Σπιτικό ζάχερ τόρτε

Written by on 15/07/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 55-60 λεπτά )
( Μερίδες: 8-10 )
Υλικά ( για το κέικ )
150 γραμ. σοκολάτα υγείας ή γάλακτος, ψιλοκομμένη
90 γραμ. βούτυρο, μαλακό
100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 μεγάλα αυγά ( χωρισμένοι κρόκοι από τα ασπράδια )
100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γραμ. μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά ( για την γκανάζ σοκολάτας και το τελείωμα του γλυκού )
1 κουτ. σουπ. βούτυρο
125 γραμ. σοκολάτα υγείας ή γάλακτος, ψιλοκομμένη
90 ml δυνατός καφές φίλτρου
300 γραμ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. γλ. άρωμα βανίλιας
Εκτέλεση ( για το κέικ )
1) Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και ετοιμάζετε το κέικ.

2) Βουτυρώνετε μία στρογγυλή φόρμα τάρτας ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23 εκ.

3) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε νερό και ετοιμάζετε το μπεν μαρί.
( Επάνω στο χείλος του κατσαρολιού ακουμπάτε ένα μεταλλικό μπολ-μπασίνα και φροντίζετε να εφάπτεται
σε όλο το χείλος του κατσαρολιού ).
( Σπάτε σε κομμάτια την κουβερτούρα και την ρίχνετε στο μεταλλικό μπολ ).

4) Αφήνετε να σιγοβράσει το νερό και να λιώσει η σοκολάτα ανακατεύοντας την σε τακτά χρονικά διαστήματα
προσέχοντας να μην σας καεί.

5) Μόλις λιώσει η σοκολάτα σας κατεβάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήνετε την σοκολάτα να
κρυώσει.

6) Κόβετε σε κομμάτια το βούτυρο και το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ.

7) Στην συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη.

8) Βάζετε στο μίξερ το εξάρτημα-σύρμα και ξεκινάτε την λειτουργία του μίξερ.

9) Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μία αφράτη κρέμα.

10) Σε 2 μπολάκια σπάτε και χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών σας.

11) Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά τους κρόκους μέσα στο μείγμα με το βούτυρο.

12) Μόλις τελειώσετε με τους κρόκους συνεχίζετε προσθέτοντας την σοκολάτα.

13) Κοσκινίζετε το αλεύρι και το προσθέτετε σιγά-σιγά στο μείγμα σας έχοντας σε λειτουργία το μίξερ.

14) Δουλεύετε σε χαμηλή ταχύτητα το μίξερ σας για 1-2 λεπτά ακόμη.

15) Σε ένα μπολ ρίχνετε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάτε με ένα σύρμα ( αυγοδάρτη ή ραβδομπλέντερ )
μέχρι να αφρατέψουν και να προκύψει μία σφιχτή μαρέγκα.

16) Μόλις προκύψει μία σφιχτή μαρέγκα σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε την μαρέγκα σας στο μείγμα
των κρόκων.

17) Ανακατεύετε απαλά και κυκλικά με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ).

18) Αδειάζετε το μείγμα που φτιάξατε στην βουτυρωμένη φόρμα ή ταψί.

19) Ανοίγετε τον φούρνο και τοποθετείτε την φόρμα ή το ταψί σας.

20) Ψήνετε για 55-60 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το κέικ σας.

21) Λίγο πριν περάσουν τα 55-60 λεπτά ανοίγετε τον φούρνο και με την βοήθεια ενός μαχαιριού ελέγχετε εάν
το κέικ σας έχει ψηθεί βυθίζοντας το στον πάτο της φόρμας ή του ταψιού.
( Εάν το μαχαίρι βγει καθαρό το κέικ σας είναι έτοιμο, εάν όχι το ξαναβάζετε στον φούρνο για 5-10 λεπτά
ακόμη ).

22) Όταν ψηθεί το κέικ σας αποσύρετε την φόρμα ή το ταψί από τον φούρνο.

23) Αφήνετε λίγο να κρυώσει και με ένα μαχαίρι με δοντάκια κόβετε οριζόντια στην μέση το κέικ σας.

24) Ακουμπάτε το ένα κομμάτι σε μία πιατέλα.

25) Το δεύτερο κομμάτι το ακουμπάτε σε έναν πάγκο εργασίας και αλείφετε την πάνω πλευρά του με την
μαρμελάδα.
Εκτέλεση ( για την γκανάζ σοκολάτας και το τελείωμα του γλυκού )
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε νερό και ετοιμάζετε το μπεν μαρί.

2) Επάνω στο κατσαρολάκι με το νερό ακουμπάτε στο χείλος του ένα μεταλλικό μπολ φροντίζοντας να
εφάπτεται καλά σε όλη την επιφάνεια του κατσαρολιού.

3) Κόβετε την σοκολάτα σε κομμάτια.

4) Ρίχνετε στο μπολ τα κομμάτια της σοκολάτας και το βούτυρο.

5) Αφήνετε την σοκολάτα και το βούτυρο να λιώσουν ανακατεύοντας τα καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης
( μαρίζ ) μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και να ενσωματωθεί με το βούτυρο.

6) Στην συνέχεια προσθέτετε το μείγμα του καφέ, τη ζάχαρη άχνη και την βανίλια.

7) Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις το μείγμα σας μέχρι να προκύψει μία απαλή κρέμα.

8) Αλείφετε την κρέμα σοκολάτας ή το γκανάζ στην επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ.

9) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την μαρμελάδα βερίκοκο με όποια άλλη μαρμελάδα θέλετε της
αρεσκείας σας ( π.χ κυδώνι, φράουλα, πορτοκάλι, κεράσι κ.α.λ ).

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ σας με φρούτα εποχής
( π.χ φράουλες, πορτοκάλι, κεράσια κ.α.λ ).

3) Εάν θέλετε μπορείτε στο σερβίρισμα να προσθέσετε σιρόπι της αρεσκείας σας
( π.χ σοκολάτα, φράουλα, βύσσινο κ.α.λ ).

4) Μπορείτε εάν θέλετε να σερβίρετε το κέικ σας με παγωτό της αρεσκείας σας.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Free Vibes

14:00 15:59









 



Current show

Free Vibes

14:00 15:59