Σπιτικες αφράτες κροκέτες με λαχανικά
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 21/07/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά ) ( Μερίδες: 8 ) |
1 1/2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ 1 ψιλοκομμένη πιπεριά 1/2 φλιτζ. τσαγ. τριμμένη μελιτζάνα 1 τριμμένο κρεμμύδι 1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός + λίγο ακόμη ( για το σερβίρισμα) 200 γραμ. ψιλοκομμένο σπανάκι 2 τριμμένα κολοκύθια 1 κουτ. γλ. κύμινο 1 κουτ. σουπ. ξερός κόλιανδρος 1 κουτ. γλ. σκόρδο σε σκόνη 1 κουτ. γλ. πιπέρι καγιέν 1/2 φλιτζ. τσαγ. μπύρα Αλάτι Ηλιέλαιο ( για το τηγάνισμα ) Σπόροι ροδιού ( για την διακόσμηση ) Μαρουλόφυλλα ( για το ντεκόρ ) Σος γιαουρτιού ( για το γαρνίρισμα ) |
Εκτέλεση |
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά τα λαχανικά σας ( πιπεριές, σπανάκι, μελιτζάνα, κολοκυθάκια ) 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε καλά την πιπεριά σας. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας. 4) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σας. 5) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι σας. 6) Τοποθετείτε το ψιλοκομμένο σπανάκι σας σε ένα σουρωτήρι. 7) Αλατίζετε καλά το σπανάκι σας και το στύβετε με τα χέρια σας ώστε να αποβάλει τα υγρά του. 8) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας. 9) Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα λαχανικά σας. 10) Συνεχίζετε ρίχνοντας μέσα στην λεκάνη τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι καγιέν. 11) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας. 12) Συνεχίζετε ρίχνοντας σε ένα κόσκινο το αλεύρι και το μπέικιν. 13) Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέκιν μέσα στην λεκάνη με τα υλικά σας. 14) Προσθέτετε την μπύρα και ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με ένα κουτάλι μέχρι να προκύψει ένας χυλός. 15) Κόβετε μία μεμβράνη και σκεπάζετε το μπολ σας. 16) Τοποθετείτε το μπολ στο ψυγείο και το αφήνετε μέσα σε αυτό για περίπου 30 λεπτά να σφίξει. 17) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά και σφίξει ο χυλός σας τον βγάζετε από το ψυγείο. 18) Σε ένα βαθύ σκεύος ( κατσαρόλα ή φριτέζα ) επάνω στην φωτιά ρίχνετε μπόλικο ηλιέλαιο. 19) Αφήνετε το ηλιέλαιο σας να ζεσταθεί. 20) Μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο σας με την βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνετε μέσα στο λάδι ποσότητες χυλού σχηματίζοντας στρογγυλές κροκέτες. 21) Αφήνετε τις κροκέτες σας μέσα στο λάδι να ψηθούν να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 22) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε έναν δίσκο. 23) Όταν ψηθούν ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα οι κροκέτες σας με την βοήθεια μίας λαβίδας τις αποσύρετε από το σκεύος σας. 24) Τοποθετείτε τις κροκέτες επάνω στο απορροφητικό χαρτί. 25) Αφήνετε το χαρτί να απορροφήσει το περιττό λάδι. 26) Πλένετε καλά ένα μαρούλι και το στρώνετε καλά σε μία πιατέλα ή πιάτο. 27) Τοποθετείτε επάνω στο μαρούλι τις κροκέτες σας. 28) Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, σπόρους ροδιού, περιχύνετε με σος γιαουρτιού κάθε πιάτο. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε και άλλα είδη λαχανικών ( π.χ καρότα, μπιζέλια κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας 2 αυγά για να γίνουν πιο αφράτες οι κροκέτες σας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά και να κάνετε την κροκέτες σας πικάντικες. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε τις κροκέτες σας σε μπαλάκια και να τις περάσετε από αυγό αλεύρι και φρυγανιά για να πάρουν ένα πιο ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν πιο τραγανές. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τις κροκέτες σας με μία σαλάτα ή με μαγιονέζα ή μουστάρδα ή κέτσαπ. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να περιχύσετε επάνω στις κροκέτες σας μία σος μουστάρδας ή σος ντομάτας ή σος μαγιονέζας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τις κροκέτες σας με πατάτες τηγανητές ή ρύζι. |
Καλή απόλαυση