Σπιτικό γλυκό του κουταλιού φιστίκι Αιγίνης
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 09/05/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά ) ( Μερίδες: 2 βάζα ) |
1/2 κιλό φιστίκι Αιγίνης, χλωρό, άγουρο 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική 1 βανίλια 1 φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτου 3 φλιτζ. νερό Χυμός από 1 λεμονιού |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά τα φιστίκια σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 2) Με την βοήθεια μίας οδοντογλυφίδας τα τρυπάτε. 3) Ζεσταίνετε σε ένα βραστήρα νερό. 4) Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα το βραστό νερό. 5) Τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά. 6) Μέσα στην κατσαρόλα με το βραστό νερό ρίχνετε τα φιστίκια σας. 7) Αφήνετε τα φιστίκια σας μέσα στο βραστό νερό για 3 λεπτά. 8) Σε ένα σουρωτήρι, ρίχνετε τα φιστίκια σας με το βραστό νερό. 9) Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία τρεις φορές, κάθε φορά πετάτε το νερό. 10) Την τρίτη φορά στραγγίζετε καλά τα φιστίκια σας στο σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη. 11) Συνεχίζετε προσθέτοντας 3 φλιτζάνια νερού μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα την ζάχαρη και την πορτοκαλόφλουδα. 14) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν για 5 λεπτά για να δημιουργηθεί ένα σιρόπι. 15) Όταν δημιουργηθεί ένα σιρόπι, ρίχνετε τα φιστίκια, τη βανίλια και τον χυμό του λεμονιού. 16) Αφήνετε τα υλικά σας επάνω στην φωτιά να βράσουν για άλλα 5 λεπτά όλα μαζί. 17) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 18) Ακουμπάτε την κατσαρόλα σε ένα πάγκο εργασίας και αφήνετε το γλυκό σας να << ηρεμήσει >> για ένα ολόκληρο βράδυ. 19) Το επόμενο πρωί, τοποθετείτε την κατσαρόλα σας επάνω στην φωτιά. 20) Αφήνετε το γλυκό σας επάνω στην φωτιά για άλλα 7 λεπτά έως ότου δέσει το σιρόπι σας. 21) Όταν περάσουν τα 7 λεπτά και δέσει το σιρόπι σας, αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 22) Αποστειρώνετε βάζα. 23) Αδειάζετε το γλυκό σας στα αποστειρωμένα βάζα. 24) Σερβίρετε σε πιατάκια ή φιλάτε το γλυκό σας μέχρι να το σερβίρετε μέσα στα βάζα για αρκετό διάσημα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε το γλυκό σας ποίο πηχτό και πιο δεμένο προσθέτοντας λίγο γλυκόζη. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με ξυρούς καρπούς τριμμένους. ( πχ αμύγδαλο τριμμένο, καρύδι τριμμένο, σταφίδες κ.τ.λ. ) 3) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με Ινδοκάρυδο ή τρούφα σοκολάτας ή πολύχρωμη τρούφα. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη κρυσταλλική με ζάχαρη καστανή. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο γλυκό σας αμύγδαλα φιλέ. 6) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό σας με μπάλες παγωτού. |
Καλή απόλαυση