Σπιτικό γλυκό του κουταλιού κάστανο
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 28/07/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50 λεπτά χωρίς τις αναμονές ) ( Μερίδες: 350 γραμ. ) |
1/2 κιλό κάστανα 1/2 κιλό ζάχαρη Χυμός από 1/2 λεμόνι 2 ποτήρια νερό 1 ξύλο κανέλας Λίγα γαρίφαλα |
Εκτέλεση |
1) Χαράζετε τα κάστανα σε σταυρό απαλά στην κορυφή τους. 2) Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε νερό. 3) Τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά και ρίχνετε τα κάστανα σας. 4) Αφήνετε τα κάστανα να βράσουν για 10 λεπτά. 5) Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά αποσύρετε την κατσαρόλα με τα κάστανα από την φωτιά. 6) Σε έναν νεροχύτη βάζετε ένα σουρωτήρι. 7) Ρίχνετε μέσα στο σουρωτήρι την κατσαρόλα με το νερό και τα βρασμένα κάστανα. 8) Ανοίγετε την βρύση του νερού και κρυώνετε τα κάστανα σας. 9) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ξεφλουδίζετε τα κάστανα και από τις 2 φλούδες. ( Προσέχετε μην σπάσουν ). 10) Βάζετε ξανά τα κάστανα σε μία κατσαρόλα με νερό και τα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά να μην λιώσουν. 11) Σε μία άλλη κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε 1/2 κιλό ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό. 12) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. 13) Κόβετε στην μέση και στύβετε σε έναν λεμονοστύφτη το λεμόνι σας και κρατάτε τον χυμό του. 14) Όταν περάσουν τα 10 λεπτά και βράσουν τα υλικά σας και δημιουργηθεί ένα σιρόπι αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε 1 ξύλο κανέλας, λίγα γαρίφαλα και τον χυμό από το 1/2 λεμόνι. 15) Ρίχνετε μέσα στο σιρόπι σας τα κάστανα. 16) Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και αφήνετε το σιρόπι σας να ποτίσει τα κάστανα για περίπου 5-10 λεπτά. 17) Μόλις περάσουν τα 5-10 λεπτά τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά και βράζετε ξανά τα υλικά σας για άλλα 5 λεπτά. 18) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά βγάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνετε το γλυκό σας να κρυώσει. ( Κανονικά αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται για άλλες 2 ημέρες και διάρκεια του βρασμού τους 5 λεπτά βράσιμο κάθε μέρα και ηρεμία του γλυκού για 24 ώρες ). 19) Όταν τελειώσετε με όλη την διαδικασία των 2 ημερών σερβίρετε ή αποθηκεύετε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο γλυκό σας αποφλοιωμένα αμύγδαλα χωρίς την σάρκα τους. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα είδη ξηρών καρπών ( π.χ καρύδια, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, φιστίκια αράπικα κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη κρυσταλλική με ζάχαρη καστανή. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο σιρόπι σας για να γίνει πιο πηχτό γλυκόζη ή μέλι. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα κάστανα σας με σουσάμι ή μαυροσούσαμο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να περιχύσετε επάνω στο γλυκό του κουταλιού σας σοκολάτα λιωμένη της αρεσκείας σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το γλυκό σας με μπάλες παγωτού της αρεσκείας σας. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με Ινδοκάρυδο τριμμένο. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τρούφα σοκολάτας ή πολύχρωμη τρούφα. |
Καλή απόλαυση