Σπιτικός χαλβάς με σοκολατένια λάβα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 11/09/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά χωρίς την αναμονή ) ( Μερίδες: 16 ) |
1 κουπ. τσαγ. σπορέλαιο 2 κουπ. τσαγ. σιμιγδάλι χοντρό 3 κουπ. τσαγ. ζάχαρη 4 κουπ. τσαγ. νερό 1 κουτ. γλ. βανίλια ή 1 κάψουλα βανίλιας 1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο 1/2 κουτ. γλ. κανέλα 100 γραμ. μαργαρίνη 250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας 50 γραμ. σοκολάτα γάλακτος Φουντούκια, χοντροκομμένα |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα μούλτι ρίχνετε και χοντροσπάτε τα φουντούκια σας. 2) Βάζετε τα φουντούκια σας σε ένα μπολάκι και τα αφήνετε στην άκρη για το πασπάλισμα στο τέλος. 3) Σε ένα κατσαρολάκι με νερό επάνω στην φωτιά που στο χείλος του τοποθετείτε ένα ανοξείδωτο μπολάκι σπάτε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την ρίχνετε σε αυτό. 4) Συνεχίζετε κόβοντας σε κομμάτια το βούτυρο και το προσθέτετε μέσα στο κατσαρολάκι με την σοκολάτα κουβερτούρα. 5) Ανακατεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. 6) Μόλις λιώσει η σοκολάτα ανακατεύετε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης και αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά. 7) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με την σοκολάτα γάλακτος. 8) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το σπορέλαιο και το σιμιγδάλι. 9) Ανακατεύετε συνεχώς τα υλικά σας με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το σιμιγδάλι σας. 10) Όταν πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το σιμιγδάλι σας προσθέτετε την κανέλα, το γαρίφαλο και το εκχύλισμα βανίλιας. 11) Συνεχίζετε ρίχνοντας την ζάχαρη και προσεχτικά λίγο-λίγο το νερό. 12) Συνεχίζετε το ανακάτεμα με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει ο χαλβάς σας. 13) Μόλις πήξει ο χαλβάς σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 14) Λαδώνετε ελαφρά μία φόρμα σιλικόνης και με την βοήθεια μίας κουτάλας ρίχνετε τον χαλβά σας από την κατσαρόλα στην φόρμα. 15) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης στρώνετε καλά τον χαλβά μέσα στην φόρμα. 16) Αφήνετε τον χαλβά σας μέσα στην φόρμα να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά. 17) Όταν περάσουν τα 15 λεπτά και κρυώσει ο χαλβάς σας με την βοήθεια ενός κουταλιού κάνετε μία λακούβα αρκετά μεγάλη στο κέντρο του. ( Δεν πετάτε τον χαλβά που βγάλατε από το κέντρο της φόρμας ). 18) Μέσα στην λακούβα ρίχνετε την σοκολάτα κουβερτούρα που λιώσατε πριν. 19) Καλύπτετε το υπόλοιπο μέρος του με τον υπόλοιπο χαλβά που κρατήσετε. 20) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης ισιώνετε τον χαλβά σας. 21) Αφήνετε τον χαλβά σας να κρυώσει για 4-6 ώρες. 22) Μόλις περάσουν οι 4-6 ώρες και κρυώσει ο χαλβάς σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού βυθίζοντας την λεπίδα περιμετρικά στο σκεύος ξεφορμάρετε το γλυκό σας. 23) Αναποδογυρίζετε τον χαλβά σας σε μία πιατέλα ( προσεχτικά να μην διαλυθεί ). 24) Περιχύνετε τον χαλβά σας με την λιωμένη σοκολάτα γάλακτος που λιώσατε πριν. 25) Τέλος πασπαλίζετε με τα χοντροσπασμένα φουντούκια. 26) Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέτετε ξύσμα πορτοκαλιού ή χυμό πορτοκαλιού μέσα στον χαλβά σας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τον χαλβά σας με άλλους ξηρούς καρπούς ( π.χ αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, φιστίκια, σταφίδες κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα της αρεσκείας σας και να την περιχύσετε επάνω στο γλυκό σας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τον χαλβά σας με κανέλα ή τριμμένο Ινδοκάρυδο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τον χαλβά σας με κακάο. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στον χαλβά σας ή να τον πασπαλίσετε με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στον χαλβά σας αποξηραμένα φρούτα ή φρουί γλασέ ή καθαρισμένα φρούτα εποχής. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε τον χαλβά σας με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. 10) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το γλυκό σας με μία μπάλα παγωτού ή γλυκό του κουταλιού. |
Καλή απόλαυση