Σπιτικό κοτόπουλο στιφάδο
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 25/10/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά ) ( Μερίδες: 2 ) |
2 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους 600 γραμ. κρεμμύδια για στιφάδο κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου κομμένες στα 4 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο ( ή και λίγο παραπάνω ) 1 κούπα ντομάτα τριμμένη 1 κουτ. γλ. ζάχαρη Λίγο μοσχοκάρυδο Κόκκοι μαύρου πιπεριού Κύμινο λίγο 1 ξύλο κανέλας Αλάτι & πιπέρι Ρίγανη λίγη Νερό ή ζωμός για να σκεπαστεί το φαγητό |
Εκτέλεση |
1) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τα κρεμμύδια σας για το στιφάδο και το κρεμμύδι για το σοτάρισμα. 2) Πλένετε καλά τις ντομάτες και τις τρίβετε στον τρίφτη. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε το σκόρδο σας. 4) Πλένετε καλά τα μπούτια ή στήθος του κοτόπουλου. 5) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο. 6) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας επάνω στην φωτιά να κάψει. 7) Όταν κάψει το ελαιόλαδο σας προσθέτετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σας. 8) Αφήνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σας να σοταριστούν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 9) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα. 10) Μόλις σοταριστούν τα κομμάτια του κοτόπουλου σας και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα με την βοήθεια μίας λαβίδας τα αποσύρετε από το τηγάνι και τα ακουμπάτε επάνω στην πιατέλα με το απορροφητικό χαρτί. 11) Στην κατσαρόλα που σοτάρατε το κοτόπουλο ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. 12) Αφήνετε το λάδι σας να κάψει. 13) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους. 14) Συνεχίζετε προσθέτοντας τα ψιλοκομμένα σκόρδα. 15) Αφήνετε τα σκόρδα σας ανακατεύοντας τα να μαραθούν λίγο να μην διαλυθούν. 16) Όταν μαραθούν λίγο τα κρεμμυδάκια σας προσθέτετε τη ντομάτα τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. 17) Ανακατεύετε τα υλικά σας με μία ξύλινη κουτάλα να ενσωματωθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά υλικά σας. 18) Μόλις ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά σας προσθέτετε το κοτόπουλο και το ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό σε τόση ποσότητα όση χρειάζεται να σκεπαστεί το φαγητό. 19) Τέλος σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήνετε το φαγητό σας να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μείνει με τη σάλτσα. 20) Μόλις μαλακώσει το κοτόπουλο και μείνει με την σάλτσα αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 21) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία…. |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μανιτάρια της αρεσκείας σας. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένες πιπεριές. 3) Επίσης εάν θέλετε να κάνετε καυτερό το φαγητό σας προσθέτετε λίγη καυτερή πάπρικα, λίγο μπούκοβο ή τσίλι ή κόκκους πιπεριού. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με μοσχάρι ή χοιρινό ή αρνί. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε προσθέσετε λίγη ζάχαρη & λίγο ξίδι και να κάνετε γλυκόξινο το φαγητό σας. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το φαγητό σας με πουρέ πατάτας ή ρύζι βρασμένο. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγο σουσάμι. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με γαλοπούλα ή πάπια. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κριθαράκι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας μέσα στο ζουμί του. |
Καλή απόλαυση