Σπιτική Χριστουγεννιάτικη Μσούρα Μακεδονίας

Written by on 16/11/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 6 ώρες περίπου )
( Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα στους 220 βαθμούς & 4 ώρες στους 150 βαθμούς έπειτα )
( Μερίδες: 8-10 )
2 κιλά χοιρινό
2 κιλά μοσχάρι
1 κοτόπουλο
Λαρδί ( χοιρινό λίπος )
5 κιλά πράσα
1 ρίζα σέλινο
2 κουτ. σουπ. λάδι
Κόκκινο πιπέρι
Αλάτι

Υλικά ( για την γέμιση )
Λίγο λάδι
1 κρεμμύδι
Συκωτάκια κότας
1 φλιτζ. τσαγ. ρύζι
1 χούφτα σταφίδες
Αλάτι & πιπέρι
Λίγα κάστανα ψημένα
Εκτέλεση
1) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σας.

2) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά τα συκωτάκια σας.

3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τα συκωτάκια σας σε μικρά κομμάτια.

4) Πλένετε καλά το κοτόπουλο σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό.

5) Καθαρίζετε καλά το κοτόπουλο σας από εντόσθια και λαιμό.

6) Σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε τα κάστανα σας.

7) Αφήνετε τα κάστανα σας επάνω στην φωτιά να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.

8) Μόλις μαλακώσουν καλά τα κάστανα σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά.

9) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κάστανα σας.

10) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι
σας.

11) Αφήνετε το κρεμμύδι σας να σοταριστεί και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

12) Όταν σοταριστεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το κρεμμύδι σας ρίχνετε τα ψιλοκομμένα
συκωτάκια σας, τα ψημένα και ψιλοκομμένα κάστανα, 1 κουπ. τσαγ. ρύζι, 1/2 ποτήρι νερό, τις
σταφίδες και τέλος αλατοπιπερώνετε.

13) Αφήνετε τα υλικά σας να σοταριστούν και να μαλακώσουν.

14) Μόλις σοταριστούν και μαλακώσουν τα κάστανα σας κατεβάζετε το τηγάνι από την φωτιά και
το αφήνετε στην άκρη.

15) Με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε το κοτόπουλο σας με την γέμιση που ετοιμάσατε.

16) Πλένετε καλά τα πράσα σας.

17) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τα πράσα σας σε μικρές ροδέλες.

18) Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τρίβετε τα πράσα σας με τα χέρια σας.

19) Τοποθετείτε τα ψιλοκομμένα πράσα σας σε ένα σουρωτήρι.

20) Αφήνετε τα πράσα σας να στραγγίξουν καλά.

21) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ή γάστρα ρίχνετε και στρώνετε το χοιρινό λίπος.

22) Επάνω στο στρωμένο χοιρινό λίπος ρίχνετε μία στρώση από τα πράσα σας.

23) Επάνω στα πράσα σας τοποθετείτε το κρέας ( χοιρινό και μοσχάρι ).

24) Ράβετε το κοτόπουλο σας με κλωστή – νήμα μαγειρικής.

25) Επάνω από το χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας βάζετε το γεμιστό κοτόπουλο.

26) Επάνω από το γεμιστό κοτόπουλο ρίχνετε άλλη μία στρώση από τα πράσα.

27) Αλατοπιπερώνετε.

28) Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο.

29) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 220 βαθμούς.

30) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε την κατσαρόλα ή γάστρα σας.

31) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το φαγητό σας στους 220 βαθμούς για 1 ώρα.

32) Μόλις περάσει η 1 ώρα χαμηλώνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς και ψήνετε το
φαγητό σας για άλλες 5 ώρες.

33) Όταν περάσουν οι 5 ώρες ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε την γάστρα σας.

34) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλες.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα κρέατα σας με τυριά της αρεσκείας σας.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα κρέατα σας πριν τα ψήσετε με ρίγανη ή θυμάρι ή
δεντρολίβανο.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο πριν περάσουν οι 5 ώρες λίγα ψιλοκομμένα αλλαντικά.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα πιάτα σας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγες ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές ή λίγες πιπεριές
ψιλοκομμένες καυτερές λίγο πριν περάσουν οι 5 ώρες.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη καυτερή πάπρικα ή τσίλι ή μπούκοβο για να κάνετε το
φαγητό σας πικάντικο.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λίγα ψιλοκομμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας.

9) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το κρέας σας πριν το ψήσετε με σουσάμι ή μαυροσούσαμo.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

No(w) On Air

12:00 13:59









 



Current show

No(w) On Air

12:00 13:59