Σπιτική τερίνα κοτόπουλου με μπέικον
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 05/05/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 90 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 230 ) |
2 στήθη κοτόπουλο 400 γραμ. μπέικον σε φέτες 200 γραμ. μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες 250 γραμ. μανιτάρια 3 μεγάλες πιπεριές ( κομμένες σε μεγάλα κομμάτια ) Υλικά ( για την σάλτσα ) 1/2 κούπας μουστάρδα Κάρυ σε σκόνη 2 κουτ. σουπ. μέλι Υλικά ( για την μαρινάδα ) Αλάτι & πιπέρι Καπνιστή και γλυκιά πάπρικα Κύμινο Σκόρδο σε σκόνη Πιπέρι καγιέν |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά το κοτόπουλο σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το κοτόπουλο σας σε μεγάλα κομμάτια. 3) Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά σας για την μαρινάδα. 4) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθούν. 5) Μόλις ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά σας ρίχνετε το κοτόπουλο. 6) Ανακατεύετε καλά τα κοτόπουλα σας μέχρι να καλυφθούν καλά με την μαρινάδα. 7) Αφήνετε τα κοτόπουλα σας μέσα στην μαρινάδα για τουλάχιστον 1 ώρα. 8) Ετοιμάζετε την σάλτσα μουστάρδας. |
Εκτέλεση ( για την σάλτσα μουστάρδας και το τελείωμα της τερίνας σας ) |
1) Πλένετε καλά και καθαρίζετε από τους σπόρους τις πιπεριές σας. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τις πιπεριές σας σε μεγάλα κομμάτια. 3) Σε ένα μεγάλο μπολάκι ρίχνετε όλα τα υλικά για την σάλτσα. ( 1/2 κουπ. τσαγ. μοστάρδα, 2 κουτ. σουπ. μέλι, κάρυ σε σκόνη ) 4) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το βούτυρο και τα μανιτάρια. 5) Αφήνετε τα μανιτάρια σας να σοταριστούν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 6) Όταν σοταριστούν τα μανιτάρια σας και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τα αφαιρείται από το κατσαρολάκι. 7) Ακουμπάτε τα μανιτάρια σας σε μία πιατέλα. 8) Στο ίδιο κατσαρολάκι που σοτάρατε τα μανιτάρια σας ρίχνετε τις πιπεριές σας. 9) Σοτάρετε τις πιπεριές σας μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 10) Μόλις πάρουν οι πιπεριές σας ένα χρυσαφένιο χρώμα τις αφαιρείτε από το τηγάνι με την βοήθεια μίας κουτάλας. 11) Ακουμπάτε τις πιπεριές σας στον δίσκο με τα μανιτάρια σας. 12) Βουτυρώνετε μία μακρόστενη φόρμα. 13) Απλώνετε στα τοιχώματα της φόρμας το μπέικον ( με τέτοιο τρόπο ώστε να εξέχει η κάθε φέτα έξω από το σκεύος ). 14) Παίρνετε το κοτόπουλο από την μαρινάδα με την βοήθεια μιας κουτάλας και το ρίχνετε μέσα στην φόρμα σας. 15) Στρώνετε καλά το κοτόπουλο σας με μία σπάτουλα. 16) Προσθέτετε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τις σοταρισμένες πιπεριές, την μοτσαρέλα και λίγη σάλτσα μουστάρδας που φτιάξατε. 17) Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά σας ( το τελευταίο κομμάτι να είναι κοτόπουλο ). 18) Κλείνετε την τερίνα σας με τις άκρες του μπέικον που εξέχουν. 19) Κόβετε ένα αλουμινόχαρτο και σκεπάζετε την τερίνα σας. 20) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 230 βαθμούς. 21) Μόλις φτάσει η θερμοκρασία του φούρνου σας περίπου στους 230 βαθμούς ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε την φόρμα με την τερίνα σας. 22) Ψήνετε την τερίνα σας για 30 λεπτά. 23) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και βγάζετε το αλουμινόχαρτο. 24) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και αφήνετε την τερίνα σας να γκρατιναριστεί το μπέικον. 25) Μόλις γκρατιναριστεί καλά το μπέικον ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και βγάζετε την φόρμα με την τερίνα σας. 26) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ξεφορμάρετε την τερίνα σας και την ακουμπάτε σε έναν δίσκο. 27) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε την τερίνα σας με ρύζι ή πατάτες φούρνου ή πατάτες τηγανιτές. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην τερίνα σας άλλα τυριά της αρεσκείας σας ( π.χ γκούντα, ένταμ, έμενταλ, γραβιέρα κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα είδη αλλαντικών ( π.χ ζαμπόν, πάριζα, γαλοπούλα κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με βρασμένη γαλοπούλα κομμένη σε κομμάτια. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε την τερίνα σας με μία σος ντομάτας. |
Καλή απόλαυση