Σπιτικό Δελαγκρατσιανό Σύρου
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 26/01/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 στις αντιστάσεις ) ( Σκεύος: 1 οβάλ πιρέξ ) |
1 κιλό μελιτζάνες, μακρουλές 1 ξερό κρεμμύδι 2 φύλλα δάφνης 1 πιπεριά πράσινη ή κόκκινη 1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες 1 φλιτζ. τσαγ. γάλα Αλάτι & πιπέρι Ρίγανη Λίγη ζάχαρη κρυσταλλική 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 200 γραμ. φοντίνα Σύρου ( εάν δεν βρείτε χρησιμοποιείτε κίτρινο τυρί ) 200 γραμ. κασέρι ή γραβιέρα 6 αυγά 2 κουτ. σουπ. φρέσκο βούτυρο |
Εκτέλεση ( για την προετοιμασία ) |
1) Κόβετε σε φέτες ή τετραγωνάκια όλα τα τυριά σας. 2) Πλένετε καλά τις μελιτζάνες σας. 3) Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες σας και τις τρίβετε σε χοντρό τρίφτη. 4) Βάζετε τις μελιτζάνες σας σε μία λεκάνη και τις αλατίζετε. 5) Αφήνετε τις μελιτζάνες σας για 1/2 ώρα να ξεπικρίσουν. 6) Κόβετε τις πιπεριές σας στην μέση. 7) Καθαρίζετε το κρεμμύδι σας. 8) Πλένετε καλά τις ντομάτες σας και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους. 9) Σε έναν τρίφτη τρίβετε τις ντομάτες σας. 10) Φτιάχνετε την σάλτσα σας. |
Εκτέλεση ( για την σάλτσα ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες. 2) Συνεχίζετε προσθέτοντας ολόκληρο το κρεμμύδι, τις κομμένες πιπεριές, την δάφνη, τη ζάχαρη και το βούτυρο. 3) Αφήνετε την σάλτσα σας να δέσει σε χαμηλή φωτιά. 4) Λίγο πριν δέσει η σάλτσα σας βγάζετε από αυτήν με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα φύλλα δάφνης. 5) Αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και τελειώνετε το φαγητό σας. |
Εκτέλεση ( για το τελείωμα του φαγητού ) |
1) Στύβετε με τα χέρια τις μελιτζάνες σας. 2) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά βάζετε 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο. 3) Αφήνετε το ελαιόλαδο να κάψει και να ζεσταθεί καλά. 4) Μόλις κάψει και ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτετε τις μελιτζάνες σας. 5) Αφήνετε τις μελιτζάνες σας στο ελαιόλαδο να μαραθούν. 6) Όταν μαραθούν οι μελιτζάνες σας αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά και τελειώνετε το φαγητό σας. 7) Βουτυρώνετε ένα πιρέξ οβάλ. 8) Ρίχνετε μέσα στο πιρέξ σας τα μισά τυριά. 9) Προσθέτετε το 1/2 ποσότητας της μελιτζάνας. 10) Συνεχίζετε ρίχνοντας όλη την σάλτσα ντομάτας, την υπόλοιπη μελιτζάνα και τα υπόλοιπα τυριά. 11) Σε ένα μπολ σπάτε τα αυγά. 12) Μέσα στο μπολ με τα σπασμένα αυγά ρίχνετε το γάλα. 13) Ανακατεύετε καλά τα αυγά και το γάλα με ένα σύρμα χειρός. 14) Ρίχνετε το μείγμα με τα αυγά και το γάλα σας στο πιρέξ. 15) Αφήνετε 1/2 ώρας να εισχωρήσει το μείγμα σας μέσα στα υπόλοιπα υλικά. 16) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 17) Ανοίγετε την πόρτα του προθερμασμένου φούρνου σας και τοποθετείτε το πιρέξ. 18) Ψήνετε το φαγητό σας για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να γκρατιναριστεί καλά και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 19) Μόλις περάσουν τα 35 λεπτά, γκρατιναριστεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το φαγητό σας το αποσύρετε από τον φούρνο. 20) Αφήνετε λίγο να κρυώσει και να σταθεί. 21) Όταν κρυώσει και σταθεί το φαγητό σας το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε άλλα είδη τυριών ( π.χ γκούντα, έμενταλ, φέτα, κεφαλοτύρι κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 1 καυτερή πιπεριά ή τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα για να κάνετε το φαγητό σας καυτερό. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε το κάθε κομμάτι με φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε κιμά σόγιας ή ανάμεικτο ή βοδινό κιμά ή κιμά κοτόπουλου. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό σας μανιτάρια ή κολοκυθάκια. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με φρυγανιά τριμμένη. |
Καλή απόλαυση