Σπιτική τούρτα σεράνο

Written by on 21/03/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες )
( Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά )
( Χρόνος αναμονής: 1 βράδυ για το παντεσπάνι & 6 ώρες για την
τούρτα )
Υλικά ( για το παντεσπάνι )
5 αυγά
180 γραμ. ζάχαρη
110 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γραμ. κακάο
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
60 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

Υλικά ( για το σιρόπι )
300 ml νερό
200 γραμ. ζάχαρη
60 ml μαύρο ρούμι ή κονιάκ

Υλικά ( για μαρέγκα )
20 ml νερό
180 γραμ. ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών

Υλικά ( για την κρέμα σεράνο )
400 γραμ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο ψιλοκομμένο
400 γραμ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
1 δόση μαρέγκας ( όλη η ποσότητα που φτιάξατε )

8 κερασάκια μαρασκίνο ( για γαρνίρισμα )
Εκτέλεση ( για το παντεσπάνι )
1) Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν
πάουντερ.

2) Ανακατεύετε καλά τα παραπάνω υλικά ( αλεύρι + κακάο + μπέικιν ).

3) Αφήνετε στην άκρη.

4) Σε ένα μπολ σπάτε τα αυγά για το παντεσπάνι.

5) Προσθέτετε την ζάχαρη στα αυγά σας.

6) Χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά σας μέχρι να αφρατέψουν.

7) Σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε λίγα-λίγα τα κοσκινισμένα
υλικά σας.

8) Ανακατεύετε με μια μαρίζ ( πλαστική σπάτουλα ).

9) Στην συνέχεια προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο.

10) Ανακατεύετε συνεχώς.

11) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

12) Σε ένα στρογγυλό τσέρκι στρώνετε ένα αλουμινόχαρτο στον
πάτο του.

13) Αδειάζετε το μείγμα σας στο τσέρκι.

14) Ψήνετε για 25-30 λεπτά.

15) Αφήνετε το παντεσπάνι να μείνει για ένα βράδυ
( ώστε να κόβετε πιο εύκολα ).
Εκτέλεση ( για το σιρόπι )
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη.

2) Βράζετε για 2 λεπτά.

3) Όταν περάσουν τα 2 λεπτά κατεβάζετε το σιρόπι από την φωτιά και
προσθέτετε το ποτό σας.

4) Αφήνετε στην άκρη.
Εκτέλεση ( για την μαρέγκα )
1) Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα ασπράδια των αυγών
( χωρίς να ξεκινήσετε το χτύπημα ).

2) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη.

3) Βράζετε το νερό σας ελέγχοντας την θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο
ζαχαροπλαστικής.

4) Μόλις η θερμοκρασία του νερού φτάσει τους 115 βαθμούς ξεκινάτε
να χτυπάτε τα ασπράδια σας στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή
ταχύτητα.

5) Μόλις το σιρόπι φτάσει στους 123-125 βαθμούς ( δεν θα αργήσει πολύ ),
το αποσύρετε.

6) Αδειάζετε το σιρόπι σας στο μίξερ με τα ασπράδια αυγών.

7) Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ σε σιγανή ταχύτητα.

8) Συνεχίζετε το χτύπημα για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να γίνει μια σφιχτή
και πολύ γυαλιστερή μαρέγκα.

9) Μόλις επιτύχετε μια σφιχτή μαρέγκα σταματάτε το μίξερ.

10) Βάζετε την μαρέγκα σας σε ένα μπολ.

11) Αφήνετε στην άκρη την μαρέγκα σας μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Εκτέλεση ( για την κρέμα σεράνο )
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και
την βράζετε.

2) Μόλις βράσει η κρέμα γάλακτος την κατεβάζετε από την φωτιά.

3) Σε ένα μεγάλο μπολ σπάτε την κουβερτούρα σας σε μικρά κομμάτια.

4) Ρίχνετε στο μπολ με την κουβερτούρα σας την κρέμα γάλακτος.

5) Ανακατεύετε καλά με μία μαρίζ μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα σας και
να ενσωματωθεί με την κρέμα γάλακτος.

6) Όσο το μείγμα είναι ζεστό προσθέτετε την μαρέγκα σε 2 δόσεις.

7) Ανακατεύετε απαλά με μία μαρίζ.

8) Όταν ενσωματωθεί η μαρέγκα στην κρέμα σας σταματάτε το
ανακάτεμα.

9) Αφήνετε στην άκρη την κρέμα σας μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Εκτέλεση ( για την συναρμολόγηση της τούρτας )
1) Ξεφορμάρετε το παντεσπάνι με ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι του
ψωμιού.

2) Κόβετε οριζοντίος το παντεσπάνι σας σε 3 φέτες του ίδιου πάχους.

3) Ακουμπάτε το τσέρκι σας σε μια πιατέλα.

4) Τοποθετείτε στο εσωτερικό του τσερκιού σας μια φέτα παντεσπάνι.

5) Βρέχετε την φέτα σας με σιρόπι με ένα πινέλο.

6) Απλώνετε πάνω στην φέτα από το παντεσπάνι το 1/3 της κρέμας
σεράνο που είχατε φτιάξει.

7) Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με την δεύτερη φέτα από το
παντεσπάνι την οποία σιροπιάζετε και καλύπτετε με άλλη 1 δόση
κρέμας.

8) Τελειώνετε βάζοντας την τελευταία φέτα από το παντεσπάνι σας την
οποία επίσης σιροπιάζετε.
( Την κρέμα σεράνο που έχει περισσέψει την βάζετε στο ψυγείο ).

9) Τοποθετείτε το τσέρκι σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες
( ώστε να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις ).

10) Μόλις περάσουν οι 6 ώρες βγάζετε από το ψυγείο και ξεφορμάρετε το
γλυκό σας
( για να ξεφορμάρετε το γλυκό σας χρησιμοποιείτε φλόγιστρο ή
πιστολάκι για τα μαλλιά ).

11) Κόβετε την τούρτα σας σε 9 τριγωνικά κομμάτια.

12) Βάζετε την υπόλοιπη κρέμα σεράνο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής
με κορνέ σε σχήμα αστεριού.

13) Γαρνίρετε κάθε κομμάτι με μια μεγάλη ροζέτα.

14) Διακοσμείτε με 1 μαρασκίνο κάθε κομμάτι.

15) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show









 



Current show