Σπιτική φωλιά με τυριά και σπανάκι

Written by on 03/04/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά )
( Μερίδες: 4 )
Υλικά ( για την ζύμη )
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml νερό ( σε θερμοκρασία δωματίου )
1 κουτ. γλ. ξίδι
20 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι

Υλικά ( για την γέμιση )
200 γραμ. κίτρινα τυριά, τριμμένα
200 ml κρέμα γάλακτος
1 αυγό
450 γραμ. σπανάκι καθαρισμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι & πιπέρι
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1) Σε ένα μίξερ με τον γάντζο ρίχνετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

2) Ξεκινάτε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να προκύψει μία εύπλαστη
ζύμη.

3) Μόλις προκύψει μία εύπλαστη ζύμη σταματάτε το μίξερ και βγάζετε την ζύμη σας από αυτό.

4) Αλευρώνετε έναν πάγκο εργασίας και ακουμπάτε την ζύμη σας.

5) Κόβετε την ζύμη σας σε 3-4 ίσα κομμάτια.

6) Πλάθετε ένα-ένα τα κομμάτια σας σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια.

7) Αφήνετε τα μπαλάκια σας να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος για 25-30 λεπτά.

8) Μόλις περάσουν τα 25-30 λεπτά και ξεκουραστούν τα ζυμαράκια σας τα ακουμπάτε ένα-ένα στον
αλευρωμένο πάγκο.

9) Με την βοήθεια ενός πλαστή ανοίγετε το πρώτο ζυμαράκι σας σχηματίζοντας ένα μικρό στρογγυλό
φύλλο.

10) Ακουμπάτε το φύλλο σας σε ένα ανοξείδωτο μπολάκι και το προσαρμόζετε έτσι ώστε να πάρει το
σχήμα του φτιάχνοντας φωλίτσες.

11) Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια σας.

12) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

13) Αφαιρείτε προσεχτικά τα ζυμαράκια σας από τα ανοξείδωτα μπολάκια σας ( προσοχή μην χαλάσετε
το σχήμα ).

14) Στρώνετε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί και ακουμπάτε προσεχτικά τα ζυμαράκια σας.

15) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου σας και τοποθετείτε το ταψί με τα ζυμαράκια σας.

16) Ψήνετε τα ζυμαράκια σας στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να
σταθεροποιηθούν οι ζύμες σας.

17) Όταν σταθεροποιηθούν τα ζυμάρια σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αφαιρείτε το ταψί.

18) Ετοιμάζετε την γέμιση.
Εκτέλεση ( για την γέμιση και το τελείωμα των φωλίτσων )
1) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια σας.

2) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο.

3) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει.

4) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο σας προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια σας.

5) Αφήνετε να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα κρεμμυδάκια σας και εν συνεχεία προσθέτετε το
σπανάκι σας.

6) Αφήνετε το σπανάκι σας να μαραθεί και να σοταριστεί ελαφρά με τα κρεμμυδάκια σας.

7) Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, το αυγό, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.

8) Ανακατεύετε καλά.

9) Σε ένα μπολ ρίχνετε το σοταρισμένο σπανάκι, το 1/2 μείγμα από την κρέμα γάλακτος σας και τα
1/2 τυριά.

10) Ανακατεύετε ξανά καλά.

11) Βγάζετε τα ζυμαράκια σας από τον φούρνο.

12) Γεμίζετε με το μείγμα της γέμισης που φτιάξατε ( σπανάκι-κρέμα γάλακτος-τυριά ) τα ζυμαράκια
σας.

13) Πασπαλίζετε με τα άλλα μισά τυριά τα ζυμαράκια σας.

14) Ξαναβάζετε τα ζυμαράκια σας-φωλίτσες στον φούρνο και ψήνετε για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι να
πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

15) Όταν περάσουν τα 20-25 λεπτά και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα οι φωλίτσες σας βγάζετε το
ταψί με τις φωλίτσες σας από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το σπανάκι σας με άλλα είδη χορταρικών
( π.χ χόρτα, ραδίκια, χόρτα Ιταλικά κ.α.λ ).

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα ζυμαράκια σας με σουσάμι λευκό ή μαύρο.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε άλλα είδη τυριών ( π.χ φέτα, ανθότυρο, γραβιέρα κ.α.λ ).

4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας μπέικον ή ζαμπόν ή μανιτάρια.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show









 



Current show