Σπιτικοί κοκκινιστοί κεφτέδες από πλιγούρι και φασόλια
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 03/11/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά ) ( Μερίδες: 3-4 ) |
Υλικά ( για τους κεφτέδες ) 1 φλιτζ. τσαγ. πλιγούρι 400 γραμ. μαύρα φασόλια ( κονσέρβας ) 1 κύβος ζωμού λαχανικών 1 σκελίδα σκόρδου 1 ξερό κρεμμύδι 1/2 ματσάκι κόλιανδρου 1/2 φλιτζ. τσαγ. καρυδόψιχα 1 κουτ. γλ. κύμινο 1 αυγό Αλάτι & πιπέρι Ηλιέλαιο ( για το τηγάνι ) Υλικά ( για την σάλτσα ντομάτας ) 400 γραμ. φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες 1 σκελίδα σκόρδου 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 1 δαφνόφυλλο 2-3 καρφάκια γαρίφαλο 1 πρέζα ζάχαρη Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση ( για τους κεφτέδες ) |
1) Σε ένα μπολ ρίχνετε το πλιγούρι, τον ζωμό λαχανικών και προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει καλά όλο το πλιγούρι. 2) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε καλά τα υλικά σας. 3) Σκεπάζετε το μπολ σας με μία πετσέτα και αφήνετε το πλιγούρι στην άκρη για 10-15 λεπτά να απορροφήσει τα υγρά του και να μαλακώσει. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σας. 5) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον κόλιανδρο σας. 6) Σπάτε σε ένα μπολάκι το αυγό σας. 7) Ανοίγετε το κουτί με τα φασόλια και το βάζετε σε ένα σουρωτήρι. 8) Ανοίγετε την βρύση του νερού και ξεπλένετε καλά τα φασόλια σας. 9) Αφήνετε να στραγγίξουν καλά τα φασόλια σας. 10) Σε ένα μίξερ χειρός – πολυκόφτη ρίχνετε τα καρύδια σας και τα πολτοποιείτε. 11) Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια σας μέσα σε μία λεκάνη ( φασόλια, κρεμμύδι, σκόρδο, κόλιανδρο & καρυδόψιχα – πολτοποιημένα καρύδια ). 12) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. 13) Μόλις μαλακώσει το πλιγούρι το χτυπάτε με ένα πιρούνι καλά μέχρι να αφρατέψει. 14) Ρίχνετε το πλιγούρι σας μέσα στην λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά. 15) Προσθέτετε το κύμινο και αλατοπιπερώνετε. 16) Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το αλάτι, το κύμινο και το πιπέρι με τα υπόλοιπα υλικά σας. 17) Προσθέτετε το σπασμένο αυγό. 18) Ζυμώνετε ελαφρά τα υλικά σας με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν. 19) Κόβετε μία διαφανή μεμβράνη. 20) Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σας τα σκεπάζετε με την μεμβράνη. 21) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε το μπολ με τα υλικά σας. 22) Αφήνετε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να σφίξουν και να δέσουν καλά τα υλικά σας. 23) Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά σφίξουν και δέσουν καλά τα υλικά σας βγάζετε το μπολ από το ψυγείο. 24) Αφαιρείτε την μεμβράνη και πλάθετε τους κεφτέδες σας σε στρογγυλά μπαλάκια. 25) Ακουμπάτε τους κεφτέδες σας σε μία πιατέλα. 26) Ετοιμάζετε την σάλτσα. |
Εκτέλεση ( για την σάλτσα και το τελείωμα του φαγητού σας ) |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. 2) Αφήνετε τα υλικά σας επάνω στην φωτιά να σοταριστούν και να πάρουν ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα. 3) Μόλις σοταριστούν τα υλικά σας και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το δαφνόφυλλο, τα καρφάκια του γαρίφαλου, το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη. 4) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν και να προκύψει μία δεμένη σάλτσα. 5) Όταν προκύψει μία δεμένη σάλτσα κατεβάζετε την σάλτσα από την φωτιά. 6) Σε ένα τηγάνι ρίχνετε ηλιέλαιο. 7) Αφήνετε το ηλιέλαιο σας να κάψει και προσθέτετε τους κεφτέδες σας. 8) Αφήνετε τους κεφτέδες σας να τηγανιστούν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και από τις 2 πλευρές τους. 9) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα. 10) Μόλις τηγανιστούν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα οι κεφτέδες σας με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας ή μίας λαβίδας τους αποσύρετε από το τηγάνι. 11) Ακουμπάτε τους κεφτέδες σας επάνω στην πιατέλα με το απορροφητικό χαρτί. 12) Όταν απορροφήσει το χαρτί τα περιττά λίπη με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τους ρίχνετε μέσα στην σάλτσα σας. 13) Τοποθετείτε το κατσαρολάκι με την σάλτσα και τους κεφτέδες επάνω στην φωτιά – μάτι και τους αφήνετε να πάρουν μία βράση με την σάλτσα. 14) Μόλις πάρουν μία βράση με την σάλτσα οι κεφτέδες σας αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την κόκκινη σάλτσα με λευκή σάλτσα ή σάλτσα μουστάρδας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα κεφτεδάκια σας με ρύζι ή πουρέ πατάτας ή πατάτες τηγανητές ή ζυμαρικά της αρεσκείας σας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας και άλλους ξηρούς καρπούς ( π.χ αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα κεφτεδάκια σας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο ή βασιλικό. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην σάλτσα σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα για να κάνετε πικάντικα τα κεφτεδάκια σας. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τα κεφτεδάκια σας με μία σαλάτα της αρεσκείας σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα είδη λαχανικών ( π.χ μανιτάρια, πιπεριές πολύχρωμες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.λ ). 8) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένη τρούφα μανιταριών. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα κεφτεδάκια σας με μαυροσούσαμο ή σουσάμι άσπρο. 10) Εάν δεν δένει ο κιμάς σας μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φρυγανιά. 11) Μπορείτε εάν θέλετε να δέσετε την σάλτσα σας με λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι για να γίνει πιο πηκτή. |
Καλή απόλαυση