Σπιτικό εσκαλόπ με ζαμπόν και σάλτσα ντομάτας
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 11/01/2022
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 10-20 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 3-4 λεπτά ) ( Χρόνος τηγανίσματος: 5-10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα ) ( Βαθμοί ψησίματος: 170-180 λεπτά ) ( 8-10 κομμάτια ανάλογα με τι πάχος θέλετε να έχουν τα εσκαλόπ σας ) |
1/2 κιλό φιλέτο ή μπούτι μοσχαρίσιο 1/2 κιλό ντομάτες ώριμες 1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο 1/2 φλιτζ. τσαγ. κεφαλοτύρι τριμμένο 1 φλιτζ. καφέ κονιάκ 6 φέτες ζαμπόν Λίγο αλεύρι Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Κόβετε σε 6 κομμάτια το κρέας σας και το χτυπάτε να ανοίξει με ένα μπατί πολύ καλά και να απλωθεί. 2) Πλένετε πολύ καλά τα φιλέτα σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 3) Σκουπίζετε τα φιλέτα σας πολύ καλά με ένα απορροφητικό χαρτί. 4) Αλατοπιπερώνετε καλά τα φιλέτα σας. 5) Σε ένα μπολάκι ρίχνετε λίγο αλεύρι και τοποθετείτε μέσα τα φιλέτα σας. 6) Κυλάτε τα εσκαλόπ μέσα στο αλεύρι και τα αλευρώνετε καλά σε όλη την επιφάνεια τους. 7) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. 8) Αφήνετε να κάψει καλά το ελαιόλαδο. 9) Μόλις κάψει καλά το ελαιόλαδο τοποθετείτε τα αλευρωμένα φιλέτα σας. 10) Αφήνετε μέσα στο λάδι τα εσκαλόπ σας μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 11) Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα γυρνάτε με την βοήθεια μίας τσιμπίδας και από την άλλη πλευρά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και από την άλλη πλευρά. 12) Όταν αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις 2 πλευρές ρίχνετε το κονιάκ σας και αφήνετε να πάρουν 2-3 βράσεις και να εξατμιστεί το αλκοόλ. 13) Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις και εξατμιστεί το αλκοόλ με την βοήθεια μίας τσιμπίδας αφαιρείτε τα εσκαλόπ σας. 14) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα. 15) Με την βοήθεια μίας τσιμπίδας αφαιρείτε τα εσκαλόπ σας από το τηγάνι και τα τοποθετείτε στην πιατέλα με το απορροφητικό χαρτί. 16) Αφήνετε το απορροφητικό χαρτί να απορροφήσει τα περιττά λίπη από τα εσκαλόπ σας. 17) Όταν απορροφήσει το απορροφητικό χαρτί τα περιττά λίπη τα τοποθετείτε σε πιάτα. 18) Ετοιμάζετε την σάλτσα ντομάτας |
Εκτέλεση ( για την σάλτσα ντομάτας ) |
1) Σε έναν τρίφτη τρίβετε τις ντομάτες σας. 2) Τρίβετε το κεφαλοτύρι σας σε έναν τρίφτη. 3) Κόβετε το ζαμπόν σας σε 6 φέτες. 4) Στο τηγάνι που είχατε τηγανίσει τα εσκαλόπ σας ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα. 5) Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε την σάλτσα σας να βράσει μέχρι να πήξει και να δέσει καλά. 6) Μόλις δέσει και πήξει καλά η σάλτσα σας την αφαιρείτε από την φωτιά. 7) Βουτυρώνετε ένα πιρέξ. 8) Τοποθετείτε στο βουτυρωμένο πιρέξ τα εσκαλόπ σας. 9) Επάνω στα εσκαλόπ σας ρίχνετε 1 στρώση σάλτσας. 10) Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί τα εσκαλόπ σας. 11) Τοποθετείτε επάνω από το τυρί μία φέτα ζαμπόν. 12) Με μία κουτάλα ρίχνετε από πάνω από τα ζαμπόν την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας. 13) Πασπαλίζετε τα εσκαλόπ σας με το υπόλοιπο τυρί. 14) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 170-180 βαθμούς. 15) Τοποθετείτε το ταψί με τα εσκαλόπ σας στον φούρνο και αφήνετε το τυρί σας να ροδίσει. 16) Μόλις ροδίσει το τυρί σας σβήνετε τον φούρνο και αφαιρείτε το ταψί με τα εσκαλόπ σας. 17) Σερβίρετε σε πιάτα και συνοδεύετε με πουρέ πατάτας ή ρύζι ή πατάτες τηγανιτές ή σοταρισμένα καρότα και φασολάκια ( προαιρετικά ). Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν με μπέικον ή πάριζα ή σαλάμι αέρος. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλο τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας ( π.χ γκούντα, ένταμ, έμενταλ, κεφαλογραβιέρα κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην σάλτσα σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερές πιπεριές για να κάνετε το φαγητό σας πιο καυτερό. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μανιτάρια της αρεσκείας σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με κόκκους πιπεριού ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή πάπρικα γλυκιά ή καυτερή ή ψιλοκομμένο μαϊντανό. |
Καλή απόλαυση