Σπιτικό κέικ κυδώνι

Written by on 21/09/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 100 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 200 )
( Μερίδες: 14 )
580 γραμ. κυδώνια ( 2-3 περίπου )
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
190 γραμ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
90 γραμ. μέλι
3 αυγά
150 γραμ. ζάχαρη καστανή
2 κουτ. γλ. κανέλα
Ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά για το πασπάλισμα )
Εκτέλεση
1) Καθαρίζετε και κόβετε σε κυβάκια τα κυδώνια σας.

2) Σε ένα μπολάκι σπάτε και ρίχνετε τα αυγά σας.

3) Σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τα καθαρισμένα κυδώνια σας και 1 κουτ.
γλ. κανέλα.

4) Βράζετε τα υλικά σας για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.

5) Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά και μαλακώσουν τα κυδώνια σας κατεβάζετε την κατσαρόλα από την
φωτιά.

6) Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τα 450 γραμ. από τα βρασμένα κυδώνια
( τα άλλα 130 γραμ. τα φιλάτε για το τέλος ).

7) Ξεκινάτε το μπλέντερ και πολτοποιείτε τα κυδώνια σας για 2-3 λεπτά.

8) Όταν περάσουν τα 2-3 λεπτά και πολτοποιηθούν τα κυδώνια σας σταματάτε το μπλέντερ.

9) Σε ένα μπολάκι ρίχνετε τα πολτοποιημένα κυδώνια σας και αφήνετε λίγο να κρυώσουν.

10) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα ρίχνετε τα σπασμένα αυγά, την ζάχαρη καστανή και το
μέλι.

11) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να ομογενοποιηθούν για 3-4 λεπτά.

12) Μόλις περάσουν τα 3-4 λεπτά και ομογενοποιηθούν τα υλικά σας σταματάτε το μίξερ.

13) Προσθέτετε το βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ, την υπόλοιπη κανέλα και τα πολτοποιημένα
κυδώνια.

14) Ξεκινάτε το μίξερ και δουλεύετε τα υλικά σας σε χαμηλή ταχύτητα.

15) Στην διάρκεια που δουλεύετε τα υλικά σας προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι.
( Κρατάτε 3-4 κουτ. σουπ. από το αλεύρι σε ένα μπολάκι ).

16) Όταν ενσωματωθούν τελείως όλα τα υλικά σας σταματάτε το μίξερ.

17) Στο μπολάκι με το αλεύρι ρίχνετε τα κομμάτια από τα κυδώνια που είχατε κρατήσει.

18) Αλείφετε τα κυδώνια να καλυφθούν καλά με το αλεύρι.

19) Τέλος προσθέτετε τα αλευρωμένα κομμάτια από το κυδώνι στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά.

20) Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

21) Μόλις ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά σας βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα για κέικ.

22) Στην βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ ρίχνετε το μείγμα κυδωνιού που ετοιμάσατε
πριν.

23) Αλείφετε καλά το μείγμα σας να καλύψει καλά όλη την επιφάνεια της φόρμας.

24) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς.

25) Ανοίγετε την πόρτα του προθερμασμένου φούρνου και τοποθετείτε την φόρμα με το κέικ σας.

26) Ψήνετε το κέικ σας για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

27) Όταν ψηθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το κέικ σας κάνετε την δοκιμή με την λεπίδα του
μαχαιριού ή την οδοντογλυφίδα.
( Εάν η λεπίδα του μαχαιριού ή οδοντογλυφίδα βγει καθαρή τότε το γλυκό σας είναι έτοιμο ).
( Εάν όχι τότε ξανά βάζετε την φόρμα στον φούρνο για άλλα 5-10 λεπτά ).

28) Μόλις το κέικ σας είναι έτοιμο το αφήνετε λίγο στην άκρη να κρυώσει.

29) Όταν κρυώσει το κέικ σας το ξεφορμάρετε προσεκτικά.

30) Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά ).

31) Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη καστανή μέσα στο μείγμα σας με ζάχαρη
κρυσταλλική.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο
μικροκυμάτων για 30 δεύτερα και να κάνετε γραμμές σοκολάτας στο κέικ σας.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το κέικ σας με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας φρουί γλασέ ή αποξηραμένα φρούτα.

5) Εάν θέλετε μπορείτε αν προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας τριμμένους ξηρούς καρπούς
( π.χ καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, σταφίδες κ.α.λ ).

6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το κέικ σας με γλυκό του κουταλιού.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το κέικ σας με μία μπάλα παγωτού.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τα κυδώνια με άλλο φρούτο της αρεσκείας σας
( π.χ πορτοκάλι, μανταρίνι, αχλάδι, μήλο κ.α.λ ).

9) Εάν θέλετε μπορείτε να αλείψετε το κέικ σας με λιωμένη μαρμελάδα της αρεσκείας σας.

10) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο κέικ σας ψηφίδες σοκολάτας λευκής ή κουβερτούρας.

11) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με το κέικ σας με τριμμένους ξηρούς καρπούς
( π.χ καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, σταφίδες κ.α.λ ).

12) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το κέικ σας με ένα ρόφημα
( π.χ σοκολάτας ή γάλα ή τσάι ή φυσικό χυμό ).

13) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα σε ένα μέρος από την ζύμη του κέικ σας κακάο και να
κάνετε το κέικ σας δίχρωμο.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59









 



Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59