Σπιτικός μπακαλιάρος με σκορδαλιά
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 13/04/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45-50 λεπτά ) ( Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά ) ( Μερίδες: 6 ) |
Υλικά ( για τον μπακαλιάρο ) 3 κομμάτια μπακαλιάρο, κομμένα στην μέση Ηλιέλαιο ( για το τηγάνισμα ) 2 κρεμμύδια ξερά 2-3 καρότα Κλωνάρια από σέλινο 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 4-5 κουτ. σουπ. αλεύρι 2-3 ποτήρια νερό Υλικά ( για την σκορδαλιά ) 1 κεφάλι σκόρδο 4-5 πατάτες 2-3 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο 2-3 φλιτζ. τσαγ. ξίδι Ζουμί από τον μπακαλιάρο Λίγο αλάτι & λίγο πιπέρι Φυλλαράκια μαϊντανού ή σελίνου & φέτες λεμονιού ( προαιρετικά για την διακόσμηση ) |
Εκτέλεση ( για τον μπακαλιάρο ) |
1) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τον μπακαλιάρο σας σε μερίδες. 2) Αφαιρείτε το δέρμα του. 3) Σε μία λεκάνη βάζετε νερό. 4) Μέσα στην λεκάνη ρίχνετε τον τεμαχισμένο μπακαλιάρο σας. 5) Αφήνετε τον μπακαλιάρο σας για περίπου 12 ώρες ( αλλάζετε το νερό 2-3 φορές ανά διαστήματα ). 6) Καθαρίζετε και ρίχνετε μέσα στο νερό τα κρεμμύδια σας. 7) Καθαρίζετε και πλένετε τα καρότα σας. 8) Ρίχνετε τα καρότα σας μέσα στην λεκάνη με τον μπακαλιάρο. 9) Κόβετε 2-3 κλωναράκια σέλινου και τα ρίχνετε στον μπακαλιάρο. 10) Αφήνετε όλα τα υλικά σας μέσα στο νερό με το ψάρι για περίπου 12 ώρες. 11) Το επόμενο πρωί στραγγίζετε τον μπακαλιάρο σας από το νερό. 12) Σε ένα μικρό λεκανάκι ρίχνετε 4-5 κουτ. σουπ. αλεύρι, 1 φακελάκι μαγιά & 2-3 ποτήρια νερό. 13) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με ένα σύρμα χειρός μέχρι να προκύψει ένας χυλός. 14) Μόλις προκύψει ένας χυλός βυθίζετε τον μπακαλιάρο σας μέσα στον χυλό. 15) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ηλιέλαιο. 16) Αφήνετε το ηλιέλαιο να κάψει. 17) Παίρνετε ένα-ένα κομμάτι από τον μπακαλιάρο σας και το βάζετε μέσα στο τηγάνι. 18) Αφήνετε τους μπακαλιάρους σας να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 19) Όταν πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα οι μπακαλιάροι σας με την βοήθεια μίας μασιάς-λαβίδας τους γυρίζετε από την άλλη μεριά. 20) Αφήνετε να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και από την άλλη πλευρά. 21) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα. 22) Αφαιρείτε με μία λαβίδα τους μπακαλιάρους σας. 23) Ακουμπάτε τους μπακαλιάρους σας στην πιατέλα με το απορροφητικό χαρτί και τους αφήνετε να αποβάλουν τα περιττά έλαια. 24) Ετοιμάζετε την σκορδαλιά σας. |
Εκτέλεση ( για την σκορδαλιά και το σερβίρισμα του φαγητού σας ) |
1) Καθαρίζετε ένα κεφάλι σκόρδο. 2) Πλένετε καλά τις πατάτες σας και τις καθαρίζετε. 3) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε νερό και λίγο αλάτι. 4) Προσθέτετε μέσα στο νερό τις πατάτες σας. 5) Αφήνετε τις πατάτες σας να βράσουν και να μαλακώσουν. 6) Μόλις βράσουν και μαλακώσουν οι πατάτες σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 7) Βάζετε σε έναν νεροχύτη ένα σουρωτήρι. 8) Ρίχνετε μέσα στο σουρωτήρι την κατσαρόλα με τις πατάτες σας. 9) Ανοίγετε την βρύση του νερού και κρυώνετε τις πατάτες σας. 10) Κόβετε τις πατάτες σας σε μικρά κομματάκια. 11) Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι ρίχνετε τις κομματιασμένες πατάτες σας. 12) Προσθέτετε μέσα στο μπλέντερ το σκόρδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και 3-4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο. 13) Ξεκινάτε το μπλέντερ και πολτοποιείτε τα υλικά σας μέχρι να προκύψει ένας πολτός. 14) Όταν προκύψει ένας πολτός σταματάτε το μπλέντερ και αδειάζετε την σκορδαλιά σας σε ένα μπολ. 15) Σερβίρετε την σκορδαλιά σας με τα φιλέτα μπακαλιάρου σας και ( προαιρετικά διακοσμείτε με φυλλαράκια μαϊντανού ή σέλινου & φέτες λεμονιού ). Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην σκορδαλιά σας τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να βράσετε 2 λοβούς παντζαριού, να τους κόψετε σε κομμάτια και να τους αλέσετε με τις πατάτες σας ώστε η σκορδαλιά σας να πάρει ένα ροζ χρώμα. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μία σος μουστάρδας και να περιχύσετε τους μπακαλιάρους σας με αυτήν. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τα φιλέτα μπακαλιάρου με άλλα είδη φιλέτων ( π.χ πέρκα κ.α.λ ). 5) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τον μπακαλιάρο σας με άλλα βρασμένα λαχανικά ( π.χ καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α.λ ). |
Καλή απόλαυση