Σπιτικοί φαβοκεφτέδες
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 19/05/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα + 50 λεπτά περίπου ) ( Χρόνος βρασίματος για την φάβα: 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει ) ( Χρόνος ψυγείου: 40 λεπτά ) ( Μερίδες: 4 ) |
250 γραμ. φάβα 1 φλ. τσαγ. φρέσκα κρεμμυδάκια η ( 2 μέτρια ξερά ) 1 αυγό χτυπημένο ( μπορεί να χρειαστεί 1 ακόμη ) 1/2 φρυγανιά τριμμένη 1 φλ. δυόσμος και μαϊντανός ψιλοκομμένος 1/2 κουτ. γλ. κύμινο ολόκληρο ( προαιρετικά ) Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά τον μαϊντανό και τον δυόσμο σας και τα ψιλοκόβετε με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 2) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σας ή τα φρέσκα κρεμμυδάκια. 3) Βάζετε σε ένα μούλτι τις φρυγανιές σας κλείνετε το καπάκι και ξεκινάτε το μούλτι και θρυμματίζετε τις φρυγανιές σας. 4) Μόλις θρυμματιστούν ή φρυγανιές σας σταματάτε το μούλτι. 5) Αδειάζετε τις θρυμματισμένες φρυγανιές σε ένα μπολ. 6) Σε μία κατσαρόλα με 4 φλ. τσαγ. νερό ρίχνετε την φάβα σας. 7) Συνεχίζετε προσθέτοντας λίγο αλάτι. 8) Τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά και αφήνετε την φάβα σας να μαλακώσει καλά για περίπου 1 ώρα. 9) Στην διάρκεια που βράζει ή φάβα σας με την βοήθεια ενός κουταλιού τις ξαφρίζετε. 10) Ανακατεύετε την φάβα σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει, ιδιαίτερα προς το τέλος. 11) Όταν περάσει η 1 ώρα και βράσουν και μαλακώσει η φάβα σας κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 12) Ακουμπάτε την κατσαρόλα με την φάβα σας επάνω σε ένα πάγκο εργασίας. 13) Αφήνετε την φάβα σας να κρυώσει αρκετά ή την βάζετε στο ψυγείο για 40 λεπτά περίπου μέσα σε ένα μπολ. 14) Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά και κρυώσει η φάβα σας ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και βγάζετε το μπολ 15) Ακουμπάτε το μπολ με την φάβα σας επάνω σε ένα πάγκο εργασίας. 16) Συνεχίζετε ρίχνοντας στο μπολ με την φάβα σας όλα τα υπόλοιπα υλικά σας. 17) Τέλος αλατοπιπερώνετε. 18) Ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να προκύψει ένα μείγμα ( εάν το μείγμα που προκύψει είναι πολύ σφιχτό προσθέτετε λίγο ακόμη αυγό ). 19) Πλάθεται το μείγμα που φτιάξατε σε κεφτέδες. 20) Πατάτε τους κεφτέδες που φτιάξατε με τα χέρια σας μέχρι να πλατίνουν. 21) Μόλις πλατίνουν οι κεφτέδες σας ρίχνετε σε ένα δίσκο λίγο αλεύρι. 22) Τοποθετείτε τους κεφτέδες σας μέσα στον δίσκο με το αλεύρι. 23) Αλευρώνετε καλά τους κεφτέδες σας με τα χέρια σας. 24) Τοποθετείτε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά. 25) Μέσα στο τηγάνι που είναι επάνω στην φωτιά ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο. 26) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας επάνω στην φωτιά μέχρι να κάψει. 27) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο σας βάζετε τους κεφτέδες σας μέσα στο τηγάνι με το ελαιόλαδο. 28) Αφήνετε τους κεφτέδες σας μέσα στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 29) Μόλις ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα με την βοήθεια μίας λαβίδας τις γυρίζετε και από την άλλη πλευρά. 30) Αφήνετε να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και από την άλλη πλευρά. 31) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα ή δίσκο. 32) Με την βοήθεια μίας λαβίδας βγάζετε από το τηγάνι τους κεφτέδες σας και τους ακουμπάτε στο δίσκο με το απορροφητικό χαρτί. . 33) Αφήνετε τους κεφτέδες σας επάνω στο απορροφητικό χαρτί να αποβάλουν τα περιττά έλαια. 34) Μόλις οι κεφτέδες σας αποβάλουν τα περιττά έλαια με την βοήθεια μίας λαβίδας τους αποσύρετε από το τηγάνι. 35) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδεύσετε τους κεφτέδες σας με μία σαλάτα της αρεσκείας σας. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε τους κεφτέδες σας με ένα ντιπ μαγιονέζας ή κέτσαπ ή μουστάρδας. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην φάρσα σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα ή καυτερή ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδεύσετε τους κεφτέδες σας με ένα ντιπ γιαουρτιού. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε τους κεφτέδες σας με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου ή πουρέ πατάτας. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην φάρσα σας τυριά ή αλλαντικά ψιλοκομμένα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε τους κεφτέδες σας κοκκινιστούς. |
Καλή απόλαυση