Σπιτικό κουρκουτό ( Αυθεντική συνταγή από την Μικρά Ασία )

Written by on 22/07/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά περίπου )
( Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 180 )
300 γραμ. αλεύρι σταρένιο
1 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
500 γραμ. φέτα
500-600 ml φρέσκο γάλα
250 γραμ. μαλακό ανθότυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
100 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλ. βούτυρο
Εκτέλεση
1) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

2) Βουτυρώνετε ή λαδώνετε ένα ταψί τετράγωνο.

3) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

4) Βάζετε μέσα στον φούρνο σας το βουτυρωμένο ταψί να κάψει.

5) Σε ένα μεγάλο μπολ σπάτε τα αυγά σας.

6) Μέσα στο μεγάλο μπολ με τα αυγά σας σπάτε και θρυμματίζετε σε μικρά κομμάτια την φέτα και το
ανθότυρο.

7) Προσθέτετε μέσα στην θρυμματισμένη φέτα και το ανθότυρο το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι.

8) Σε μία λεκάνη με ένα κόσκινο ρίχνετε και κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

9) Ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν μέσα στην λεκάνη με την θρυμματισμένη φέτα και τα
υπόλοιπα υλικά.

10) Ζυμώνετε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να προκύψει ένας αραιός χειλός.

11) Μόλις προκύψει ένας αραιός χειλός προσθέτετε το μοσχοκάρυδο.

12) Ανακατεύετε ξανά ελαφρά να σκορπιστεί παντού το μοσχοκάρυδο.

13) Βγάζετε το καυτό ταψί από τον φούρνο σας.

14) Αδειάζετε με προσοχή τον χειλό σας στο καυτό ταψί καλύπτοντας καλά όλη την επιφάνεια.

15) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με το μείγμα σας.

16) Ψήνετε το μείγμα σας ( κουρκουτό ) στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και
να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

17) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά ψηθεί, ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το κουρκουτό σας
ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας.

18) Αφήνετε το κουρκουτό σας να κρυώσει καλά.

19) Μόλις κρυώσει καλά το κουρκουτό σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού το κόβετε σε κομμάτια.

20) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το κουρκουτό σας με μαυροσούσαμο ή σουσάμι.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καυτερές πιπεριές ή μπούκοβο ή τσίλι ή καυτερή πάπρικα και
να κάνετε το κουρκουτό σας πικάντικο.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την φέτα και το ανθότυρο με άλλο τυρί της αρεσκείας σας
( π.χ μυζήθρα, γκούντα, έμμενταλ, γραβιέρα, blue cheese κ.α.λ ).

5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια της αρεσκείας σας ή τρούφα μανιταριών.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε αλλαντικά της αρεσκείας σας
( π.χ μπέικον ή ζαμπόν ή μορταδέλα ή λουκάνικα ή σαλάμι αέρος κ.α.λ ).

7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ανθότυρο, την φέτα και το γάλα με φυτικά προϊόντα.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το κουρκουτό σας με ένα dip κέτσαπ ή μουστάρδα ή μαγιονέζα.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

M for Mike

21:00 22:59









 



Current show

M for Mike

21:00 22:59