Σπιτική χταποδοσαλάτα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 14/03/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης; 80 λεπτά ) ( Μερίδες: 6 ) |
1 μεγάλο χταπόδι ( 800-1000 γραμ. ) 4 πατάτες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια 1 ξερό κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδου 1 πράσινη σαλάτα 1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο Χυμός από 1-2 λεμόνια 1 φύλλο δάφνης Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Αλάτι 1/2 φλιτζ. τσαγ. λευκό ξίδι 4-5 κλωνάρια θυμάρι Κρεμμυδάκια φρέσκα Μαύρο πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά τις πατάτες σας. 2) Καθαρίζετε τις πατάτες σας από τις φλούδες. 3) Σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε τις καθαρισμένες πατάτες σας, λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. 4) Βράζετε καλά τις πατάτες σας μέχρι να μαλακώσουν. 5) Όταν μαλακώσουν αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και τοποθετείτε ένα σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη. 6) Ρίχνετε τις βρασμένες πατάτες σας μέσα στο σουρωτήρι και τις στραγγίζετε καλά. 7) Ανοίγετε την βρύση με το νερό και κρυώνετε καλά τις πατάτες σας. 8) Πλένετε καλά το χταπόδι σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 9) Βάζετε το χταπόδι σας σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω σε μέτρια φωτιά. 10) Αφήνετε να βράσει και να αποβάλλει τα υγρά του. 11) Όταν βράσει αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 12) Μέσα σε έναν νεροχύτη τοποθετείτε ένα σουρωτήρι. 13) Ρίχνετε το χταπόδι σας μέσα στο σουρωτήρι. 14) Στραγγίζετε καλά το χταπόδι από τα υγρά του. 15) Ξεπλένετε καλά το χταπόδι και το επιστρέφετε στην κατσαρόλα. 16) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια τοποθετώντας τα σε ξεχωριστά μπολάκια. 17) Καθαρίζετε και κόβετε σε ροδέλες το σκόρδο σας. 18) Προσθέτετε στο χταπόδι σας 1/3 φλιτζ. τσαγ. ξίδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και τους κόκκους πιπεριού. 19) Αφήνετε το χταπόδι σας να πάρει μία βράση. 20) Μόλις πάρει μία βράση το χταπόδι σας χαμηλώνετε την φωτιά και το σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά έως ότου μαλακώσει καλά. 21) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά και μαλακώσει το χταπόδι σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 22) Κρυώνετε ελαφρά το χταπόδι σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό και το ακουμπάτε στον πάγκο εργασίας σας. 23) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χωρίζετε τα πλοκάμια από το χταπόδι. 24) Κόβετε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια. 25) Αφαιρείτε το σκληρό κομμάτι από την κουκούλα και την κόβετε και αυτήν σε μικρά κομμάτια. 26) Ρίχνετε τις βρασμένες πατάτες μέσα σε μία σαλατιέρα. 27) Συνεχίζετε προσθέτοντας τα κομμάτια του χταποδιού. 28) Σε ένα μπολ ρίχνετε ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ξίδι. 29) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα χειρός τα υλικά σας. 30) Περιχύνετε το μείγμα ελαιόλαδο, λεμονιού και ξιδιού στο μπολ με την σαλάτα. 31) Τέλος πασπαλίζετε με θυμάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρετε με τα φύλλα πράσινης σαλάτας και φρέσκου κρεμμυδιού. 32) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ελιές κομμένες σε ροδέλες αφαιρώντας τα κουκούτσια τους. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καρότα βρασμένα ή άβραστα, κομμένα σε κυβάκια ή ροδέλες. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα και να κάνετε την σαλάτα σας πικάντικη. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε 2 κουτ. σουπ. μουστάρδα. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κάπαρη. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές Φλωρίνης ή πιπεριές πολύχρωμες. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το χταπόδι με καλαμάρι ή σουπιά. |
Καλή απόλαυση