Σπιτική πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 29/03/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 170 ) ( Μερίδες: 6-8 ) |
Υλικά ( για το σιρόπι ) 500 ml νερό 625 γραμ. ζάχαρη Χυμός από 1/2 λεμόνι Υλικά ( για τη σοκολατόπιτα ) 225 ml ηλιέλαιο 4 αυγά 250 γραμ. ζάχαρη 125 ml γάλα 125 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 20 γραμ. μπέικιν πάουντερ 1 πακέτο φύλλα κρούστας Λίγο βούτυρο για το ταψί Καρύδια, χοντροκομμένα Κανέλα ( προαιρετικά ) Ξύσμα & χυμός από 2 πορτοκάλια |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό και την ζάχαρη. 2) Ανακατεύετε καλά με μία ξύλινη κουτάλα να διαλυθούν καλά τα υλικά σας. 3) Βράζετε τα υλικά σας για 10 λεπτά μέχρι να προκύψει ένα σιρόπι. 4) Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά και προκύψει ένα σιρόπι κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. 5) Αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε την πορτοκαλόπιτα σας. |
Εκτέλεση ( για την πορτοκαλόπιτα και το τελείωμα της ) |
1) Σε ένα μπολ σπάτε τα αυγά σας. 2) Τρίβετε σε έναν τρίφτη τα 2 πορτοκάλια σας και κρατάτε τα ξύσματα. 3) Σε έναν λεμονοστύφτη στύβετε τα πορτοκάλια σας και κρατάτε τον χυμό τους. 4) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα ρίχνετε τα αυγά, την ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. 5) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να αφρατέψουν. 6) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και το γάλα και και τα ζεσταίνετε. 7) Μόλις ζεσταθούν ελαφρώς τα υλικά σας αλλά να μην κοχλάσουν τα κατεβάζετε από την φωτιά. 8) Σε ένα μπολ σπάτε και ψιλοκόβετε την κουβερτούρα σας. 9) Αδειάζετε τον χυμό που έχετε ζεστάνει με τα υπόλοιπα υλικά σας στο μπολ με την σπασμένη κουβερτούρα. 10) Ανακατεύετε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα σας. 11) Ρίχνετε την λιωμένη σοκολάτα σας στο μείγμα με την ζάχαρη και τα αυγά. 12) Βάζετε το μπολ με τα υλικά σας στο μίξερ και το ξεκινάτε. 13) Χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 14) Τέλος προσθέτετε το μπέικιν. 15) Χτυπάτε πάλι για 1-2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά σας. 16) Σε ένα μπολ θρυμματίζετε τα μισά φύλλα κρούστας. 17) Ρίχνετε τα θρυμματισμένα φύλλα κρούστας στο μείγμα σας. 18) Ανακατεύετε καλά. 19) Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί ή πιρέξ. 20) Ρίχνετε το μείγμα σας στο βουτυρωμένο ταψί ή πιρέξ. 21) Απλώνετε και στρώνετε καλά το μείγμα σας με μία σπάτουλα σιλικόνης μαρίζ. 22) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς στον αέρα. 23) Τοποθετείτε το ταψί με το μείγμα σας στον προθερμασμένο φούρνο. 24) Ψήνετε την πορτοκαλόπιτα σας στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. 25) Όταν περάσουν τα 40 λεπτά και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η πορτοκαλόπιτα σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και κάνετε την δοκιμή με την λεπίδα του μαχαιριού βυθίζοντας την έως τον πάτο του ταψιού. ( Εάν η λεπίδα του μαχαιριού βγει καθαρή τότε η πορτοκαλόπιτα σας είναι έτοιμη ). ( Εάν όχι την ξαναβάζετε στον φούρνο για άλλα 5-10 λεπτά ). 26) Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και το ακουμπάτε στον πάγκο εργασίας σας. 27) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζετε το γλυκό σας. 28) Σιροπιάζετε την πορτοκαλόπιτα σας με το κρύο σιρόπι. 29) Αφήνετε την πορτοκαλόπιτα σας να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει. 30) Σερβίρετε την πορτοκαλόπιτα σας σκέτη ή την συνοδεύετε με μία μπάλα παγωτού. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την σοκολάτα κουβερτούρα με άλλο είδος σοκολάτας ( π.χ λευκή, γάλακτος, φράουλα κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε να προσθέσετε στην ζύμη σας χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την πορτοκαλόπιτα σας με τριμμένο Ινδοκάρυδο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στην γέμιση ψηφίδες ή τρούφες σοκολάτας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα φρουί γλασέ. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση ψιλοκομμένα φρούτα εποχής. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση θρυμματισμένα μπισκότα τύπου πτι μπερ ή oreo. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε την πορτοκαλόπιτα σας με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας ( π.χ κεράσι, φράουλα, σοκολάτα, καραμέλα κ.α.λ ). 9) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα ή άλλη σοκολάτα και να την περιχύσετε από επάνω από το γλυκό σας. 10) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς ή με τριμμένα μπισκότα. 11) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το πορτοκάλι με λεμόνι. 12) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με σαντιγί ή σιροπιασμένα φρέσκα φρούτα εποχής. 13) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την πορτοκαλόπιτα σας με ζάχαρη άχνη ή καστανή ή κρυσταλλική. 14) Μπορείτε εάν θέλετε να διακοσμήσετε το γλυκό σας με φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού. 15) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε την πορτοκαλόπιτα σας σκεπαστή καλύπτοντας την με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και βουτυρώνοντας τα πολύ καλά. |
Καλή απόλαυση