Σπιτικό Γιαννιώτικο γιουβέτσι στο πήλινο
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 30/10/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90+ λεπτά ) ( Μερίδες: 5 ) |
500 γραμ. ζυμαρικά βίδες 2 κουτ. σουπ. βούτυρο 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 1.300 γραμ. μοσχαρίσια σπάλα σε μπουκίτσες 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα 2 σκελίδες σκόρδο 1 κουτί ντομάτα κονκασέ 1 κουτ. γλ. πελτές ντομάτας 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη 1 κρασοπότηρο ημίγλυκο κρασί 150 γραμ. τυρί της αρεσκείας 1/2 ξυλάκι κανέλα 1 κουπ. τσαγ. λάδι Αλάτι & πιπέρι 300 γραμ. κασέρι, τριμμένο |
Εκτέλεση |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το λάδι. 2) Αφήνετε λίγο το λάδι να κάψει. 3) Όταν κάψει το λάδι προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρέας. 4) Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τα κρεμμύδια. 5) Σε έναν τρίφτη τρίβετε τα κρεμμύδια. 6) Συνεχίζετε προσθέτοντας τα κρεμμύδια και το σκόρδο. 7) Ανακατεύετε καλά τα υλικά μέχρι να μαραθούν. 8) Ρίχνετε τις ντομάτες κονκασέ και τον πελτέ ντομάτας. 9) Ανακατεύετε ξανά καλά και αφήνετε για λίγο μέχρι να δέσουν τα υλικά. 10) Όταν δέσει η σάλτσα συνεχίζετε σβήνοντας με το κρασί. 11) Περιμένετε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. 12) Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό. 13) Αφήνετε το φαγητό επάνω στη φωτιά να σιγομαγειρευτεί και να δέσει περισσότερο η σάλτσα. 14) Σε μία άλλη κατσαρόλα επάνω στη φωτιά ρίχνετε νερό. 15) Αλατίζετε το νερό. 16) Προσθέτετε μέσα στην κατσαρόλα με το αλατισμένο νερό τα μακαρόνια. 17) Βράζετε τα μακαρόνια μέχρι να γίνουν al dente. 18) Όταν γίνουν al dente τα μακαρόνια τα στραγγίζετε καλά σε ένα σουρωτήρι μέσα σε έναν νεροχύτη. 19) Σοτάρετε τα μακαρόνια με το βούτυρο και το λάδι στην κατσαρόλα. 20) Αδειάζετε τα μακαρόνια στο πήλινο. 21) Προσθέτετε στα μακαρόνια το κρέας με το τυρί της αρεσκείας σας. 22) Πασπαλίζετε από πάνω με το τριμμένο κασέρι. 23) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας. 24) Τοποθετείτε το γιουβέτσι στον φούρνο και ψήνετε μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 25) Μόλις ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το γιουβέτσι το αποσύρετε από τον φούρνο. 26) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο κρέας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα και να κάνετε το γιουβέτσι πικάντικο. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μοσχαρίσια σπάλα με άλλο κρέας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά βίδες με άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τις ντομάτες κονκασέ με φρέσκες ντομάτες ή ντοματάκια. |
Καλή απόλαυση