Σπιτική σουσαμόπιτα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 30/04/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα & 35 λεπτά περίπου ) ( Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 160 ) ( Σκεύος: 1 ταψί τετράγωνο 24 εκ. ) |
25 φύλλα κρούστας 250 γραμ. σουσάμι & μαυροσούσαμο 150 γραμ. μέλι 120 γραμ. βούτυρο αγελάδος 50 γραμ. φρυγανιά τριμμένη ή αμύγδαλα λευκά αλεσμένα σε σκόνη 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη 1 κουτ. γλ. στην μύτη γαρίφαλο σε σκόνη Υλικά ( για το σιρόπι ) 300 γραμ. νερό 450 γραμ. ζάχαρη |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό και την ζάχαρη. 2) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν για 5-6 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. 3) Μόλις περάσουν τα 5-6 λεπτά λιώσει η ζάχαρη και δέσει το σιρόπι κατεβάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά. 4) Αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε την σουσαμόπιτα σας. |
Εκτέλεση ( για την σουσαμόπιτα και το τελείωμα της πίτας ) |
1) Ανοίγετε την συσκευασία των φύλλων κρούστας και την ακουμπάτε σε έναν πάγκο εργασίας. 2) Βάζετε τα φύλλα το ένα επάνω στο άλλο, ακουμπάτε τον πάτο του ταψιού επάνω στα φύλλα και το χρησιμοποιείτε έως οδηγό, με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε γύρω-γύρω τα φύλλα σας σχηματίζοντας στρογγυλούς δίσκους. 3) Σε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. τοποθετείτε τα φύλλα το ένα επάνω στο άλλο. 4) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς. 5) Σε ένα ταψάκι ρίχνετε και απλώνετε τα σουσάμια σας. 6) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα σουσάμια σας για περίπου 8 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν αλλά να μην καούν. 7) Μόλις περάσουν τα 8 λεπτά και καβουρδιστούν τα σουσάμια σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αφαιρείτε το ταψάκι με τα σουσάμια σας. 8) Αφήνετε τα σουσάμια σας να κρυώσουν. 9) Όταν κρυώσουν τα σουσάμια σας τα βάζετε σε ένα μούλτι. 10) Προσθέτετε στο μούλτι με τα σουσάμια σας την κανέλα και το γαρίφαλο ( κρατάτε λίγα σουσάμια για το πασπάλισμα ). 11) Ξεκινάτε το μούλτι και αλέθετε τα υλικά σας μέχρι να θρυμματιστούν τα σουσάμια σας και να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά σας. 12) Μόλις ομογενοποιηθούν και αλεστούν τα σουσάμια σας σταματάτε το μούλτι και αδειάζετε τα υλικά σας σε ένα μπολάκι. 13) Αφήνετε το μπολάκι στην άκρη. 14) Βάζετε το βούτυρο ( σε ένα μπολάκι ειδικό για φούρνο μικροκυμάτων ) στον φούρνο μικροκυμάτων. 15) Ανάβετε τον φούρνο για 30 δεύτερα και τοποθετείτε το μπολάκι με το βούτυρο λιώνοντας το καλά. 16) Μόλις περάσουν τα 30 δεύτερα και λιώσει το βούτυρο ανοίγετε την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων και αποσύρετε το μπολ με το βούτυρο. 17) Με ένα πινέλο αλείφετε το ταψί σας. 18) Τοποθετείτε ένα-ένα φύλλα σας ( σύνολο 3 φύλλα ) μέσα στο ταψί και τα αλείφετε ένα-ένα με βούτυρο και πασπαλίζοντας τα το καθένα με το μείγμα από το γαρίφαλο-κανέλας-σουσάμια. 19) Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα φύλλα. 20) Τέλος πασπαλίζετε με το καβουρδισμένο σουσάμι και μαυροσούσαμο. 21) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζετε την πίτα σας σε τετράγωνα κομμάτια. 22) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με την σουσαμόπιτα σας. 23) Ψήνετε την σουσαμόπιτα σας για 50-60 λεπτά στους 160 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η πίτα σας και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 24) Όταν περάσουν τα 50-60 λεπτά ψηθεί και πάρει η πίτα σας ένα χρυσαφένιο χρώμα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 25) Ακουμπάτε την πίτα σας σε έναν πάγκο εργασίας και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. 26) Ζεσταίνετε λίγο ξανά το σιρόπι σας. 27) Μόλις ζεσταθεί ξανά το σιρόπι σας με την βοήθεια μιας κουτάλας βουτώντας την μέσα σε αυτό σιροπιάζετε την σουσαμόπιτα σας. 28) Σερβίρετε περιχύνοντας ( προαιρετικά ) με το μέλι. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε σε ένα μούλτι φιστίκια Αιγίνης ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας και να τους πασπαλίσετε επάνω στο γλυκό σας ή να τους προσθέσετε μέσα στα φύλλα σας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα ή λευκή και να την περιχύσετε επάνω από την σουσαμόπιτα. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την σουσαμόπιτα σας με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική ή καστανή. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε την σουσαμόπιτα σας με κανέλα ή τριμμένο Ινδοκάρυδο. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε την σουσαμόπιτα σας με μπάλες παγωτού. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε την σουσαμόπιτα σας με γλυκό του κουταλιού. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε την σουσαμόπιτα σας με φέτες πορτοκαλιού βουτηγμένη την μισή πλευρά σε σοκολάτα λιωμένη της αρεσκείας σας. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε την σουσαμόπιτα σας με φρούτα εποχής περασμένα σε λιωμένη μαρμελάδα ή φρουί γλασέ. |
Καλή απόλαυση