Σπιτικό κοπεγχάγη ( γλυκό )
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 25/05/2021
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 2 ώρες & 45 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 1 ώρα ) ( Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα ) ( Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά ) ( Συνολικός χρόνος εκτέλεσης συνταγής: 2 ώρες & 45 λεπτά περίπου ) ( Μερίδες: 24 κομμάτια ) |
Υλικά ( για το γλυκό ) 1/2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη 4 κουτ. σουπ. χυμό πορτοκαλιού 1/2 κουτ. τσαγ. κανέλα σε σκόνη 1 κουτ. τσαγ. κοφτό μπέικιν πάουντερ 1 1/2 φλιτζ. τσαγ. αμυγδαλόψιχα 3/4 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά Ελάχιστο αλάτι 300 γραμ. φύλλα κρούστας 2/3 από 1 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο Υλικά ( για το σιρόπι ) 3 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη 1 1/2 φλιτζ. τσαγ. νερό 1/2 λεμόνι, το χυμό του |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. 2) Αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. 3) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά βγάζετε από την φωτιά το κατσαρολάκι και ετοιμάζετε το υπόλοιπο γλυκό σας. |
Εκτέλεση ( για το υπόλοιπο γλυκό σας ) |
1) Σπάτε ένα-ένα τα αυγά σας χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια σε 2 μπολ. 2) Σε ένα μίξερ με κάδο ρίχνετε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη. 3) Χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ενσωματωθούν. 4) Μόλις αφρατέψουν και ενσωματωθούν σταματάτε το μίξερ και βγάζετε το μπολ. 5) Στην συνέχεια προσθέτετε στο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. 6) Ανακατεύετε απαλά με μία μαρίζ ( σπάτουλα ). 7) Σε ένα μπλέντερ αλέθετε τμηματικά την αμυγδαλόψιχα μαζί με την φρυγανιά. 8) Μόλις αλεστούν ( πολτοποιηθούν ) τα υλικά σας σταματάτε το μπλέντερ. 9) Προσθέτετε την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα στο μείγμα με τα κροκάδια των αυγών. 10) Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα ασπράδια των αυγών με ελάχιστο αλάτι. 11) Χτυπάτε τα ασπράδια σας στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. 12) Σταματάτε το μίξερ σας και προσθέτετε την μαρέγκα σας στο μείγμα με τα αυγά σας. 13) Ανακατεύετε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις πάνω-κάτω. 14) Βουτυρώνετε ένα ταψί ( 33χ23 ) εκ. 15) Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας. 16) Αλείφετε κάθε φύλλο με βούτυρο. 17) Ρίχνετε-βάζετε το παραπάνω μείγμα πού φτιάξατε με τα αυγά στο ταψί με τα φύλλα κρούστας. 18) Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάντα κάθε φύλλο με βούτυρο. 19) Χαράζετε σε 4 λωρίδες κατά μήκος το γλυκό σας. 20) Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. 21) Ραντίζετε με 2 κουτ. σουπ. νερό. 22) Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά. 23) Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά και ροδίσουν τα φύλλα βγάζετε το γλυκό σας από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. 24) Μόλις κρυώσει το γλυκό σας ζεσταίνετε λίγο το σιρόπι. 25) Μόλις ζεσταθεί το σιρόπι το περιχύνετε στο γλύκισμα και το αφήνετε να κρυώσει. 26) Όταν κρυώσει το γλυκό σας το κόβετε σε 24 κομμάτια. 27) Γαρνίρετε με αμύγδαλα ή καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης. 28) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό σας συνοδεύοντας το με παγωτό της αρεσκείας σας. 2) Μπορείτε να προσθέσετε έτοιμο σιρόπι καραμέλας ή φράουλας ή σοκολάτας. |
Καλή απόλαυση