Σπιτικός μπακαλιάρος μπιάνκο
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 20/02/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα + χρόνος για το ξαλμύρισμα ) ( Μερίδες: 4-6 ) |
6 μερίδες παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος 10 σκελίδες σκόρδο 1 κιλό πατάτες 150 ml ελαιόλαδο Χυμός από 2-3 λεμόνια 2 κουτ. σουπ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος Αλάτι χοντρό Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο |
Εκτέλεση |
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά τον μπακαλιάρο σας. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τον μπακαλιάρο σας σε μερίδες. 3) Σε μία λεκάνη ρίχνετε νερό μέχρι την μέση. 4) Μέσα στην λεκάνη με το νερό ρίχνετε τον μπακαλιάρο σας. 5) Αφήνετε τον μπακαλιάρο για 1 βράδυ μέσα στο νερό για να ξαλμυριστεί ( αλλάζετε 2-3 φορές το νερό του ). 6) Το επόμενο πρωί πλένετε καλά τον μπακαλιάρο σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 7) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή ενός πίλερ καθαρίζετε τις πατάτες σας. 8) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τις πατάτες σας σε ομοιόμορφα κομμάτια. 9) Σε μία λεκάνη βάζετε νερό και ρίχνετε μέσα τις πατάτες σας. 10) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τα σκόρδα, τα κόβετε σε φέτες και τα αφήνετε στην άκρη. 11) Κόβετε τα λεμόνια στην μέση και τα στύβετε σε έναν λεμονοστίφτη κρατώντας τον χυμό τους. 12) Πλένετε καλά σε άφθονο τρεχούμενο νερό τον μαϊντανό. 13) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας. 14) Σε μια κατσαρόλα επάνω στην φωτιά τοποθετείτε σε στρώσεις τις πατάτες, τα σκόρδα και τα φιλέτα του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου. 15) Πασπαλίζετε τα υλικά σας με χοντρό αλάτι και πιπέρι. 16) Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τον χυμό από 1 λεμόνι. 17) Τέλος προσθέτετε 250 ml νερό και αφήνετε το φαγητό σας να πάρει μια βράση. 18) Όταν πάρει μια βράση το φαγητό σας χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε το φαγητό σας να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά. 19) Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 20) Προσθέτετε τον χυμό από 2 λεμόνια ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλετε. 21) Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει παντού ο χυμός. 22) Πασπαλίζετε με μαϊντανό και λίγο επιπλέον πιπέρι. 23) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ψιλοκομμένα καρότα. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το φαγητό σας με πάπρικα καυτερή ή κόκκινο πιπέρι ή καυτερή πιπεριά ή λίγο μπούκοβο για να κάνετε το φαγητό σας πικάντικο. 3) Ο παστός μπακαλιάρος είναι ιδανικός για αυτή τη συνταγή χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο μπακαλιάρο, ροφό, λούτσο ή σφυρίδα. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε ψάρι γίνεται σούπα. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε τον μπακαλιάρο σας με βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το ψάρι σας με ψιλοκομμένο άνηθο. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ώμο ελαιόλαδο κατά την διάρκεια του σερβιρίσματος. |
Καλή απόλαυση