Σπιτικοί κουραμπιέδες με γλάσο σοκολάτας
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 09/12/2021
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 170 ) ( Μερίδες: 40+ ) |
1 κιλό φρέσκο βούτυρο 3 κουτ. σουπ. ζάχαρη άχνη 1 κρόκος αυγού, χτυπημένος 2 βανίλιες σε σκόνη 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ 1 κουτ. σουπ. ξύσμα λεμονιού 280 γραμ. καρβουρδισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( όσο πάρει ) Υλικά ( για το γλάσο ) 300 γραμ. ζάχαρη άχνη 10 γραμ. κακάο Ασπράδι από 1 αυγό 1 κουτ. γλ. χυμός λεμονιού Λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα |
Εκτέλεση ( για τους κουραμπιέδες σας ) |
1) Σπάτε 1 κρόκο αυγού σε ένα μπολ. 2) Χτυπάτε με ένα σύρμα χειρός ( αυγοδάρτη ) τον κρόκο σας. 3) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζετε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και ροδίσουν. 4) Μόλις ροδίσουν τα αμύγδαλα σας αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά. 5) Αφήνετε λίγο να κρυώσουν. 6) Μόλις κρυώσουν τα τοποθετείτε σε ένα μούλτι χειρός ή μπλέντερ. 7) Ξεκινάτε το μούλτι ή μπλέντερ και χοντροσπάτε τα αμύγδαλα σας. 8) Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και την ζάχαρη άχνη. 9) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. 10) Μόλις αφρατέψε και ασπρίσει το βούτυρο σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. 11) Ξεκινάτε το μίξερ και προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά σας. 12) Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας και προκύψει μία αφράτη ζύμη σταματάτε το μίξερ. 13) Αδειάζετε την ζύμη σας σε έναν πάγκο εργασίας. 14) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη σας σε μικρά κομμάτια περίπου 40-50 γραμ. 15) Πλάθετε τους κουραμπιέδες σας σε μικρά μπαλάκια. 16) Σε ένα ταψί στρώνετε μία λαδόκολλα. 17) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς. 18) Τοποθετείτε τους κουραμπιέδες σας επάνω στην λαδόκολλα. 19) Ανοίγετε και βάζετε το ταψί με τους κουραμπιέδες σας στον προθερμασμένο φούρνο. 20) Ψήνετε τους κουραμπιέδες σας για 15-20 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. 21) Μόλις περάσουν τα 15-20 λεπτά και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα οι κουραμπιέδες σας σβήνετε τον φούρνο και αποσύρετε το ταψί. 22) Αφήνετε να κρυώσουν και ετοιμάζετε το γλάσο σοκολάτας. |
Εκτέλεση ( για το γλάσο σοκολάτας και το τελείωμα του γλυκού ) |
1) Σε ένα μπολ σπάτε σε κομμάτια την κουβερτούρα σας. 2) Βάζετε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δεύτερα. 3) Ανάβετε τον φούρνο μικροκυμάτων και αφήνετε να περάσουν τα 30 δεύτερα. 4) Μόλις περάσουν τα 30 δεύτερα βγάζετε το μπολ με την σοκολάτα σας από τον φούρνο μικροκυμάτων. 5) Ανακατεύετε καλά με μία μαρίζ ( σπάτουλα σιλικόνης ) την σοκολάτα σας μέχρι να λιώσει. 6) Μόλις λιώσει η κουβερτούρα σας προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το γλάσο ( ζάχαρη, κακάο, ασπράδι αυγού, χυμός λεμονιού ). 7) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ). 8) Τέλος με ένα πινέλο αλείφετε καλά τους κουραμπιέδες σας με το γλάσο ( ή για επιπλέον σοκολατένια γεύση περιχύνετε την λιωμένη σοκολάτα στους κουραμπιέδες σας ). 9) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την σοκολάτα κουβερτούρα με σοκολάτα λευκή ή σοκολάτα φράουλα. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αμύγδαλα με φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς. |
Καλή απόλαυση