Σπιτική σοκολατένια πάστα φλώρα

Written by on 10/06/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα & 30 λεπτά περίπου )
( Χρόνος προετοιμασίας: 20-30 λεπτά & χρόνος στο ψυγείο )
( Μερίδες: 8-10 λεπτά )
Υλικά ( για την ζύμη )
180 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γραμ. αμύγδαλα
100 γραμ. ζάχαρη
30 γραμ. κακάο, σκόνη
180 γραμ. βούτυρο
2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1 κουτ. γλ. βανίλια ή 1 καψουλάκι

Υλικά ( για την γέμιση )
120 γραμ. βερίκοκα ξερά, ψιλοκομμένα
60 ml χυμός πορτοκαλιού
3 κουτ. λικέρ πορτοκαλιού ή βερίκοκου
350 γραμ. κομπόστα βερίκοκο
Εκτέλεση ( για την ζύμη )
1) Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

2) Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το κακάο.

3) Χτυπάτε 1-2 στροφές μέχρι να ενσωματωθούν τα παραπάνω υλικά σας.

4) Στην συνέχεια κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το προσθέτετε στον κάδο του μίξερ.

5) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να γίνουν τρίμματα.

6) Στην συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους και την βανίλια.

7) Ανακατεύετε καλά.

8) Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας σταματάτε το μίξερ και βγάζετε την ζύμη από τον κάδο.

9) Χωρίζετε την ζύμη σε 3 κομμάτια.

10) Διπλώνετε το 1 κομμάτι της ζύμης σε διαφανή μεμβράνη.

11) Βάζετε στο ψυγείο το 1 κομμάτι της ζύμης και το αφήνετε να παγώσει.

12) Με τα άλλα 2 κομμάτια της ζύμης φτιάχνετε την βάση του γλυκού σας.

13) Βουτυρώνετε ένα ταψί ή μια φόρμα τάρτας 25 εκ. διαμέτρου.

14) Βάζετε το 1 κομμάτι της ζύμης στο ταψί και το πιέζετε ανοίγοντας το ώστε να καλύψει όλο το ταψί και τα
πλαϊνά του.

15) Ρίχνετε στο ταψί σας όσπρια για να μην φουσκώσει η ζύμη σας στην διάρκεια του ψησίματος.

16) Ψήνετε για 15 λεπτά την ζύμη σας στον προθερμασμένο φούρνο.

17) Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά ελέγχετε το ζυμάρι σας εάν έχει ψηθεί και το αφήνετε να κρυώσει μέσα στον
φούρνο επάνω σε μία σχάρα.

18) Όταν κρυώσει το ζυμάρι σας αφαιρείτε τα όσπρια από την βάση σας.

19) Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια κάνοντας λωρίδες 1 εκ. φάρδους.

20) Αφήνετε τις λωρίδες στην άκρη και ετοιμάζετε την γέμιση.
Εκτέλεση ( για την γέμιση )
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά βάζετε τα βερίκοκα και τον χυμό πορτοκαλιού.

2) Αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά ανακατεύοντας τα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

3) Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά και βράσουν τα βερίκοκα προσθέτετε το λικέρ και 300 γραμ. από την κομπόστα
βερίκοκο.

4) Ανακατεύετε καλά ώσπου να γίνει ένα απαλό μείγμα και να πήξει ελαφρά το σιρόπι σας.

5) Όταν πήξει ελαφρά το σιρόπι σας κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει
καλά και να πήξει ελαφρά η γέμιση σας.

6) Μόλις πήξει και κρυώσει ελαφρά η γέμιση σας την προσθέτετε στην πάστα φλώρα.

7) Απλώνετε καλά την γέμιση σας με μια ελαστική σπάτουλα ( μαρίζ ) να πάει σε όλα τα σημεία της βάσης σας.

8) Στην συνέχεια τελειώνετε την πάστα φλώρα σας εκτελώντας την παρακάτω διαδικασία.
Εκτέλεση ( για το τελείωμα της πάστας φλώρας )
1) Παίρνετε μία-μία τις μισές λωρίδες που είχατε φτιάξει από το ζυμάρι και τις τοποθετείτε πάνω στην πάστα
φλώρα σας ( αφήνοντας 1 πόντο κενό την μία λωρίδα από την άλλη ).

2) Τις άλλες μισές λωρίδες τις τοποθετείτε σταυρωτά επάνω στις λωρίδες που είχατε βάλει.

3) Ψήνετε την πάστα φλώρα σας για άλλα 10 λεπτά.

4) Μόλις περάσουν τα άλλα 10 λεπτά και ψηθούν οι λωρίδες σας βγάζετε την πάστα φλώρα από τον φούρνο και
σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την μαρμελάδα βερίκοκο που έχετε φτιάξει με άλλη μαρμελάδα της
αρεσκείας σας.

2) Επίσης μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και να την
περιχύσετε στην πάστα φλώρα σας.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μια σαντιγί και με την βοήθεια μίας σακούλας ζαχαροπλαστικής με τελείωμα
ένα αστέρι ρίχνοντας μέσα την σαντιγί στην σακούλα να δημιουργήσετε σχέδια και τουφάκια.

4) Επίσης μπορείτε να προσθέσετε κακάο στην σαντιγί σας για να γίνει σοκολατένια.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show









 



Current show