Σπιτική προβατίνα λεμονάτη με μυρωδικά και πατάτες λεμονάτες στον φούρνο

Written by on 16/04/2023

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 2 ώρες & 30 λεπτά )
( Μερίδες: 4 )
1 1/2 κιλό προβατίνα μπούτι
Ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 πράσα ψιλοκομμένα
3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
1/2 ματσάκι άνηθος
2 κουτ. σουπ. αλεύρι
3 λεμόνια ( τον χυμό )
4-5 λεμονόφυλλα ή δαφνόφυλλα
Αλάτι & πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
1) Πλένετε καλά το κρέας σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό.

2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το κρέας σε κομμάτια των 50 γραμ. περίπου το καθένα.

3) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.

4) Αφήνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.

5) Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο ρίχνετε τα κομμάτια της προβατίνας.

6) Αφήνετε τα κομμάτια της προβατίνας μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα
χρυσαφένιο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

7) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε το πράσο.

8) Τοποθετείτε το πράσο σε ένα μπολάκι.

9) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο.

10) Ρίχνετε το σκόρδο και το ψιλοκομμένο πράσο μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας.

11) Αλατοπιπερώνετε.

12) Σοτάρετε τα υλικά σας για ακόμη 2 λεπτά.

13) Όταν περάσουν τα 2 λεπτά και σοταριστούν τα υλικά προσθέτετε νερό ίσα-ίσα να καλυφθεί το
κρέας.

14) Σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και σιγοβράζετε την προβατίνα για περίπου 1 1/2 ώρα
μέχρι να μαλακώσει.

15) Στην διάρκεια που βράζει η προβατίνα σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τις πατάτες.

16) Ψιλοκόβετε τον άνηθο σας.

17) Καθαρίζετε και κόβετε κυδωνάτες τις πατάτες.

18) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τα λεμόνια στην μέση.

19) Με την βοήθεια ενός λεμονοστύφτη στύβετε τα λεμόνια και κρατάτε τον χυμό τους.

20) Μόλις περάσει η 1 1/2 ώρα και μαλακώσει η προβατίνα σας κατεβάζετε την κατσαρόλα από
την φωτιά.

21) Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνετε την βρασμένη προβατίνα σας.

22) Συνεχίζετε προσθέτοντας τις κυδωνάτες πατάτες, τον χυμό λεμονιού, τα ψιλοκομμένα σκόρδα, τα
δαφνόφυλλα ή λεμονόφυλλα, 2 κουτ. σουπ. αλεύρι, αλάτι και πιπέρι.

23) Ανακατεύετε τα υλικά με τα χέρια σας να σκορπιστούν παντού.

24) Προσθέτετε εάν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα.

25) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

26) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί.

27) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να
ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η προβατίνα σας.

28) Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες, ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η προβατίνα ανοίγετε
την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας.

29) Τέλος προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο.

30) Δοκιμάζετε το φαγητό και διορθώνετε την γεύση του προσθέτοντας λίγο χυμό ακόμη ανάλογα
πως το προτιμάτε.

31) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στην προβατίνα τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή
καυτερή πάπρικα για να την κάνετε πικάντικη.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε την προβατίνα στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα αντί στον
φούρνο.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την προβατίνα με αρνί ή κατσίκι.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πατάτες φούρνου και μακαρόνια βρασμένα χοντρά.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λίγο θυμάρι ή λίγη ρίγανη.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πατάτες με ρύζι.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε στην διάρκεια του σερβιρίσματος με τυρί τριμμένο της
αρεσκείας σας.

9) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την πάπρικα με πάπρικα γλυκιά.

10) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λίγη μουστάρδα αραιωμένη με νερό πριν φουρνίσετε το
φαγητό.

11) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πατάτες με κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας
σας.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Emotional Time

20:00 21:59











Current show

Emotional Time

20:00 21:59