Σπιτικό αρνάκι στο φούρνο με γιαούρτι
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 16/09/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 170-180 ) ( Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά ) ( Μερίδες: 15 ) |
1 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες 1 κιλό γιαούρτι 1+1/2 κουτ. σουπ. αλεύρι 3 αυγά 1/2 φλιτζ. τσαγ. ρύζι 100 γραμ. βούτυρο Αλάτι & πιπέρι 3 ποτήρια νερό |
Εκτέλεση |
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά το αρνάκι σας. 2) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι την μέση επάνω στην φωτιά βάζετε το αρνάκι σας. 3) Μέσα στην κατσαρόλα με το νερό ρίχνετε λίγο αλάτι. 4) Σε ένα μικρό μπολάκι σπάτε τα αυγά σας. 5) Σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε το ρύζι. 6) Αφήνετε το ρύζι σας να βράσει και να μαλακώσει. 7) Μόλις βράσει και μαλακώσει το ρύζι σας το κατεβάζετε από την φωτιά. 8) Σε ένα σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη ρίχνετε το βρασμένο ρύζι και το στραγγίζετε. 9) Βάζετε το ρύζι σας σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη. 10) Αφήνετε το αρνάκι σας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά. 11) Όταν μαλακώσει καλά το κρέας σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 12) Ρίχνετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι με μία λεκάνη και το στραγγίζετε κρατώντας το ζουμί του. 13) Μεταφέρετε το κρέας σας σε ένα ταψί ( πήλινο ή τετράγωνο ). 14) Αλείφετε το κρέας σας με λίγο βούτυρο. 15) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160-170 βαθμούς. 16) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 17) Αφήνετε το κρέας σας μέσα στον φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 18) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο και το αλεύρι. 19) Ανακατεύετε το μείγμα σας με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 20) Μόλις πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το μείγμα σας προσθέτετε σιγά-σιγά το ζουμί από το κρέας ( περίπου 2 ποτήρια ). 21) Ανακατεύετε τα υλικά σας με μία ξύλινη κουτάλα γρήγορα να μην σβολιάσουν. 22) Όταν πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το μείγμα σας το κατεβάζετε από την φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. 23) Σε ένα μπολ ρίχνετε τα σπασμένα αυγά σας. 24) Μέσα στα αυγά σας προσθέτετε το γιαούρτι. 25) Ανακατεύετε τα υλικά σας με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθούν. 26) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας τα ρίχνετε στο μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο. 27) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας καλά να ενσωματωθούν. 28) Όταν το κρέας σας πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το βγάζετε από τον φούρνο. 29) Ακουμπάτε το ταψί σας σε έναν πάγκο εργασίας και ρίχνετε επάνω από το κρέας σας το βρασμένο ρύζι και το μείγμα που ετοιμάσατε. 30) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης ή σπάτουλας ξύλινης ή μεταλλικής απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα σας σε όλο το ταψί. 31) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 32) Ψήνετε το φαγητό σας στον φούρνο για άλλα 35-40 λεπτά μέχρι να δέσουν τα υλικά και να προκύψει μία ωραία χρυσαφένια κρούστα. 33) Μόλις περάσουν τα 35-40 λεπτά, πάρει το κρέας σας μία ωραία χρυσαφένια κρούστα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 34) Κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το αρνί με κατσίκι. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μπέικον, ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά ψιλοκομμένα. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα λαχανικά ( π.χ πιπεριές, ντομάτες, μανιτάρια κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο ή τσίλι και να κάνετε το φαγητό σας πικάντικο. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο ή βασιλικό το κάθε πιάτο σας. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τρούφα μανιταριών. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι με κριθαράκι κοφτό μακαρονάκι. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα με το γιαούρτι και το ρύζι σας ψιλοκομμένα τυριά. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε πελτέ ντομάτας ή χυμό ντομάτας για να πάρει ένα ωραίο κόκκινο χρώμα το φαγητό σας. 10) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το πιάτο σας με ένα dip γιαουρτιού. |
Καλή απόλαυση