Σπιτικό γλυκό του κουταλιού καρπούζι
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 05/07/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 + λεπτά ) ( Μερίδες: 2 μεγάλα βάζα ) |
1400 γραμ. φλούδες καρπουζιού 1200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική 2 βανίλιες 4 λεμόνια ( χυμός και φλούδες ) 2 ποτήρια νερό Χυμός από 1 λεμόνι ακόμη 1 κουτ. γλ. μέλι |
Εκτέλεση |
1) Κόβετε το καρπούζι σας σε λωρίδες – φέτες. 2) Καθαρίζετε τις φέτες από την φλούδα τους αφήνοντας ελάχιστη από την σάρκα τους. 3) Κόβετε τις φέτες σας σε κυδωνάτα κομμάτια. 4) Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα κυδωνάτα κομμάτια σας. 5) Μέσα στο μπολ με τα κομμάτια του καρπουζιού ρίχνετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τα σκεπάσει. 6) Πλένετε και καθαρίζετε το λεμόνι σας από την φλούδα του κρατώντας την στην άκρη. 7) Κόβετε στην μέση τα λεμόνια σας και τα στύβετε σε έναν λεμονοστύφτη κρατώντας τον χυμό τους. 8) Ρίχνετε τον χυμό και τις φλούδες από το καρπούζι σε μία λεκάνη. 9) Ρίχνετε μέσα στην λεκάνη με τις φλούδες και τον χυμό του λεμονιού τόσο νερό όσο χρειάζεται μέχρι να καλύψει καλά τις φλούδες. 10) Αφήνετε τις φλούδες του καρπουζιού με τον χυμό και το νερό για περίπου 4 ώρες ή 1 βράδυ. 11) Την επόμενη μέρα μέσα σε ένα σουρωτήρι μέσα σε έναν νεροχύτη αδειάζετε τις φλούδες με τον χυμό και το νερό. 12) Ανοίγετε την βρύση του νερού και ξεπλένετε καλά τις φλούδες. 13) Σε μία κατσαρόλα βάζετε τις πλυμένες φλούδες καρπουζιού. 14) Συνεχίζετε προσθέτοντας την ζάχαρη και το νερό. 15) Βάζετε την κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να βράσουν τα υλικά σας για 15 λεπτά. 16) Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά σβήνετε την φωτιά και την κατεβάζετε από την φωτιά. 17) Αφήνετε το γλυκό σας να σταθεί και να ξεκουραστεί για περίπου 8 ώρες. 18) Όταν περάσουν οι 8 ώρες το βάζετε ξανά στην φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι του. ( Η διαδικασία αυτή θα σας πάρει περίπου στα 15 λεπτά ). 19) Πλένετε και κόβετε στην μέση ένα λεμόνι και το στύβετε σε έναν λεμονοστύφτη κρατώντας τον χυμό του. 20) Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά και δέσει καλά το σιρόπι σας σβήνετε το μάτι – φωτιά και προσθέτετε τις βανίλιες, τον χυμό του λεμονιού και το μέλι. 21) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. 22) Όταν κρυώσουν τα υλικά σας και δέσει καλά το σιρόπι το βάζετε σε βαζάκια ή το σερβίρετε σε μικρά πιατάκια ή μπολάκια του γλυκού. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο γλυκό σας χωρίς φλούδα αμύγδαλα. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο σιρόπι σας 1-2 κουτ. σουπ. γλυκόζη για να δέσει καλύτερα. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη ξηρών καρπών ( π.χ καρύδια ή φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης κ.α.λ ) 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το καρπούζι με πεπόνι. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο Ινδοκάρυδο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το γλυκό του κουταλιού σας με μπάλες παγωτού ή γιαούρτι ή σιροπιαστό γλυκό ( π.χ σάμαλι ή ραβανί κ.α.λ ). 7) Για να διατηρήσετε καλά ένα γλυκό του κουταλιού θα χρειαστείτε πρώτα να αποστειρώσετε καλά τα βάζα πλένοντας τα και ξεπλένοντας τα με ζεστό νερό, τοποθετώντας τα ανάποδα επάνω σε ταψί και βάζοντας τα στον φούρνο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά. ( Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά τα βγάζετε από τον φούρνο και τα γεμίζετε μέχρι επάνω για να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στο βάζο ). Στην συνέχεια κλείνετε καλά το καπάκι και τα γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά το περιεχόμενο. 8) Εάν ανοίξετε το βάζο το τοποθετείτε στο ψυγείο για να μην χαλάσει. |
Καλή απόλαυση