Σπιτικό αλμυρό τσουρέκι με 3 τυριά
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 26/04/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Μερίδες: 10 κομμάτια ) |
2 1/2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για τσουρέκια 2/3 κύβου φρέσκια μαγιά 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια ζάχαρη 1 κούπα γάλα 2 κουτ. σουπ. φρέσκο βούτυρο κλαριφιέ 200 γραμ. τυρί φέτα 200 γραμ. τυρί μοτσαρέλα 200 γραμ. τυρί γκούντα 1 κουταλάκι γιαούρτι 1 κρόκος αυγού Λίγο σουσάμι ( για το πασπάλισμα ) |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το γάλα. 2) Αφήνετε το γάλα σας να ζεσταθεί ( προσοχή μην κάψει ). 3) Σε ένα μικρό μπολ βάζετε την μαγιά και την σπάτε με τα χέρια σας. 4) Ρίχνετε στο μπολ με την μαγιά λίγο νερό και με την βοήθεια ενός πιρουνιού την λιώνετε. 5) Σε μία μεγάλη λεκάνη ή μπασίνα κοσκινίζετε με ένα κόσκινο το αλεύρι με το μπέικιν, συνεχίζετε προσθέτοντας τη ζάχαρη και το αλάτι. 6) Βάζετε σε ένα κατσαρόλακι το βούτυρο και το λιώνετε καλά μέχρι να γίνει κλαριφιέ αφαιρώντας το περιττό λίπος. 7) Μόλις το βούτυρο ζεσταθεί και γίνει κλαριφιέ κάνετε μία λακούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνετε το γάλα και την μαγιά. 8) Ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και ζυμώνετε ελαφρά. 9) Σκεπάζετε την ζύμη σας με μία πετσέτα και αφήνετε την ζύμη σας να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα. 10) Μόλις περάσει ή μία ώρα και ξεκουραστεί ή ζύμη σας βγάζετε την πετσέτα και με την βοήθεια ενός μαχαιριού την χωρίζετε σε 3 ίσα κομμάτια. 11) Αλευρώνετε μία επιφάνεια εργασίας ( πάγκο ). 12) Παίρνετε ένα-ένα τα ζυμαράκια σας και με την βοήθεια ενός πλάστη τα ανοίγετε σε λεπτά φύλλα. 13) Τρίβετε τα τυριά σας σε ένα τρίφτη και τα βάζετε σε μία μπασίνα – λεκάνη. 14) Βάζετε σε κάθε φύλλο ποσότητα από τα τριμμένα τυριά σας. 15) Ρολάρετε κατά μήκος ένα-ένα τα φύλλα σας μέχρι να προκύψουν κορδόνια. 16) Ενώνετε τα κορδόνια 3 κορδόνια και τα πλέκετε σχηματίζοντας μία πλεξούδα. 17) Στρώνετε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. 18) Ακουμπάτε πάνω στην λαδόκολλα το τσουρέκι σας. 19) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια σας. 20) Σπάτε σε ένα μπολ ένα αυγό. 21) Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε με το αυγό σας κάθε τσουρεκάκι. 22) Πασπαλίζετε κάθε τσουρέκι με σουσάμι. 23) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. 24) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 25) Ψήνετε τα τσουρέκια σας για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 26) Όταν περάσουν τα 25-30 λεπτά και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα τσουρέκια σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και βγάζετε το ταψί. 27) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ψιλοκομμένα αλλαντικά ( π.χ λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, πάριζα κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το άσπρο σουσάμι με μαυροσούσαμο. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε άλλα είδη τυριών. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ψιλοκομμένη ντομάτα. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε το τσουρέκι σας με φάρσα κοτόπουλου. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στα τσουρέκια σας κιμά. |
Καλή απόλαυση