Σπιτικό κοτόπουλο με σάλτσα μπύρας
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 04/06/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά ) ( Μερίδες: 4 ) |
1/2 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 κουτάκι μπύρα Χυμός από 1 λεμόνι 1 φύλλο δάφνης 1 κουτ. σουπ. νισεστέ 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 1 κουτ. γλ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο 3-4 κόκκοι μπαχαριού 1/2 κουτ. γλ. κουρκουμάς Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά το κοτόπουλο σας. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες. 3) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. 4) Κόβετε το λεμόνι στην μέση και το στύβετε σε έναν λεμονοστύφτη. 5) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε την πέτσα από το κοτόπουλο. 6) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο. 7) Αφήνετε το ελαιόλαδο να κάψει. 8) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο προσθέτετε τις μερίδες του κοτόπουλου. 9) Αφήνετε το κοτόπουλο σας να πάρει χρώμα. 10) Με την βοήθεια μιας λαβίδας γυρίζετε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά και το αφήνετε να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά. 11) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα. 12) Όταν πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά με την βοήθεια μίας λαβίδας το βγάζετε από την κατσαρόλα. 13) Προσθέτετε μέσα στην κατσαρόλα που είχατε σοτάρει το κρεμμύδι. 14) Αφήνετε το κρεμμύδι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 15) Μόλις ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το κρεμμύδι προσθέτετε το κοτόπουλο που είχατε ροδίσει. 16) Συνεχίζετε προσθέτοντας την μπύρα. 17) Αφήνετε 5 λεπτά την μπύρα στην κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. 18) Συνεχίζετε προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού, τα δαφνόφυλλα και τα μπαχαρικά. 19) Αφήνετε τα υλικά να πάρουν μία βράση. 20) Όταν πάρουν μία βράση τα υλικά χαμηλώνετε την φωτιά. 21) Αφήνετε τα υλικά να σιγομαγειρευτούν για περίπου 1/2 ώρα. ( Εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ). 22) Μόλις περάσει η 1/2 ώρα και σιγομαγειρευτούν τα υλικά με την βοήθεια μίας λαβίδας αφαιρείτε την δάφνη και τα μπαχάρια. 23) Σε ένα ποτηράκι ρίχνετε το νισεστέ. 24) Συνεχίζετε προσθέτοντας στο ποτηράκι με το νισεστέ λίγο νερό. 25) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε το νισεστέ με το νερό να διαλυθεί καλά. 26) Όταν διαλυθεί καλά το νισεστέ στο νερό το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο. 27) Κουνάτε την κατσαρόλα μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα. 28) Μόλις δέσει καλά η σάλτσα αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 29) Σερβίρετε. |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο 2 κουτ. σουπ. μουστάρδα διαλυμένη σε λίγο νερό. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια ψιλοκομμένα της αρεσκείας σας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το κοτόπουλο με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό ή ρίγανη. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το κοτόπουλο με πατάτες τηγανητές ή ρύζι ή βρασμένα λαχανικά. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το κοτόπουλο με μία σαλάτα της αρεσκείας σας. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο σκόρδο. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λίγη κρέμα γάλακτος. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με πορτοκάλι. |
Καλή απόλαυση