Σπιτικός Ηπειρώτικος μουσακάς
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 13/10/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( Σκεύος: 1 οβάλ μεσαίο πυρέξ ) |
300 γραμ. χυλοπίτες μακριές 1/2 κιλό ανάμεικτος κιμάς 3-4 ντομάτες 3 αυγά 500 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι 1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο 1 κουτ. σουπ. βούτυρο 700 γραμ. πράσα, ψιλοκομμένα Αλάτι & πιπέρι Δυόσμος 1 κουτ. γλ. κόκκινο γλυκό πιπέρι Σκόρδο ( όσο θέλετε ) ή και καθόλου Τριμμένο κασέρι ή φέτα |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα σας. 2) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας. 3) Σε ένα μπολ με την βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε το κασέρι ή θρυμματίζετε την φέτα σας σε ένα μπολ. 4) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον δυόσμο σας. 5) Σε ένα μπολάκι σπάτε τα αυγά σας. 6) Πλένετε και καθαρίζετε τις ντομάτες σας. 7) Κόβετε τις ντομάτες σας σε μικρά κυβάκια. 8) Σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε λίγο αλάτι και 2-3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο. 9) Αφήνετε το νερό σας να έρθει στο σημείο βρασμού του για 3-4 λεπτά. 10) Μόλις περάσουν τα 3-4 λεπτά και έρθει το νερό σας στο σημείο βρασμού του ρίχνετε τις χυλοπίτες σας. 11) Αφήνετε τις χυλοπίτες σας να βράσουν και να μαλακώσουν. 12) Όταν βράσουν και μαλακώσουν οι χυλοπίτες σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 13) Σε ένα σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη ρίχνετε τις χυλοπίτες σας. 14) Ανοίγετε την βρύση του νερού και κρυώνετε τις χυλοπίτες σας. 15) Τοποθετείτε τις βρασμένες χυλοπίτες σας σε ένα μπολ. 16) Αφήνετε τις χυλοπίτες σας στην άκρη. 17) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. 18) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει. 19) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο σας προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πράσα. 20) Αφήνετε τα ψιλοκομμένα πράσα σας μέσα στο ελαιόλαδο μέχρι να σοταριστούν και να μαραθούν. 21) Όταν σοταριστούν και μαραθούν τα πράσα σας προσθέτετε λίγο νερό και λίγο αλάτι. 22) Ρυθμίζετε την φωτιά σας σε μέτρια θερμοκρασία. 23) Αφήνετε τα πράσα σας να βράσουν. 24) Σε μία άλλη κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το λάδι και προσθέτετε τον κιμά. 25) Με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε τα υλικά σας σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να πάρει ο κιμάς σας ένα χρυσαφένιο χρώμα και να σοταριστεί. 26) Μόλις πάρει ο κιμάς σας ένα χρυσαφένιο χρώμα και σοταριστεί προσθέτετε τις ντομάτες σας κομμένες σε κυβάκια. 27) Συνεχίζετε προσθέτοντας το αλάτι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. 28) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν και να μαλακώσει καλά ο κιμάς. 29) Όταν βράσουν τα υλικά σας και μαλακώσει καλά ο κιμάς κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνετε στην άκρη. 30) Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, το σκόρδο και το κόκκινο γλυκό πιπέρι. 31) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης ή ενός μεγάλου κουταλιού ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 32) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας τα αφήνετε στην άκρη και τελειώνετε το φαγητό σας. |
Εκτέλεση ( για το τελείωμα και το ψήσιμο του φαγητού σας ) |
1) Σε ένα μεσαίο πυρέξ ρίχνετε τις μισές χυλοπίτες σας. 2) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης απλώνετε καλά σε όλο το μήκος του πυρέξ τις χυλοπίτες σας. 3) Επάνω στις απλωμένες χυλοπίτες σας ρίχνετε τα σοταρισμένα πράσα σας. 4) Επάνω στα πράσα σας προσθέτετε το μείγμα του γιαουρτιού που είχατε φτιάξει πριν. 5) Επάνω στο μείγμα του γιαουρτιού ρίχνετε και απλώνετε καλά σε όλο το μήκος του πυρέξ τον κιμά σας με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης. 6) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το βούτυρο και το αφήνετε σχεδόν να κάψει. 7) Με την βοήθεια ενός σύρματος χτυπάτε τα σπασμένα αυγά σας να διαλυθούν οι κρόκοι. 8) Όταν σχεδόν κάψει το βούτυρο το κατεβάζετε από την φωτιά. 9) Ρίχνετε το βούτυρο και τα σπασμένα χτυπημένα αυγά σας μέσα στο μπολ με τις μισές χυλοπίτες. 10) Προσθέτετε το μείγμα με τα αυγά το βούτυρο και τις μισές χυλοπίτες μέσα στο πυρέξ σας. 11) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης απλώνετε καλά τα υλικά σας επάνω στο πυρέξ σας. 12) Τελειώνετε πασπαλίζοντας με το τριμμένο κασέρι ή την θρυμματισμένη φέτα. 13) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο σας. 14) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το πυρέξ με το φαγητό σας. 15) Ψήνετε το φαγητό σας στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ο μουσακάς σας ένα χρυσαφένιο χρώμα. 16) Μόλις περάσουν τα 50-60 λεπτά και πάρει ο μουσακάς σας ένα χρυσαφένιο χρώμα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το πυρέξ σας. 17) Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον ανάμεικτο κιμά με κιμά μοσχαρίσιο ή κιμά κοτόπουλου ή κιμά σόγιας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε πριν βάλετε το πυρέξ στον φούρνο να πασπαλίσετε τον μουσακά σας με τριμμένη φρυγανιά. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στον μουσακά σας μανιτάρια ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας ( π.χ κολοκυθάκια, καρότα, μελιτζάνες, πιπεριές κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε για να κάνετε καυτερό το φαγητό σας να προσθέσετε ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές, μπούκοβο ή τσίλι ή πάπρικα καυτερή. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το κασέρι ή την φέτα με άλλα τυριά της αρεσκείας σας ( π.χ γραβιέρα, γκούντα, έμμενταλ, ροκφόρ, κεφαλοτύρι κ.α.λ ). 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στις χυλοπίτες σας κρέμα γάλακτος ή γάλα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο φαγητό σας ψιλοκομμένα αλλαντικά της αρεσκείας σας ή κομματάκια κρέατος ή κοτόπουλου. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο φαγητό σας και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας. ( π.χ μαϊντανός, βασιλικός κ.α.λ ). 9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στον κιμά σας μπαχάρι ή κανέλα σε σκόνη ή γαρίφαλο για να του δώσετε περισσότερη γεύση. |
Καλή απόλαυση