Σπιτικός μπακαλιάρος γιαχνί με σταφίδα και κουκουνάρι
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 24/03/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά ) ( Μερίδες: 4 ) |
1 κιλό μπακαλιάρος παστός 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια 2 σκελίδες σκόρδου 1 κουταλάκι πελτές ντομάτας 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο 1 φλ. τσαγ. πολτός ντομάτας 1/2 φλ. τσαγ. λευκό κρασί 150 γραμ. μαύρες σταφίδες 100 γραμ. κουκουνάρι Λίγο πιπέρι Μαϊντανός, ψιλοκομμένος ( για την διακόσμηση ) |
Εκτέλεση |
1) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τον μπακαλιάρο σας σε κομμάτια. 2) Από την προηγούμενη μέρα σε μία μεγάλη λεκάνη με νερό μέχρι την μέση ρίχνετε τον κομμένο μπακαλιάρο σας. 3) Αφήνετε τον μπακαλιάρο σας μέσα στο νερό για 12 ώρες αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό του. 4) Την επόμενη μέρα μέσα σε ένα σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη ρίχνετε τον μουλιασμένο μπακαλιάρο σας. 5) Αφήνετε τον μπακαλιάρο σας να στραγγίξει καλά μέσα στο σουρωτήρι. 6) Ανοίγετε την βρύση του νερού και ξεπλένετε και πάλι τον μπακαλιάρο σας. 7) Στραγγίζετε πάλι πολύ καλά τον μπακαλιάρο σας. 8) Βάζετε τον μπακαλιάρο σας σε μία μεγάλη κατσαρόλα. 9) Τοποθετείτε την κατσαρόλα με τον μπακαλιάρο επάνω στην φωτιά. 10) Μέσα στην κατσαρόλα με τον μπακαλιάρο ρίχνετε νερό μέχρι να τον σκεπάσει καλά. 11) Αφήνετε τον μπακαλιάρο σας να βράσει και να μαλακώσει. 12) Όταν βράσει και μαλακώσει ο μπακαλιάρο σας, αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 13) Αφήνετε τον μπακαλιάρο σας να κρυώσει ελαφρώς. 14) Μόλις κρυώσει ελαφρώς ο μπακαλιάρος με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τον αφαιρείτε από την κατσαρόλα. 15) Τοποθετείτε τον μπακαλιάρο σας σε ένα δίσκο. 16) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκαλα από κάθε κομμάτι. 17) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τα κρεμμύδια σας. 18) Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. 19) Μέσα σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε νερό. 20) Τοποθετείτε το κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά και ρίχνετε μέσα τα κομμένα κρεμμύδια. 21) Αφήνετε τα κρεμμύδια σας να βράσουν και να μαλακώσουν. 22) Όταν βράσουν και μαλακώσουν τα κρεμμύδια αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά. 23) Σε ένα σουρωτήρι μέσα σε έναν νεροχύτη ρίχνετε τα βρασμένα κρεμμύδια. 24) Στραγγίζετε καλά τα βρασμένα κρεμμύδια. 25) Καθαρίζετε και κόβετε το σκόρδο σε ροδέλες με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 26) Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά. 27) Μέσα στο κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο, το κομμένο σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, τον πολτό ντομάτας και το κρασί. 28) Αφήνετε τα υλικά επάνω στην φωτιά να σιγοβράσουν για περίπου 1/2 ώρα, να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστεί το αλκοόλ. 29) Μόλις περάσει η 1/2 ώρα δέσει η σάλτσα και εξατμιστεί το αλκοόλ κατεβάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά. 30) Ρίχνετε μέσα στο κατσαρολάκι σας τον βρασμένο μπακαλιάρο, τις σταφίδες , το κουκουνάρι και λίγο πιπέρι. 31) Σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήνετε το ψάρι να σιγοψηθεί μέσα στην σάλτσα για περίπου 15-20 λεπτά. 32) Όταν περάσουν τα 15-20 λεπτά και σιγοψηθεί το ψάρι μέσα στην σάλτσα αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά. 33) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 34) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε καυτερή πάπρικα ή τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά για να κάνετε πικάντικο τον μπακαλιάρο σας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη κάπαρη. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τον μπακαλιάρο με ρύζι ή πατάτες φούρνου ή πουρέ πατάτας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τον μπακαλιάρο σας με σκορδαλιά. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον μαϊντανό με βασιλικό ή άνηθο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον μπακαλιάρο με άλλο είδος ψαριού. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε τον μπακαλιάρο με φρέσκα ντοματίνια. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με σουσάμι. |
Καλή απόλαυση