Σπιτικό κέικ για διαβητικούς

Written by on 08/01/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 180 )
12 αυγά ασπράδια και κρόκοι
180 γραμ. ζάχαρη με στέβια
250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
200 γραμ. καρυδόψιχα
400 γραμ. αλεύρι μαλακό
20 γραμ. μπέικιν πάουντερ
50 γραμ. νερό
1 βανίλια
Μοσχοκάρυδο
Χυμός & ξύσμα πορτοκαλιού ( προαιρετικά )
Εκτέλεση
1) Σπάτε και χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους σε ξεχωριστά μπολάκια.

2) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα ρίχνετε τα ασπράδια.

3) Ξεκινάτε το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα και χτυπάτε τα ασπράδια σας μέχρι να προκύψει μία σφιχτή μαρέγκα.

4) Μόλις προκύψει μία σφιχτή μαρέγκα σταματάτε το μίξερ και βγάζετε το σύρμα.

5) Αδειάζετε την μαρέγκα σε ένα άλλο μπολ.

6) Πλένετε καλά τον κάδο του μίξερ και τον στεγνώνετε.

7) Βάζετε το σύρμα και ρίχνετε μέσα στον κάδο του μίξερ τους κρόκους και την ζάχαρη με στέβια.

8) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη με τα κροκάδια.

9) Μόλις ενσωματωθεί η ζάχαρη με τα κροκάδια σταματάτε το μίξερ.

10) Σε ένα γυάλινο μπολάκι βάζετε το βούτυρο.

11) Τοποθετείτε το γυάλινο μπολάκι με το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων.

12) Ρυθμίζετε και ξεκινάτε τον φούρνο σας στα 30 δεύτερα.

13) Όταν περάσουν τα 30 δεύτερα και σταματήσει ο φούρνος μικροκυμάτων σας βγάζετε το μπολ από αυτόν
και το ανακατεύετε με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ) μέχρι να λιώσει καλά.

14) Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο μέσα στα κροκάδια των αυγών.

15) Ξεκινάτε το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά σας.

16) Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά σας ρίχνετε τα καρύδια.

17) Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια.

18) Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να προκύψει ένα μείγμα.

19) Τέλος προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το νερό, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.

20) Ανακατεύετε για άλλα 1-2 λεπτά το μείγμα σας.

21) Μόλις περάσουν τα 1-2 λεπτά σταματάτε το μίξερ και αποσύρετε το μπολ με το μείγμα από αυτό.

22) Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία μακρόστενη φόρμα.

23) Ρίχνετε το μείγμα σας στην αλευρωμένη φόρμα.

24) Στρώνετε καλά το μείγμα σας με μία σπάτουλα σιλικόνης.

25) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

26) Τοποθετείτε την φόρμα σας στον προθερμασμένο φούρνο.

27) Ψήνετε για περίπου 50-60 λεπτά.

28) Μόλις περάσουν τα 50-60 λεπτά, φουσκώσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το κέικ σας ανοίγετε τον
φούρνο και με την βοήθεια ενός μαχαιριού βυθίζοντας το μέσα στο κέικ κάνετε την δοκιμή για να δείτε εάν
είναι έτοιμο.
( Εάν η λεπίδα του μαχαιριού βγει καθαρή τότε το κέικ σας είναι έτοιμο ).
( Εάν όχι ξαναβάζετε την φόρμα σας στον φούρνο και ψήνετε για άλλα 5-10 λεπτά ).

29) Όταν είναι έτοιμο το κέικ σας βγάζετε την φόρμα από τον φούρνο και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο κέικ σας λιωμένη κουβερτούρα υγείας ή κακάο.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αλείψετε το κέικ σας με μαρμελάδα λιωμένη της αρεσκείας σας χωρίς ζάχαρη.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας το κέικ πριν το ψήσετε.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με αλεύρι ολικής.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με στέβια με φρουκτόζη ή λακτόζη ή μέλι.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Relax In Time

20:00 21:59









 



Current show

Relax In Time

20:00 21:59