουρωτήρι τσαγιού μέσα βάζετε βαμβάκι περασμένο σε γάζα. 5) Παίρνετε μία λεκάνη και με την βοήθεια του σουρωτηριού ρίχνετε και σουρώνετε το σιρόπι σας μέσα στην λεκάνη. 6) Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για 2-3 φορές. ( Η μαστίχα αφήνει πολύ μικρά κομμάτια ). 7) Όταν τελειώσετε με την διαδικασία του σουρώματος μέσα στην λεκάνη που έχετε σουρώσει το σιρόπι σας ρίχνετε και ενσωματώνετε και το άλλο υγρό ( βότκα με δάκρυα μαστίχας ). 8) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα χειρός. 9) Μοιράζετε το λικέρ σας σε γυάλινα μπουκάλια. 10) Διατηρείτε το λικέρ σας σε δροσερό μέρος. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη κρυσταλλική με ζάχαρη στέβια ή καστανή ζάχαρη. 2) Επίσης εάν θέλετε το λικέρ σας να πάρει ένα έντονο χρώμα το αφήνετε μεγαλύτερο διάστημα από 3 εβδομάδες. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε το λικέρ σας με κομματάκια φρούτων εποχής. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε το λικέρ σας σε άλλα είδη γλυκών που θέλετε να παρασκευάσετε ( π.χ κέικ, κουλουράκια, τούρτα, παντεσπάνι κ.α.λ ). |
Καλή απόλαυση