Σπιτική ρεβιθάδα με σαφράν και τυρί κρέμα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 01/01/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 160 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 σε προθερμασμένο φούρνο ) ( Χρόνος ψησίματος: 2-2 1/2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο σε γάστρα με το καπάκι ) ( Μερίδες: 4 ) |
800 γραμ. ρεβίθια 600 γραμ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα 4 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 4-5 σταγόνες κρόκου Κοζάνης ( σαφράμ ) 170 γραμ. φρέσκο τυρί κρέμα Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Σε μία μεγάλη λεκάνη προσθέτετε κρύο νερό. 2) Μέσα στην λεκάνη με το νερό ρίχνετε τα ρεβίθια σας. 3) Αφήνετε τα ρεβίθια σας να μουλιάσουν για ένα βράδυ. 4) Την επομένη το πρωί τα ξεπλένετε σε άφθονο τρεχούμενο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι. 5) Τοποθετείτε τα ρεβίθια σας σε μία γάστρα. 6) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε και κόβετε στα τέσσερα το κρεμμύδι σας. 7) Τρίβετε τα λεμόνια σας σε ένα τρίφτη και βάζετε το ξύσμα σε ένα μπολ. 8) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τα λεμόνια σας στην μέση. 9) Στύβετε τα λεμόνια σας σε ένα λεμονοστύφτη. 10) Προσθέτετε τα κομμένα κρεμμύδια το αλάτι, το πιπέρι τον κρόκο Κοζάνης και ζεστό νερό σε τόση ποσότητα όσο απαιτείτε για να καλύψει τα ρεβίθια και λίγο πιο πάνω. 11) Συνεχίζετε ρίχνοντας το ελαιόλαδο. 12) Τέλος σκεπάζετε την γάστρα σας με το καπάκι. 13) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 14) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε την γάστρα σας. 15) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε την ρεβιθάδα σας για 2- 2 1/2 ώρες. 16) Όταν περάσουν οι 2 με 2 1/2 ώρες ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 17) Με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας ανακατεύετε την ρεβιθάδα σας μέχρι να χυλώσει. 18) Μόλις χυλώσει η ρεβιθάδα σας ρίχνετε τον χυμό λεμονιού. 19) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. 20) Γαρνίρετε με φρέσκο τυρί κρέμα κάθε πιάτο και πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ρεβιθάδα σας φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες ή πελτέ ντομάτας για να κάνετε το φαγητό σας κόκκινο. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα ή καυτερή πιπεριά για να κάνετε το φαγητό σας πικάντικο. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ρεβιθάδα σας ρίγανη ή θυμάρι ή φρέσκο βασιλικό. 4) Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ρεβιθάδα σας άλλα φρέσκα λαχανικά. ( π.χ. καρότο, πιπεριά, σέλινο, μαϊντανό κ.α.λ ). 5) Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ρεβιθάδα σας λίγα αλλαντικά. ( π.χ μπέικον, ζαμπόν, γαλοπούλα, λουκάνικα κ.α.λ ) |
Καλή απόλαυση