Σπιτική Σισιλιάνικη μακαρονάδα με κουνουπίδι
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 20/03/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά ) ( Μερίδες: 4 ) |
350 γραμ. ριγκατόνι 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 500 γραμ. κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια 10 γραμ. στίγματα κρόκου Κοζάνης 40 ml ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 4 λεπτές φέτες αυγοτάραχου 2 κουτ. σουπ. ξανθές σταφίδες 1/4 κουτ. γλ. μαραθόσπορος ( προαιρετικά ) 1 κουτ. σουπ. μαϊντανός ψιλοκομμένος Μαύρο πιπέρι Αλάτι |
Εκτέλεση |
1) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σας. 2) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας. 3) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το αυγοτάραχο σε λεπτές φέτες. 5) Κόβετε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι σας. 6) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε το κουνουπίδι σας. 7) Ρίχνετε το κουνουπίδι σας σε ένα σουρωτήρι και το στραγγίζετε καλά. 8) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε νερό μέχρι την μέση. 9) Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε 2-3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο. 10) Τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ή στο μάτι της κουζίνας. 11) Αφήνετε το νερό σας να βράσει και να κοχλάσει. 12) Όταν βράσει και κοχλάσει το νερό προσθέτετε τα ριγκατόνι. 13) Αφήνετε τα ριγκατόνι σας να βράσουν και να γίνουν αλ τέντε. 14) Μόλις βράσουν τα ριγκατόνι σας και γίνουν αλ τέντε τοποθετείτε ένα σουρωτήρι σε ένα νεροχύτη και σουρώνετε τα ζυμαρικά σας. 15) Αφήνετε τα ζυμαρικά σας στην άκρη. 16) Σε μία άλλη κατσαρόλα προσθέτετε νερό μέχρι την μέση. 17) Αλατοπιπερώνετε. 18) Τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά. 19) Αφήνετε το νερό να βράση. 20) Όταν βράση το νερό προσθέτετε τα μπουκέτα του κουνουπιδιού σας. 21) Αφήνετε τα μπουκέτα του κουνουπιδιού σας να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. 22) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ ή λεκάνη. 23) Φτιάχνετε την σάλτσα και τελειώνετε το φαγητό σας. |
Εκτέλεση ( για την σάλτσα και το τελείωμα του φαγητού σας ) |
1) Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο. 2) Αφήνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. 3) Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια το ψιλοκομμένο σκόρδο το αυγοτάραχο και τους μαραθόσπορους. 4) Αφήνετε τα υλικά σας μέσα στο τηγάνι για 2 λεπτά. 5) Μόλις περάσουν τα 2 λεπτά προσθέτετε το κουνουπίδι και τις σταφίδες. 6) Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το νερό και τον κρόκο Κοζάνης. 7) Δυναμώνετε την φωτιά και αφήνετε την σάλτσα σας να δέσει. 8) Όταν δέσει ή σάλτσα προσθέτετε τα ζυμαρικά και τον μαϊντανό. 9) Ανακατεύετε τα υλικά σας με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας. 10) Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 11) Σερβίρετε τα ζυμαρικά σας σε πιάτα ή πιατέλα. 12) Πασπαλίζετε με μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ριγκατόνι με άλλα ζυμαρικά. ( π.χ μακαρόνια, λαζάνια, φιογγάκια κ.τ.λ ) 2) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τριμμένα τυριά. ( Π.χ κεφαλοτύρι, γραβιέρα, γκούντα, έμμενταλ, ροκφόρ κ.τ.λ ) 3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε αλλαντικά τις αρεσκείας σας. ( Π.χ μπέικον, γαλοπούλα βραστή ή καπνιστή, πάριζα, μορταδέλα, λουκάνικα κ.α.λ ). 4) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το κουνουπίδι με μπρόκολο. 5) Μπορείτε να γαρνίρετε το πιάτο σας με ντοματίνια. 6) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με πάπρικα γλυκιά ή πάπρικα καυτερή. 7) Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην σάλτσα σας πιπεριές καυτερές ή τσίλι ή μπουκοβο για να κάνετε πικάντικο το φαγητό σας. |
Καλή απόλαυση